Basilicumolie maken is eigenlijk heel eenvoudig, en toch is het iets wat veel mensen nog nooit zelf geprobeerd hebben. Zonde eigenlijk, want het geeft een gerecht meteen een frisse, kruidige smaak. Of je het nu gebruikt over een pasta, bij mozzarella met tomaat of gewoon als smaakmaker op een stuk brood: zelfgemaakte basilicumolie is echt een verrijking in je keuken.
Als je verse basilicum hebt, zeker uit eigen tuin of net gekocht op de markt, dan is dit een heerlijke manier om de blaadjes te verwerken. In dit recept maken we voldoende voor twee flesjes. Je hebt er geen ingewikkelde apparaten voor nodig, alleen wat tijd, een pan en een blender. En natuurlijk goede olijfolie en verse basilicumblaadjes.

Hoe basilicumolie maken?
Benodigdheden
- Grote pan om water in te koken
- Kom met ijswater (voor het koelen van de blaadjes)
- Vergiet of zeef
- Schone theedoek of slacentrifuge
- Blender of staafmixer met hoge kom
- Fijne zeef (of kaasdoek)
- Trechter
- Twee goed schoongemaakte glazen flesjes van elk ongeveer 250 milliliter
Ingrediënten
- 100 gram verse basilicumblaadjes zonder steeltjes
- 500 milliliter extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
- IJsblokjes
- Water om te koken
Bereiding
1. Voorbereiding
- Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg geen zout toe. Zet daarnaast alvast een grote kom met ijswater klaar. Dat heb je straks nodig om de blaadjes snel te koelen, zodat ze hun heldergroene kleur behouden.
- Was de basilicumblaadjes goed en verwijder eventueel zand of aarde. Dompel ze dan voor 10 tot 15 seconden in het kokende water. Haal ze er met een schuimspaan direct weer uit en leg ze in het ijswater. Laat ze daar een minuutje liggen om goed af te koelen.
- Giet de blaadjes af in een vergiet en droog ze daarna grondig. Je kunt ze droogdeppen met een schone theedoek of gebruiken maken van een slacentrifuge. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk water achterblijft, anders gaat je olie sneller bederven.
2. Olie maken
- Doe de droge basilicumblaadjes in de blender en giet de olijfolie erbij. Mix alles op hoge snelheid tot een gladde, felgroene olie. Dit duurt meestal een paar minuten. Neem hier de tijd voor, want hoe fijner de blaadjes, hoe beter de smaak zich vermengt met de olie.
- Giet de olie door een fijne zeef of kaasdoek boven een kom. Laat het rustig uitlekken, zonder te drukken of te wrijven. Zo blijft de olie helder en zonder troebeling. Gebruik daarna een trechter om de olie in de schone flesjes te gieten.
- Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een koele, donkere plaats. Na één nacht zijn de smaken helemaal tot hun recht gekomen, maar je kunt de olie ook direct gebruiken als je dat wilt.
Hoelang is basilicumolie houdbaar?
Zelfgemaakte basilicumolie blijft in een goed gesloten flesje en op een koele, donkere plaats ongeveer twee weken goed. Wil je het langer bewaren, dan kun je de olie ook in kleinere porties invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een beetje verse smaak bij de hand, zonder dat je iets verspilt.
Vijf variaties en aanpassingen
Met knoflook
Voeg een half teentje rauwe knoflook toe aan de blender voor een pittige, hartige toets.
Met citroen
Een klein beetje citroenrasp of een paar druppels citroensap geeft een frisse, zomerse draai aan de olie.
Met andere kruiden
Meng basilicum met een handje verse peterselie, oregano of munt voor een complexer smaakpalet.
Met chilipeper
Voor wie van een beetje pit houdt: voeg een paar schijfjes rode chili toe tijdens het blenden.
Met geroosterde pijnboompitten
Een eetlepel licht geroosterde pijnboompitten geeft de olie een nootachtige diepte, een beetje zoals pesto zonder kaas.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.