Bananensap maken
Sap

Bananensap maken

Bananensap maken is een geweldige manier om iets gezonds en lekkers in huis te halen. Het is niet alleen heerlijk romig en zoet, maar ook voedzaam en eenvoudig zelf te bereiden. Of je nu een drankje wilt maken voor een zomerse dag, een feestje, of gewoon iets bijzonders wilt drinken, zelfgemaakt bananensap is altijd een goed idee. Wat zo fijn is aan bananensap, is dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Bovendien is het een leuke manier om overrijpe bananen op te maken die anders misschien in de prullenbak zouden belanden. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je genoeg bananensap kunt maken voor twee flessen, inclusief handige tips om het sap nóg lekkerder te maken.

klein

Hoe banensap maken?

Voor dit recept voor vers bananensap maken, gebruik je ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt of eenvoudig in de supermarkt kunt vinden. Voor ongeveer twee flessen bananensap (ongeveer anderhalve liter per fles) heb je nodig:
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen van 1,5 liter
calorieën 60 kcal

Benodigdheden

  • 2 Flessen van 1,5 liter
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • Zes rijpe bananen hoe rijper, hoe zoeter het sap wordt.
  • Eén liter water liefst gefilterd of mineraalwater.
  • Vijfhonderd milliliter volle melk of een plantaardige melk naar keuze, zoals havermelk of amandelmelk.
  • Twee eetlepels citroensap versgeperst is het lekkerst.
  • Drie eetlepels suiker of een andere zoetstof zoals honing of agavesiroop, naar smaak.
  • Een snufje kaneel optioneel, voor een extra warme smaak.

Instructies
 

1: Bereid de bananen voor

  • Schil de bananen en snijd ze in grove stukken. Hoe rijper de bananen, hoe zachter ze zijn en hoe gemakkelijker ze te verwerken zijn. Controleer wel of er geen donkere plekken of draden in de banaan zitten die je liever niet in het sap wilt.

2: Mix de ingrediënten

  • Doe de bananenstukjes in een blender of een grote kom als je een staafmixer gebruikt. Voeg hier één liter water aan toe. Blend dit op een hoge snelheid totdat het mengsel helemaal glad is. Zorg dat er geen klontjes meer overblijven; een zijdezachte textuur is wat je wilt bereiken.

3: Voeg melk en citroensap toe

  • Voeg nu de volle melk toe aan de bananenpuree. De melk maakt het sap romig en geeft het een zachte, volle smaak. Voeg daarna het citroensap toe. Dit helpt niet alleen om de smaak in balans te brengen, maar zorgt er ook voor dat het sap langer vers blijft. Blend het geheel nogmaals goed door.

4: Zoet en breng op smaak

  • Proef het bananensap. Voeg naar smaak suiker, honing of een andere zoetstof toe. Een snufje kaneel kan ook heerlijk zijn als je van warme, kruidige smaken houdt. Blend alles nog een laatste keer door elkaar totdat de smaken goed gemengd zijn.

5: Zeven (optioneel)

  • Wil je een extra glad sap zonder enige vezels? Schenk het mengsel dan door een fijne zeef of kaasdoek. Dit is vooral handig als je een extra verfijnd drankje wilt serveren.

6: Vul de flessen

  • Schenk het bananensap in schone glazen flessen. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten kunnen worden. Dit is belangrijk om het sap zo lang mogelijk vers te houden.
Trefwoord Bananensap maken

Hoelang blijft bananensap goed?

Zelfgemaakt bananensap kun je ongeveer twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je het in een goed afgesloten fles of pot bewaart om te voorkomen dat het sap smaak opneemt van andere etenswaren in de koelkast. Door het citroensap blijft het sap wat langer fris, maar omdat het geen conserveringsmiddelen bevat, moet je het snel opdrinken.

Tip: Schud de fles even voor gebruik, omdat het sap na verloop van tijd kan scheiden.

Vijf variaties en aanpassingen

1. Tropische twist

Voeg tweehonderd milliliter ananassap of mango toe aan het bananensap. Dit geeft een tropisch tintje en maakt het drankje nog fruitiger.

2. Kokosbananensap

Gebruik in plaats van melk vierhonderd milliliter kokosmelk. Dit maakt het sap extra romig en geeft een heerlijke kokossmaak.

3. Gezonde boost

Voeg een handje spinazie of boerenkool toe voor een groene variant. Dit is ideaal voor een gezonde smoothie-achtige drank.

4. Chocoladebananensap

Meng twee eetlepels cacaopoeder door het sap voor een chocoladeachtige smaak. Voeg eventueel wat extra suiker toe om de bitterheid van de cacao te compenseren.

5. Kruidige herfstversie

Voeg een snufje nootmuskaat en een klein stukje verse gember toe aan het sap. Dit geeft een warm, kruidig tintje dat perfect past bij koude dagen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept