Blackberry marmelade maken is een heerlijke en eenvoudige manier om de smaken van de zomer in een pot te bewaren. Er is niets fijner dan op een koude winterochtend een dikke laag zelfgemaakte marmelade op een vers stuk brood te smeren. Deze zachte en smaakvolle lekkernij is niet alleen lekker, maar ook bijzonder veelzijdig. Of je nu een ervaren jammaker bent of dit je eerste poging is, dit recept begeleidt je stap voor stap naar succes. En het mooiste van alles? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en een beetje tijd en geduld om iets prachtigs te maken dat maanden houdbaar blijft.
In dit recept leer je precies hoe je je eigen blackberry marmelade kunt maken. Ik deel alle tips en trucs, en aan het einde vind je zelfs een paar creatieve aanpassingen waarmee je het recept helemaal naar jouw smaak kunt maken.
Hoe blackberry marmelade maken
Benodigdheden
- Grote pan
- Keukenweegschaal
- Scherp mes en rasp
- Schone jampotten met deksel (4 stuks van ongeveer 300 milliliter)
- Schone theedoek
- Pollepel
- Schuimspaan
- Trechter (optioneel)
- Thermometer (optioneel)
Ingrediënten
- 1000 gram verse bramen gewassen en zonder steeltjes
- 800 gram kristalsuiker
- 1 citroen sap en geraspte schil
- 100 milliliter water
Instructies
1. Voorbereiding van de bramen
- Begin met het wassen van de bramen. Doe dit voorzichtig, want ze zijn kwetsbaar en kunnen snel kneuzen. Controleer of er geen blaadjes of takjes tussen zitten. Laat de bramen uitlekken in een vergiet. Dit is ook het moment om de jampotten voor te bereiden. Was ze grondig in heet sopwater en spoel ze goed na. Steriliseer ze vervolgens door ze in een oven van 100 graden Celsius te plaatsen gedurende 10 minuten.
2. Bramen en water koken
- Doe de bramen samen met het water in een grote pan en zet deze op middelhoog vuur. Laat de bramen ongeveer 10 minuten koken, totdat ze zacht worden en hun sap vrijlaten. Gebruik een pollepel om de bramen voorzichtig te pletten tegen de zijkant van de pan. Dit zorgt ervoor dat je straks een rijke marmelade krijgt.
3. Suiker en citroen toevoegen
- Voeg de kristalsuiker toe aan de pan, samen met het citroensap en de geraspte citroenschil. Roer alles goed door zodat de suiker oplost. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en zet het vuur laag zodra het begint te borrelen.
4. Marmelade koken
- Laat het mengsel 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat de suiker aanbrandt. Dit is het moment om een schuimspaan te gebruiken om het schuim dat zich aan de bovenkant vormt, voorzichtig te verwijderen. Dit maakt je marmelade straks mooi helder.
- Als je een thermometer voor de jam hebt, wacht dan tot de temperatuur ongeveer 104 graden Celsius bereikt. Dit is het punt waarop de marmelade dik genoeg is. Heb je geen thermometer? Doe de ‘schoteltest’: leg een klein bordje in de vriezer, schep een druppel marmelade erop en kijk of het opstijft wanneer je er zachtjes met je vinger overheen strijkt. Als het niet meer uitloopt, is je marmelade klaar.
5. Overhevelen in potten
- Haal de pan van het vuur en laat de marmelade 5 minuten rusten. Plaats een trechter (als je die hebt) in de opening van een gesteriliseerde pot en vul deze tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Draai de deksel stevig dicht en zet de potten 10 minuten ondersteboven. Dit zorgt ervoor dat er een vacuüm ontstaat, waardoor de marmelade langer houdbaar is.
6. Laten afkoelen
- Zet de potten weer rechtop en laat ze volledig afkoelen op kamertemperatuur. Bewaar de marmelade op een koele, donkere plek. Ongeopend is de marmelade tot 6 maanden houdbaar. Eenmaal geopend kun je hem het beste binnen 3 weken opmaken en in de koelkast bewaren.
Hoe lang is blackberry marmelade houdbaar?
Zelfgemaakte blackberry marmelade is doorgaans ongeopend tot 6 maanden houdbaar, mits deze op een koele, donkere plek wordt bewaard en de potten goed zijn gesteriliseerd. Na opening bewaar je de marmelade in de koelkast, waar deze het beste binnen 2 tot 3 weken opgebruikt kan worden. Controleer altijd de geur, kleur en smaak voordat je het consumeert.
Vijf variaties en aanpassingen
Vanille-extract toevoegen
Voeg een theelepel vanille-extract toe tijdens het koken voor een subtiele, zoete twist.
Minder suiker
Als je een minder zoete marmelade wilt, kun je de hoeveelheid suiker verminderen tot 600 gram. Houd er rekening mee dat de marmelade dan iets minder lang houdbaar is.
Kaneel of specerijen
Voor een warme, kruidige smaak kun je een kaneelstokje of een paar kruidnagels toevoegen terwijl de marmelade kookt. Verwijder deze wel voordat je de marmelade in de potten doet.
Mix met andere vruchten
Combineer de bramen met frambozen, bosbessen of zelfs appelstukjes voor een unieke smaakcombinatie.
Alcoholische twist
Roer een eetlepel crème de cassis (zwarte bessenlikeur) of port door de marmelade net voordat je hem in de potten schept. Dit geeft een rijke, volwassen smaak.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.