Bittere sinaasappelmarmelade maken is een echte kunst, maar ook een ontzettend dankbaar proces. Deze marmelade, gemaakt van de beroemde Sevilla-sinaasappels, heeft een heerlijke balans tussen zoet en bitter die je niet snel in de supermarkt zult vinden. Het is een echte klassieker, geliefd op toast tijdens een uitgebreid ontbijt, maar ook heerlijk als een extra smaakmaker bij hartige gerechten of desserts. Zelf marmelade maken vraagt wat tijd en aandacht, maar het resultaat is het absoluut waard. Met dit recept maak je genoeg voor vier jampotten en kun je de heerlijke smaak van huisgemaakte marmelade maandenlang bewaren.
Hoe bittere sinaasappelmarmelade maken?
Benodigdheden
- Vier schone jampotten met een inhoud van ongeveer 350 milliliter.
- Schroefdeksels die goed afsluiten en hittebestendig zijn.
- Een grote pan of oven om de potten te steriliseren.
Ingrediënten
- 1 kilogram bittere sinaasappels bij voorkeur Sevilla-sinaasappels
- 1 citroen ongeveer 150 gram
- 2 liter water
- 1,5 kilogram kristalsuiker
- Optioneel: een kaneelstokje of vanillestokje voor een subtiele extra smaak
Instructies
1. Voorbereiden van de sinaasappels
- Was de sinaasappels en de citroen goed. Dit is belangrijk omdat je de schillen gaat gebruiken en er geen vuil of resten van bestrijdingsmiddelen op mogen zitten. Snijd de sinaasappels en de citroen in de lengte door en verwijder de pitten. Bewaar deze pitten, want ze bevatten veel natuurlijke pectine, wat helpt om de marmelade dikker te maken.
- Snij vervolgens de sinaasappels in dunne plakjes of reepjes, afhankelijk van hoe je de structuur van de marmelade wilt. Houd alles – vruchtvlees, schil en sap – apart in een grote kom.
2. Week de sinaasappels
- Doe de gesneden sinaasappels, het sap en de pitten in een grote pan. Voeg de twee liter water toe. Doe de pitten in een stuk kaasdoek of een theezakje en bind dit goed vast voordat je het in de pan legt. Laat het mengsel een nacht staan. Dit helpt om de smaken te versterken en maakt de marmelade beter smeerbaar.
3. Koken
- Zet de pan de volgende dag op middelhoog vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat het zachtjes koken gedurende ongeveer één tot twee uur, totdat de schillen zacht zijn en de vloeistof ongeveer tot de helft is ingekookt. Roer af en toe, zodat niets aanbrandt.
4. Suiker toevoegen
- Haal het kaasdoekje met de pitten uit de pan en druk het goed uit boven de pan om zoveel mogelijk pectine vrij te laten komen. Voeg vervolgens de suiker toe en roer dit goed door. Verhoog het vuur en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel koken tot het een temperatuur van ongeveer 105 graden Celsius bereikt, of totdat het een druppel-test doorstaat. (Druppel een beetje marmelade op een koud bordje. Als het vast begint te worden en niet uitloopt, is het klaar.)
5. Jampotten vullen
- Haal de pan van het vuur en laat de marmelade een paar minuten staan. Roer dan nog even door om eventuele luchtbellen te verwijderen. Vul de warme, gesteriliseerde jampotten met de marmelade. Sluit ze direct af met de deksels. Zet de potten ondersteboven voor ongeveer tien minuten om ze vacuüm te laten trekken. Laat ze daarna rechtop afkoelen.
Hoe lang is bittere sinaasappelmarmelade houdbaar?
Deze marmelade is, mits goed afgesloten en op een koele, donkere plek bewaard, ongeveer één jaar houdbaar. Eenmaal geopend kun je de marmelade het beste in de koelkast bewaren en binnen vier weken opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Als je het recept iets wilt aanpassen of een eigen twist wilt geven, probeer dan eens een van de volgende ideeën:
Extra smaak toevoegen
Voeg tijdens het koken een kaneelstokje, steranijs of een vanillestokje toe voor een subtiele extra smaak.
Minder suiker
Hou je niet van heel zoete marmelade? Experimenteer met minder suiker, maar houd er rekening mee dat dit de houdbaarheid kan beïnvloeden.
Andere citrusvruchten
Gebruik naast sinaasappels ook grapefruits of mandarijnen voor een unieke mix van smaken.
Schil variëren
Wil je een zachtere marmelade? Schil de sinaasappels dunner of blancheer de schillen een keer extra voor een mildere smaak.
Alcohol
Voeg op het einde een scheutje Grand Marnier of Cointreau toe voor een verfijnde smaak.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.