Bechamelsaus invriezen, een heerlijke basissaus die in veel gerechten wordt gebruikt, van lasagne tot ovenschotels en zelfs als basis voor kaassaus. Soms maak je echter meer dan je nodig hebt, en dan is het handig om te weten of je de saus kunt bewaren. Invriezen is een prima manier om bechamelsaus langer houdbaar te maken, mits je het op de juiste manier doet. De saus heeft een delicate structuur en bevat melk en boter, wat betekent dat er wat extra aandacht nodig is om te zorgen dat hij na het ontdooien nog steeds romig en glad is.
In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je bechamelsaus het beste kunt invriezen en weer gebruiken. Ook geef ik je een paar handige tips om de saus perfect te houden. Daarnaast bespreken we hoelang je bechamelsaus in de vriezer kunt bewaren en hoe je de smaak en textuur na het ontdooien weer optimaal krijgt.

Hoe bechamelsaus invriezen?
Benodigdheden
- Plastic diepvriesbakjes of diepvrieszakjes
- Eventueel ijsblokjesvorm voor kleine porties
- Label of stickers voor datumvermelding
Ingrediënten
- Bechamelsaus
Bereiding
- Laat de bechamelsaus eerst volledig afkoelen. Doe dit door de pan in een bak met koud water te zetten en af en toe te roeren.
- Giet de saus in diepvriesbestendige bakjes of zakjes. Vul de bakjes niet helemaal tot de rand, want de saus zet iets uit tijdens het invriezen.
- Voor kleinere porties kun je de saus ook in een ijsblokjesvorm gieten. Dit is handig als je maar een beetje saus per keer nodig hebt.
- Label de bakjes of zakjes met de datum, zodat je weet hoelang de saus in de vriezer ligt.
- Plaats de saus in de vriezer en zorg dat hij zo plat mogelijk ligt om sneller en gelijkmatiger te bevriezen.
Hoelang is bechamelsaus houdbaar in de vriezer?
Bechamelsaus blijft in de vriezer ongeveer 3 maanden goed. Daarna kan de smaak en textuur achteruitgaan. Na het ontdooien moet je de saus direct gebruiken en niet opnieuw invriezen.
Vijf variaties en aanpassingen
Kaassaus
Voeg na het maken van de bechamelsaus 100 gram geraspte kaas toe (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas of oude kaas) en roer tot deze is gesmolten.
Mosterdsaus
Voeg een eetlepel grove mosterd toe voor een pittigere variant, ideaal bij witvis of bloemkool.
Kruidenvariant
Meng verse kruiden zoals peterselie, bieslook of dragon door de saus voor extra smaak.
Paddenstoelensaus
Voeg gebakken champignons of cantharellen toe voor een hartige saus die heerlijk bij vleesgerechten past.
Pikante bechamelsaus
Voeg een snufje cayennepeper of een klein beetje chilipoeder toe voor een licht pittige variant.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.