Asperges wecken
Inmaken en wecken

Asperges wecken

Groene asperges wecken is een geweldige manier om langer van deze heerlijke groente te genieten. In het seizoen zijn ze volop verkrijgbaar en vaak goedkoper. Door ze te wecken, kun je ze maandenlang bewaren zonder dat ze hun smaak en voedingsstoffen verliezen. Het proces is eenvoudig en als je het goed doet, blijven de asperges stevig en vol van smaak.

Zelf asperges wecken betekent dat je precies weet wat erin zit. Geen overbodige toevoegingen, maar pure, verse asperges in een lichte inmaakoplossing. Dit recept is bedoeld voor vier weckpotten en geeft je een duidelijke stap-voor-stap handleiding om het zelf te doen. Met een beetje geduld en de juiste benodigdheden heb je straks je eigen voorraad ingemaakte groene asperges in de kast staan.

klein

Hoe asperges wecken?

Groene asperges wecken zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven, terwijl hun smaak en textuur grotendeels behouden blijven. Door de asperges schoon te maken, in steriele potten te plaatsen en te overgieten met een pekel- of azijnoplossing, worden ze op een veilige manier geconserveerd. Dit proces maakt het mogelijk om het hele jaar door van groene asperges te genieten, als bijgerecht of ingrediënt in diverse gerechten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Weckpotten
calorieën 24 kcal

Benodigdheden

  • 4 weckpotten van 500 milliliter
  • Grote pan om de potten te steriliseren
  • Weckketel of grote pan met rooster
  • Schone theedoek
  • Keukentang
  • Snijplank en mes

Ingrediënten
  

  • 1.500 gram groene asperges
  • 2 liter water
  • 40 gram zout
  • 30 gram suiker
  • 250 milliliter natuurazijn
  • 1 theelepel mosterdzaad optioneel
  • 1 theelepel dillezaad optioneel
  • 4 teentjes knoflook optioneel, één per pot

Instructies
 

1. Voorbereiding van de asperges

  • Was de asperges grondig onder koud stromend water. Snij het houtachtige uiteinde eraf. Houd de asperges op de juiste lengte zodat ze rechtop in de weckpotten passen. Wil je ze liever in stukjes? Snijd ze dan in stukken van ongeveer vier tot vijf centimeter.

2. Steriliseren van de weckpotten

  • Zet een grote pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Plaats de weckpotten en de deksels in het kokende water en laat ze vijf minuten koken. Haal ze met een keukentang uit het water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek om te drogen.

3. Wecken

  • Breng in een pan het water, zout, suiker en natuurazijn aan de kook. Roer goed zodat het zout en de suiker oplossen. Laat de vloeistof twee minuten zachtjes koken en zet het vuur uit.
  • Verdeel de asperges over de steriele weckpotten. Voeg eventueel per pot een teentje knoflook, mosterdzaad of dillezaad toe. Giet de hete inmaakvloeistof over de asperges totdat ze volledig onder staan. Laat ongeveer één centimeter ruimte aan de bovenkant over.
  • Sluit de weckpotten goed af. Zet de potten in een weckketel of een grote pan met een rooster op de bodem. Vul de pan met water tot de potten bijna onderstaan. Breng het water naar 90 graden Celsius en laat de asperges 30 minuten wecken. Haal de potten voorzichtig uit de pan en laat ze volledig afkoelen.
Trefwoord Asperges wecken

Hoe lang zijn geweckte asperges houdbaar?

Als je de asperges op de juiste manier hebt geweckt en de potten goed vacuüm zijn afgesloten, zijn ze tot twaalf maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Na openen kun je de asperges het beste in de koelkast bewaren en binnen een week opmaken.

Vijf variaties en aanpassingen

Extra kruiden

Voeg takjes tijm, rozemarijn of laurierblad toe voor een diepere smaak.

Pittige asperges

Voeg een snufje chilivlokken of een halve rode peper per pot toe.

Zoetere variant

Verhoog de hoeveelheid suiker naar 50 gram voor een licht zoete smaak.

Minder zuur

Gebruik slechts 150 milliliter azijn en vervang de rest door water.

Knoflook en ui

Voeg per pot een paar schijfjes rode ui en een extra teentje knoflook toe voor meer smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept