Dadelpasta maken
Jam, chutney, marmelade

Dadelpasta maken

Dadelpasta maken is een eenvoudige en heerlijke manier om een natuurlijke zoetstof in huis te hebben. Het is niet alleen veelzijdig, maar ook voedzaam en een geweldig alternatief voor geraffineerde suiker. Of je het nu gebruikt in smoothies, baksels, of als zoetmiddel in hartige gerechten, dadelpasta is een must-have in je keuken. Bovendien is het maken ervan helemaal niet ingewikkeld. Met slechts een paar ingrediënten en een beetje tijd maak je gemakkelijk genoeg dadelpasta om vier jampotten te vullen.

Het leuke aan zelf dadelpasta maken is dat je volledige controle hebt over de smaak en textuur. Wil je het iets dikker of juist wat zachter? Dat bepaal je helemaal zelf. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je dit doet. Daarnaast deel ik tips voor variaties en hoe je de pasta het beste kunt bewaren, zodat je altijd een voorraadje in huis hebt.

klein

Hoe dadelpasta maken?

Dadelpasta maken is het proces waarbij zachte dadels worden gepureerd tot een gladde, zoete pasta die gebruikt kan worden als natuurlijke zoetstof. Door de dadels te weken in water en vervolgens te blenden, ontstaat een veelzijdig ingrediënt dat perfect is voor desserts, bakrecepten of als smeersel.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Weken 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Ontbijt
Keuken Marokkaans
Porties 4 jampotten
calorieën 284 kcal

Benodigdheden

  • Blender of keukenmachine
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Grote kom
  • Luchtdichte jampotten

Ingrediënten
  

  • 500 gram Medjooldadels ontpit
  • 600 milliliter warm water
  • 2 theelepels citroensap
  • Een snufje zout

Instructies
 

1. Dadels weken

  • Begin met het weken van de dadels. Doe de ontpitte dadels in een grote kom en giet hier het warme water overheen. Laat ze minstens dertig minuten staan, zodat ze zacht worden. Als je heel droge dadels hebt, laat ze dan een uur weken. Het weken zorgt ervoor dat de dadels makkelijker te blenden zijn en dat de pasta lekker glad wordt.

2. Dadels en water pureren

  • Giet de dadels samen met het weekwater in een blender of keukenmachine. Voeg hier het citroensap en een snufje zout aan toe. Blend het geheel op een hoge snelheid tot je een gladde en romige pasta hebt. Stop af en toe om de zijkanten van de blender of keukenmachine schoon te schrapen, zodat alles goed wordt gemengd.

3. Textuur aanpassen

  • Controleer de textuur van de dadelpasta. Als je merkt dat deze te dik is, kun je een paar eetlepels extra warm water toevoegen. Blend opnieuw tot je tevreden bent met de consistentie. De pasta moet glad en smeerbaar zijn, maar niet te dun.

4. Bewaren

  • Schep de dadelpasta over in schone, luchtdichte jampotten. Zorg ervoor dat je de potten tot de rand vult, zodat er zo min mogelijk lucht in zit. Sluit de potten goed af.
Trefwoord Dadelpasta maken

Hoe lang is dadelpasta houdbaar?

Dadelpasta is behoorlijk lang houdbaar, mits goed bewaard. In de koelkast blijft het ongeveer drie tot vier weken goed. Zorg ervoor dat je een schone lepel gebruikt als je wat van de pasta uit de pot haalt, zodat je het niet besmet met bacteriën. Wil je het langer bewaren? Dan kun je de pasta ook invriezen. In de vriezer blijft het tot zes maanden goed. Gebruik bij voorkeur kleine porties, zodat je steeds alleen pakt wat je nodig hebt.

Vijf variaties en aanpassingen

Voeg specerijen toe

Voor een extra smaakdimensie kun je specerijen zoals kaneel, kardemom, of nootmuskaat toevoegen. Dit werkt vooral goed als je de dadelpasta gebruikt in baksels of warme dranken.

Gebruik kokosmelk in plaats van water

Voor een romigere pasta kun je warm water vervangen door kokosmelk. Dit geeft een subtiele kokossmaak die heerlijk is in tropische recepten.

Maak het minder zoet

Als je een mildere smaak wilt, kun je de dadels combineren met vijgen of abrikozen. Deze hebben een minder intense zoetheid en geven een interessante twist aan de pasta.

Voeg cacao toe

Maak een chocoladevariant door een eetlepel rauwe cacaopoeder toe te voegen. Perfect als smeersel op brood of als toevoeging aan desserts.

Experimenteer met noten of zaden

Blend een handvol amandelen, walnoten of chiazaad mee voor een extra voedzame pasta met een beetje crunch.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept