Aubergine drogen is een eeuwenoude methode om groenten langer houdbaar te maken en tegelijkertijd hun smaak te verdiepen. Het is een proces dat geduld en een beetje aandacht vereist, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Gedroogde aubergine kan op verschillende manieren worden gebruikt in gerechten, van stoofschotels tot salades. In dit recept leer je hoe je zelf plakjes aubergine kunt drogen, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je de gedroogde plakjes kunt bewaren.
Hoe aubergine drogen?
Benodigdheden
- Een scherp keukenmes
- Een snijplank
- Een droogoven of een reguliere oven
- Bakpapier (indien je een reguliere oven gebruikt)
- Keukenpapier of een schone theedoek
- Luchtdichte glazen potten voor opslag
Ingrediënten
- Twee grote verse aubergines
- Zeezout ongeveer twee eetlepels
Instructies
1. Voorbereiden van de aubergine
- Begin met het goed wassen van de aubergines onder stromend water om vuil te verwijderen. Snij vervolgens de uiteinden van de aubergines af. Gebruik een scherp keukenmes om de aubergines in gelijkmatige plakjes te snijden van ongeveer een halve centimeter dik. Het is belangrijk dat de plakjes allemaal even dik zijn, zodat ze gelijkmatig drogen.
- Leg de plakjes aubergine op een grote schaal of een bakplaat en bestrooi ze gelijkmatig met zeezout. Laat ze ongeveer dertig minuten tot een uur rusten. Dit proces helpt om overtollig vocht uit de aubergines te trekken, wat het droogproces versnelt. Na deze tijd dep je de plakjes goed droog met keukenpapier of een schone theedoek.
2. Drogen in een droogoven
- Plaats de plakjes aubergine in een enkele laag op de roosters van je droogoven. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen, zodat de lucht goed kan circuleren. Stel de droogoven in op een temperatuur van ongeveer vijftig graden Celsius. Laat de aubergines gedurende zes tot acht uur drogen, afhankelijk van de dikte van de plakjes en de specifieke instellingen van je droogoven. Controleer regelmatig en draai de plakjes halverwege de droogtijd om.
3. Drogen in een reguliere oven
- Als je geen droogoven hebt, kun je ook een reguliere oven gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes aubergine in een enkele laag op de bakplaat. Stel de oven in op een temperatuur van ongeveer zestig graden Celsius en laat de ovendeur op een kier staan. Dit helpt om het vocht te laten ontsnappen. Laat de aubergineplakjes vier tot zes uur drogen, en draai ze halverwege om. Controleer regelmatig om te voorkomen dat ze te droog of verbrand raken.
4. Opslag van gedroogde aubergine
- Laat de gedroogde aubergineplakjes volledig afkoelen voordat je ze opslaat. Bewaar ze in luchtdichte glazen potten op een koele, donkere plaats. Controleer na enkele dagen of er geen vocht in de potten zit, want dit kan schimmelvorming veroorzaken.
Hoelang is gedroogde aubergine houdbaar?
Als de aubergine goed gedroogd is en luchtdicht wordt bewaard, kan deze tot een jaar houdbaar blijven. Zorg ervoor dat de plakjes volledig droog zijn voordat je ze opslaat. Bewaar de potten op een donkere, koele plek, zoals een keukenkastje. Controleer regelmatig op tekenen van vocht of schimmel.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen
Voor een extra smaakdimensie kun je de aubergineplakjes bestrooien met kruiden zoals paprikapoeder, oregano of tijm voordat je ze droogt.
Gebruik een mandoline
Voor perfect gelijkmatige plakjes kun je een mandoline gebruiken in plaats van een mes. Dit zorgt voor een consistent droogproces.
Experimenteer met temperatuur
Afhankelijk van je droogoven of oven kun je de temperatuur iets verhogen of verlagen om te spelen met de textuur van de gedroogde plakjes.
Maak auberginechips
Voor een krokante snack kun je de plakjes licht bestrijken met olijfolie en kruiden voordat je ze droogt op een hogere temperatuur.
Combineer met andere groenten
Probeer dit recept met andere groenten zoals courgette of paprika voor een gemengd assortiment gedroogde groenteplakjes.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.