Bolognese kruiden maken, een goede Bolognesesaus staat of valt met de juiste kruiden. Het gaat niet alleen om tomaten en gehakt, maar om een uitgebalanceerde combinatie van smaken die samen die diepe, hartige en rijke saus creëren waar we allemaal zo van houden. Natuurlijk kun je een kant-en-klare mix in de supermarkt kopen, maar waarom zou je dat doen als je zelf veel lekkerdere Bolognese kruiden kunt maken?
Door zelf Bolognese kruiden te mengen, bepaal je precies welke smaken je wilt versterken. Wil je een iets pittigere saus? Voeg dan wat extra chili toe. Houd je van een subtiele zoetigheid? Een snufje kaneel kan wonderen doen. Bovendien weet je dan zeker dat er geen onnodige toevoegingen in zitten, zoals vulstoffen of te veel zout. Met je eigen kruidenmix geef je elk gerecht een authentiek Italiaanse smaak en kun je de perfecte balans creëren die bij jouw smaak past.

Hoe Bolognese kruiden maken?
Benodigdheden
- Een kleine kom of schaaltje
- Een theelepel voor het afmeten
- Een vijzel of keukenmachine (indien nodig)
- Een luchtdicht potje of kruidenstrooier voor het bewaren
Ingrediënten
- 4 theelepels gedroogde oregano
- 3 theelepels gedroogde basilicum
- 3 theelepels gedroogde tijm
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel chilivlokken optioneel, voor extra pit
- 1 theelepel laurierbladpoeder of 2 laurierblaadjes, fijn gemalen
Bereiding
1. Kruiden afmeten
- Meet alle kruiden en specerijen zorgvuldig af. Als sommige kruiden niet fijn genoeg zijn (zoals laurierblaadjes of rozemarijn), kun je deze in een vijzel of keukenmachine fijner malen. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich beter mengen en je later geen harde stukjes in je saus krijgt.
2. Kruiden mengen
- Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng ze goed door elkaar. Je kunt een lepel gebruiken of het schaaltje voorzichtig schudden zodat alles gelijkmatig verdeeld wordt.
- Wil je de smaak iets aanpassen? Neem een beetje van de kruidenmix en meng het met een eetlepel olijfolie of water. Proef en bepaal of je meer van een bepaalde specerij wilt toevoegen.
3. Opslaan in een luchtdichte pot
- Doe de Bolognese kruidenmix in een luchtdicht potje of kruidenstrooier. Bewaar het op een droge, donkere plek, zoals een keukenkastje, om de smaken zo lang mogelijk te behouden.
Gebruik in je gerechten
- Voor een klassieke Bolognesesaus gebruik je ongeveer één tot twee theelepels van deze kruidenmix per 500 gram gehakt. Voeg de kruiden toe terwijl je het gehakt bakt, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Hoe lang zijn Bolognese kruiden houdbaar?
Als je de kruidenmix op een droge, donkere plek bewaart in een goed afgesloten potje, blijft hij zeker 6 tot 12 maanden goed. Gedroogde kruiden verliezen na verloop van tijd wel wat van hun kracht, dus na een halfjaar kan het zijn dat je iets meer van de mix moet gebruiken om dezelfde smaakintensiteit te krijgen.
Vijf variaties en aanpassingen
Voor een zoetere smaak
Voeg een halve theelepel kaneel toe. Dit geeft een lichte, warme ondertoon die verrassend goed werkt in Bolognesesaus.
Voor een diepere umamismaak
Meng er een theelepel gedroogd paddenstoelenpoeder of gemalen gedroogde tomaat doorheen. Dit geeft extra diepte aan de saus.
Voor een pittigere mix
Voeg extra chilivlokken of een snufje cayennepeper toe als je van een beetje vuur in je saus houdt.
Voor een frissere toets
Voeg een halve theelepel citroenzest toe. Dit geeft een subtiele frisheid die vooral lekker is in zomerse pastagerechten.
Voor een sterkere Italiaanse kruidensmaak
Voeg extra basilicum, oregano en tijm toe en verminder de hoeveelheid nootmuskaat en laurier. Dit maakt de mix milder en meer kruidig.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.