Dille olie maken, een heerlijke, aromatische olie die je gerechten net dat beetje extra geeft. Het frisse, licht anijsachtige aroma van dille past goed bij visgerechten, soepen, salades en zelfs aardappelen. Het maken van dille olie is eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Zelfgemaakte olie smaakt vaak veel intenser dan kant-en-klare versies uit de winkel. Bovendien kun je de olie precies naar je eigen smaak aanpassen.
In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf dille olie maakt. Het proces is niet moeilijk, maar vraagt wel om zorgvuldigheid. Door de juiste technieken en verhoudingen te gebruiken, krijg je een rijke, geurige olie die lang houdbaar blijft. Daarnaast geven we ook enkele variaties, zodat je de olie kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Hoe dille olie maken?
Benodigdheden
- Blender of staafmixer
- Fijne zeef (of kaasdoek)
- Pan
- Schone glazen flesjes (twee van 250 milliliter of één van 500 milliliter)
- Trechter (voor het makkelijk vullen van de flesjes)
Ingrediënten
- 100 gram verse dille inclusief steeltjes
- 500 milliliter neutrale olie bijvoorbeeld zonnebloemolie of druivenpitolie
- Optioneel: een snufje zout
- Optioneel: een theelepel citroenrasp
Bereiding
1. Dille voorbereiden
- Was de dille goed onder koud stromend water om vuil en zand te verwijderen. Schud de takjes goed droog en dep ze eventueel nog na met een schone theedoek of keukenpapier. Snijd de dille grof, zodat deze makkelijker te verwerken is in de blender.
2. Olie verwarmen
- Giet de neutrale olie in een pan en verwarm deze op laag vuur tot ongeveer 60 graden Celsius. Dit helpt om de smaken beter los te laten. De olie mag niet te heet worden, anders verliest de dille zijn frisgroene kleur.
3. Dille blenden
- Doe de gesneden dille in een blender en giet de warme olie eroverheen. Blend dit mengsel gedurende ongeveer twee tot drie minuten op hoge snelheid, totdat de olie mooi groen kleurt en de dille volledig is fijngemalen.
4. Olie zeven
- Plaats een fijne zeef of een kaasdoek boven een kom en giet het mengsel hier doorheen. Laat de olie langzaam doorlopen en druk niet te hard op de vaste delen, anders wordt de olie troebel. Wil je een extra heldere olie, dan kun je het mengsel nog een tweede keer zeven door een schone kaasdoek.
5. Flesjes vullen
- Gebruik een trechter om de gezeefde dille olie in schone glazen flesjes te gieten. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een donkere, koele plek.
Hoelang is Dille olie Houdbaar?
Zelfgemaakte dille olie blijft in de koelkast ongeveer twee weken goed. Wil je de olie langer bewaren? Dan kun je de olie in kleine porties invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een beetje verse dille olie bij de hand wanneer je het nodig hebt.
Vijf variaties en aanpassingen
Dille knoflookolie
Voeg een klein teentje knoflook toe tijdens het blenden voor een extra hartige smaak.
Citrusdille olie
Rasp wat citroenschil of limoenschil door de olie voor een frisse toets.
Pittige dille olie
Voeg een klein stukje rode peper toe voor een subtiele pittigheid.
Dille basilicumolie
Combineer dille met verse basilicum voor een complexere smaak.
Dille mosterdolie
Roer een theelepel mosterdzaad door de olie en laat deze een dag trekken voor extra diepgang.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.