Druivensap maken
Sap & smoothie

Druivensap maken

Druivensap maken is iets wat eigenlijk iedereen kan. Met een beetje tijd, wat geduld en rijpe druiven zet je zomaar een paar heerlijke flessen sap op tafel. Zelfgemaakt druivensap is veel lekkerder dan wat je in de winkel koopt, en je weet precies wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, gewoon puur sap. Dit recept is geschikt voor ongeveer twee flessen, maar geloof me, als je het eenmaal geproefd hebt, wil je de volgende keer meteen meer maken.

In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je het sap maakt, hoe je het kunt bewaren en geef ik je ook nog een paar variaties. Of je nu blauwe of witte druiven hebt, maakt niet uit. Het gaat vooral om rijpe, sappige druiven die veel smaak hebben. Dat is het halve werk. En het mooiste? Je hebt niet eens veel nodig aan materialen.

klein

Hoe druivensap maken?

Druivensap maken begint met het goed wassen van de druiven. Daarna gaan we ze koken zodat ze hun smaak en kleur loslaten. Het sap dat eruit komt, wordt gezeefd, verhit en daarna warm in flessen gedaan. Op deze manier blijft het lang houdbaar zonder dat je kunstmatige middelen nodig hebt. Het is een traditioneel proces dat al generaties meegaat. Hieronder leg ik je alles rustig uit, zodat jij straks met trots je eigen druivensap kunt inschenken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Mediterraan
Porties 2 Flessen
calorieën 162 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Houten lepel of stamper
  • Zeef of passe-vite
  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Trechter
  • Twee glazen flessen van ongeveer 750 milliliter, goed schoon en gesteriliseerd
  • Pollepel
  • Keukendoek

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 2.500 gram rijpe druiven blauw of wit, wat je zelf hebt
  • 200 milliliter water
  • Eventueel 100 gram suiker naar smaak, kan ook zonder
  • Optioneel: een klein stukje citroenschil of een paar druppels citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de druiven grondig onder koud stromend water. Verwijder eventuele takjes en bladeren. Controleer meteen of er geen rotte druiven tussen zitten. Die willen we niet in ons sap.

2. Koken

  • Doe de druiven samen met het water in een grote kookpan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel langzaam aan de kook. Zodra het begint te borrelen, plet je de druiven voorzichtig met een houten lepel of stamper. Zo komt het sap goed vrij. Laat alles zachtjes pruttelen, zo’n 15 tot 20 minuten, tot de schillen opengebarsten zijn en het sap mooi gekleurd is.
  • Zet een zeef bekleed met een schone theedoek op een andere pan of kom. Giet het druivenmengsel er voorzichtig doorheen. Laat het sap rustig uitlekken. Druk de pulp niet te hard aan, anders krijg je een troebel sap. Gooi de pulp daarna weg of gebruik het voor compost.
  • Breng het gezeefde sap weer aan de kook. Wil je suiker toevoegen? Dan is dit het moment. Roer het goed door tot de suiker volledig is opgelost. Voeg eventueel ook wat citroenschil of citroensap toe om het sap wat frisser te maken. Laat het sap nog 2 tot 3 minuten koken.

3. Flessen vullen

  • Vul de flessen direct, terwijl het sap nog heet is, met behulp van een trechter. Vul ze helemaal tot net onder de rand. Sluit ze meteen goed af. Zet de flessen ondersteboven op een schone doek en laat ze zo volledig afkoelen. Zo trekken ze vacuüm.
Trefwoord Druivensap maken

Hoelang is druivensap houdbaar?

Zelfgemaakt druivensap is op deze manier ongeveer 6 tot 9 maanden houdbaar, mits koel en donker bewaard. Na openen moet je het binnen een week opdrinken en in de koelkast zetten.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruidig

Voeg tijdens het koken een kaneelstokje en een paar kruidnagels toe voor een warme smaak.

Met appel

Vervang een deel van de druiven (ongeveer 500 gram) door stukjes appel voor een wat frissere smaak.

Zonder suiker

Gebruik helemaal geen suiker als je puur en ongezoet sap wilt, zeker bij zoete druiven is dat vaak al voldoende.

Met gember

Voeg een paar schijfjes verse gember toe tijdens het koken voor een licht pittige toets.

Als basis voor siroop

Kook het sap wat langer in zodat het indikt. Zo krijg je een soort druivensiroop die heerlijk is over yoghurt of pannenkoeken.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept