Citroenazijn maken
Azijn

Citroenazijn maken

Citroenazijn maken, een eenvoudige en veelzijdige smaakmaker die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Met slechts een paar ingrediënten en wat geduld creëer je een heerlijke azijn met een frisse citrusgeur. Het is een geweldig basisrecept dat je kunt gebruiken voor saladedressings, marinades of om een vleugje frisheid toe te voegen aan warme gerechten. Zelf citroenazijn maken geeft je bovendien de mogelijkheid om precies te weten wat er in je keuken staat en is een mooie manier om verspilling van citroenschillen tegen te gaan.

In dit recept leer je hoe je citroenazijn kunt maken in een hoeveelheid die genoeg is voor twee flesjes. Het proces kost weinig moeite, maar je moet wel even wachten voordat de smaken volledig zijn ingetrokken. We nemen je stap voor stap mee en geven je tips om de azijn helemaal naar jouw smaak aan te passen.

klein

Hoe citroenazijn maken?

Citroenazijn maken is een proces waarbij de frisse en aromatische smaak van citroenen wordt toegevoegd aan azijn. Door citroenschillen en eventueel wat sap te laten trekken in witte azijn, ontstaat een geurende en veelzijdige azijn die kan worden gebruikt in dressings, marinades of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Laten staan 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 20 minuten
Gang Azijn
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 28 kcal

Benodigdheden

  • Twee schone glazen flesjes van tweehonderdvijftig milliliter, inclusief dop of kurk
  • Een dunschiller of fijn mesje
  • Een schone glazen pot met deksel
  • Een fijne zeef of kaasdoek
  • Een trechter
  • Eventueel labels voor de flesjes

Ingrediënten
  

  • 2 biologische citroenen zorg dat ze onbespoten zijn
  • 500 milliliter witte wijnazijn of natuurazijn
  • 2 eetlepels suiker optioneel, voor een zachtere smaak

Instructies
 

1. Voorbereiding

  • Was de citroenen grondig onder warm water en droog ze goed af. Dit verwijdert eventueel vuil of waslaagjes.
  • Schil de citroenen met een dunschiller of een scherp mesje. Zorg ervoor dat je alleen het gele deel van de schil gebruikt, omdat het witte gedeelte een bittere smaak kan geven.

2. Azijn maken

  • Doe de citroenschillen in een schone glazen pot. Voeg de witte wijnazijn of natuurazijn toe totdat de schillen volledig onder staan. Voeg indien gewenst twee eetlepels suiker toe en roer goed door.
  • Sluit de pot goed af met een deksel en zet deze op een koele, donkere plek. Laat het mengsel minimaal twee weken staan, zodat de smaken goed in de azijn trekken. Schud de pot af en toe voorzichtig.

3. Wachten

  • Na twee weken kun je de citroenazijn zeven. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de schillen eruit te halen. Giet de azijn met behulp van een trechter in de schone flesjes.
  • Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een koele, donkere plek. Je zelfgemaakte citroenazijn is nu klaar voor gebruik.
Trefwoord Citroenazijn maken

Hoelang is citroenazijn houdbaar?

Zelfgemaakte citroenazijn is ongeveer zes maanden houdbaar, mits je werkt met schone materialen en de flesjes goed afsluit. Bewaar de azijn op een koele, donkere plek om de houdbaarheid te verlengen. Als je merkt dat de azijn troebel wordt of anders ruikt, is het tijd om een nieuwe batch te maken.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruidige twist

Voeg extra kruiden toe, zoals tijm, rozemarijn of basilicum, voor een kruidige twist.

Limoen

Gebruik limoenen in plaats van citroenen voor een andere citrusvariant.

Met gember

Meng de citroenschillen met een stukje gember voor een frisse en pittige smaak.

Zoeter

Maak een zoetere variant door meer suiker of honing toe te voegen.

Andere soorten azijn

Experimenteer met verschillende soorten azijn, zoals appelciderazijn of rijstazijn, voor een unieke basis.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept