Brandnetelsap maken
Sap & smoothie

Brandnetelsap maken

Brandnetelsap maken is iets wat mensen al eeuwenlang doen. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar vooral omdat brandnetels ontzettend voedzaam zijn. Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen, en als je ze op de juiste manier verwerkt, krijg je een sap dat niet alleen gezond is, maar ook verfrissend en vol karakter smaakt. Zeker in het voorjaar, als de jonge toppen volop te vinden zijn, is het het perfecte moment om ermee aan de slag te gaan.

Je hebt er niet veel voor nodig. Een beetje tijd, een paar glazen flessen, en natuurlijk verse brandnetels. Geen ingewikkelde toestanden, geen exotische ingrediënten. Gewoon de kracht van de natuur, met een beetje hulp van jouw eigen handen. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf brandnetelsap maakt, genoeg voor twee flessen. En als je eenmaal weet hoe het moet, kun je er alle kanten mee op.

klein

Hoe brandnetelsap maken?

Zelf brandnetelsap maken begint met het plukken van jonge brandneteltoppen. Je doet dit het liefst in het voorjaar, wanneer de plant nog krachtig groeit en de jonge blaadjes hun hoogste gehalte aan werkzame stoffen bevatten. Gebruik handschoenen, want de brandhaartjes kunnen flink prikken. Pluk alleen op plekken waar geen honden uitgelaten worden en waar geen landbouwgif wordt gebruikt. Spoel de brandnetels daarna grondig af en laat ze uitlekken. Dan begint het echte werk: het bereiden van je eigen brandnetelsap.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan (minstens twee liter inhoud)
  • Zeef of kaasdoek
  • Trechter
  • Glazen flessen van 750 milliliter, goed schoon en uitgekookt
  • Scherp mes
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 300 gram verse jonge brandneteltoppen
  • Anderhalve liter water
  • Sap van 2 biologische citroenen
  • 250 gram kristalsuiker
  • Optioneel: een paar takjes munt of citroenmelisse voor een frisse toets

Bereiding
 

1. Brandnetels verzamelen en voorbereiden

  • Trek handschoenen aan en pluk ongeveer 300 gram jonge brandneteltoppen. Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat ze daarna uitlekken. Verwijder eventueel dikke stelen of beschadigde bladeren. Snij de brandnetels grof.

2. Brandnetels koken

  • Breng anderhalve liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de brandnetels toe zodra het water kookt. Zet het vuur lager en laat het geheel zachtjes pruttelen gedurende twintig minuten. Roer af en toe met een houten lepel zodat alles goed onder water blijft.

3. Afgieten en zeven

  • Zet een schone kom klaar en leg er een zeef of kaasdoek overheen. Giet het brandnetelwater door de zeef en vang het vocht op. Druk de brandnetels goed uit zodat je zoveel mogelijk sap behoudt. Gooi de uitgeknepen bladeren daarna weg of composteer ze.

4. Sap op smaak brengen

  • Giet het opgevangen sap terug in de pan en voeg het citroensap en de suiker toe. Roer tot alles goed is opgelost. Laat het mengsel nog vijf minuten zacht koken. Proef eventueel en voeg wat extra citroen toe als je het frisser wilt.

5. Bottelen

  • Giet het hete sap met behulp van een trechter in de uitgekookte flessen. Sluit ze direct goed af met een dop of schroefdeksel. Zet de flessen op hun kop en laat ze volledig afkoelen. Zo zuigen ze vacuüm en blijven ze langer goed.
Trefwoord Brandnetelsap maken

Hoelang is brandnetelsap houdbaar?

Brandnetelsap dat op deze manier heet gebotteld is, blijft ongeopend ongeveer drie tot vier maanden goed op een koele, donkere plek. Na opening bewaar je het in de koelkast en consumeer je het binnen een week. Zorg er altijd voor dat de flessen goed schoon en luchtdicht afgesloten zijn.

Vijf variaties en aanpassingen

Brandnetelsap met munt

Voeg tijdens het koken een handvol verse muntblaadjes toe voor een verfrissende smaak.

Met honing in plaats van suiker

Gebruik 200 gram honing in plaats van suiker voor een zachtere, warmere zoetheid.

Brandnetel-limoensap

Vervang citroensap door limoensap voor een pittige twist.

Met gember

Rasp een stukje verse gember en laat dit meekoken voor een verwarmende, kruidige toon.

Koud getrokken versie

Laat de brandnetels 24 uur weken in koud water met citroen en suiker, zonder te koken. De smaak is dan zachter, maar het is korter houdbaar en moet altijd in de koelkast bewaard worden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept