Bloemkoolsoep invriezen, soms maak je een grote pan soep en kom je er halverwege achter dat je veel te veel hebt. Weggooien is zonde, dus invriezen is een prima oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat de soep na ontdooien nog net zo lekker smaakt? Het invriezen van bloemkoolsoep vraagt om een paar simpele, maar belangrijke stappen. Je wilt namelijk geen soep die waterig wordt of zijn smaak verliest. In deze handleiding lees je precies hoe je bloemkoolsoep op de juiste manier invriest én bewaart.
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Niet alle ingrediënten in bloemkoolsoep reageren hetzelfde op invriezen. Room, bijvoorbeeld, kan gaan schiften. Aardappelen worden soms korrelig. Daarom is het slim om hier rekening mee te houden als je de soep later weer wilt opwarmen. Ook de keuze van je bewaarmiddel, bakjes, zakjes of potten, maakt een verschil in hoe goed de soep behouden blijft. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je bloemkoolsoep het beste kunt invriezen.

Hoe bloemkoolsoep invriezen?
Benodigdheden
- Schone plastic of glazen bewaarbakjes met goed sluitende deksels
- Eventueel diepvrieszakjes met ziplock
- Label en stift om de datum op de bakjes te schrijven
Ingrediënten
- Bloemkoolsoep al bereid
- Optioneel: vershoudfolie of bakpapier om direct op de soep te leggen in een bakje tegen ijskristallen
Instructies
1. Afkoelen
- Laat de soep volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Dit kan versneld worden door het pan of bakje in koud water te zetten en regelmatig te roeren.
2. Kiezen van de juiste verpakking
- Gebruik plastic bakjes, glazen potten of diepvrieszakjes.
- Vul bakjes of potten niet helemaal vol; laat minimaal twee centimeter ruimte over voor uitzetting.
- Bij diepvrieszakjes: vul ze niet te vol en druk voorzichtig zoveel mogelijk lucht eruit voordat je ze afsluit.
3. Labelen
- Schrijf de datum op de bakjes of zakjes.
4. Invriezen
- Plaats de soep in de vriezer op een plek waar de kou goed bij kan.
Hoelang is bloemkoolsoep houdbaar?
Bloemkoolsoep blijft in de vriezer ongeveer drie maanden goed. Na die tijd is hij nog steeds eetbaar, maar de smaak en structuur kunnen achteruitgaan. Wil je de beste kwaliteit behouden? Eet de soep dan binnen acht tot twaalf weken op.
Vijf variaties en aanpassingen
Romiger maken
Als de soep een beetje waterig is geworden na het ontdooien, kun je hem opwarmen en een scheutje room of kokosmelk toevoegen.
Extra smaak geven
Voeg na het ontdooien versgebakken spekjes, geraspte kaas of geroosterde amandelen toe voor extra smaak en bite.
Pittigere versie maken
Een beetje chilivlokken of een snufje cayennepeper kan de soep net wat pittiger maken.
Groenten toevoegen
Roer na het opwarmen wat verse spinazie of gebakken champignons door de soep voor extra textuur en voedingsstoffen.
Nieuwe twist geven
Pureer de soep opnieuw en voeg een scheutje citroensap en verse kruiden toe voor een frissere smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.