Avocado smoothie maken
Sap & smoothie

Avocado smoothie maken

Avocado smoothie maken is verrassend eenvoudig en ontzettend lekker. Je hebt er weinig voor nodig, en toch krijg je een romig resultaat dat zowel voedzaam als vullend is. Perfect voor een stevig ontbijt of een verwenmoment tussendoor. En het fijne is: het is klaar in een paar minuten.

Voor twee personen heb je genoeg aan een rijpe avocado en een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Deze smoothie is zacht van smaak, maar juist dat maakt het zo leuk om er je eigen draai aan te geven. Eerst leg ik je stap voor stap uit hoe je het maakt. Daarna geef ik je nog vijf smakelijke variaties.

klein

Hoe avocado smoothie maken?

Een avocado smoothie maken begint met het kiezen van een goed rijpe avocado. Druk je er zachtjes op en voelt hij een beetje mee? Dan is hij perfect. Te hard betekent nog niet rijp genoeg, en te zacht kan betekenen dat hij al overrijp is. Verder heb je een blender nodig, of een goede staafmixer. De truc zit ‘m in het glad mixen en de juiste verhouding tussen romigheid en frisheid. In dit recept gebruik ik banaan en yoghurt voor zachtheid, en een beetje citroensap om het fris te houden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 246 kcal

Benodigdheden

  • 1 Blender of staafmixer
  • 1 Snijplank
  • 1 Scherp mes
  • 2 glazen

Ingrediënten
  

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe banaan
  • 250 milliliter volle yoghurt
  • 100 milliliter melk naar keuze: koemelk, amandelmelk, havermelk enzovoorts
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • Optioneel: een paar ijsklontjes voor een koude smoothie

Bereiding
 

1. Smoothie maken

  • Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in de blender. Zorg dat je alleen het zachte, groene deel gebruikt. Snijd de banaan in stukken en voeg ook die toe.
  • Voeg de yoghurt en de melk toe aan het fruit. Gebruik volle yoghurt voor de romigste structuur. Voeg daarna de eetlepel honing toe om het geheel wat zoeter te maken, en doe er dan een eetlepel vers citroensap bij. Dit maakt de smaak net iets frisser en voorkomt dat de avocado snel verkleurt.
  • Zet de blender aan en mix alles goed tot een gladde massa. Als je een staafmixer gebruikt, neem dan een hoge maatbeker zodat het niet opspat. Blend minstens 30 tot 45 seconden, zodat alle stukjes goed glad zijn.
  • Als je van koude smoothies houdt, kun je een paar ijsklontjes toevoegen en nog even kort mixen. Giet daarna de smoothie in twee glazen en serveer direct.
Trefwoord Avocado smoothie maken

Hoelang is een avocado smoothie houdbaar?

Een verse avocado smoothie kun je het beste direct opdrinken. Wil je hem toch bewaren? Zet hem dan afgesloten in de koelkast. Zo blijft hij nog ongeveer 24 uur goed. Roer hem voor gebruik nog even door. Houd er wel rekening mee dat de kleur iets kan verkleuren door contact met lucht, ook al zit er citroensap in.

Vijf variaties en aanpassingen

Met spinazie

Voeg een handje verse spinazieblaadjes toe voor extra vitamines en een mooie groene kleur. Je proeft het nauwelijks terug, maar het maakt de smoothie nog voedzamer.

Met mango

Vervang de banaan door 150 gram mango voor een tropische variant. Mango en avocado zijn een heerlijke combinatie.

Met Griekse yoghurt

Gebruik Griekse yoghurt in plaats van gewone yoghurt als je van een dikkere, romigere structuur houdt. Je kunt dan eventueel de hoeveelheid melk iets verhogen om het drinkbaar te houden.

Met gember

Voeg een stukje verse gember toe van ongeveer één centimeter voor een pittige kick. Dit maakt de smoothie ook extra verfrissend.

Met cacao

Voor een zoetere traktatie kun je een eetlepel ongezoet cacaopoeder toevoegen. Samen met de banaan en avocado krijg je dan een soort gezonde chocoladesmoothie.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept