Appels bewaren
Bewaren

Appels bewaren

Appels bewaren, het lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn heel wat manieren waarop je deze frisse fruitsoort optimaal kunt bewaren, zodat je er nog weken of zelfs maanden van kunt genieten. Of je nu een appel liefhebber bent die altijd een voorraad in huis heeft, of je komt net terug van een gezellige middag appelplukken, het is zonde om dit sappige fruit te laten bederven. Hier lees je alles over het bewaren, invriezen, vacumeren en herkennen van bedorven appels. Laten we samen ontdekken hoe je deze natuurlijke lekkernij het langst kunt bewaren.

Een appel bevat allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C en antioxidanten, en is daarmee een gezonde snack voor tussendoor. Bovendien zijn appels vaak goed betaalbaar en veelzijdig te gebruiken in allerlei gerechten, van salades tot desserts en zelfs hartige maaltijden. Helaas kunnen appels vrij snel hun frisheid verliezen en in smaak achteruitgaan als ze niet goed bewaard worden. Dit is niet alleen zonde voor de smaak, maar het betekent ook dat je voedsel verspilt. Door appels op de juiste manier te bewaren, voorkom je dit, en draag je bij aan minder voedselverspilling. Daarnaast bespaar je geld en geniet je langer van verse appels.

Hoe appels bewaren?

Het juiste bewaren van appels begint bij de keuze van de plek waar je ze neerlegt. Veel mensen bewaren appels gewoon op de fruitschaal in de keuken, maar dit is niet altijd de beste optie. Laten we enkele bewaaropties doornemen.

1. Bewaren in de koelkast

Appels blijven het langst goed in de koelkast. Een lage temperatuur zorgt ervoor dat appels minder snel rijpen, waardoor ze langer vers blijven. Plaats ze in de groentelade van je koelkast, waar de temperatuur stabiel blijft en het vochtig genoeg is om uitdroging te voorkomen.

  • Temperatuur: Idealiter tussen de 0 en 4 graden Celsius.
  • Duur: In de koelkast kunnen appels tot wel vier weken vers blijven.
  • Tip: Leg appels bij voorkeur niet naast groenten of ander fruit zoals bananen, want zij geven ethyleengas af, wat het rijpingsproces van appels versnelt.

2. Bewaren in een koele, donkere ruimte

Heb je een kelder of een koele voorraadkast? Dan kun je appels ook daar bewaren, mits de temperatuur niet boven de 10 graden Celsius komt. In een koele, donkere ruimte blijven appels ongeveer twee tot drie weken goed. Zorg er wel voor dat de appels niet te dicht bij elkaar liggen, zodat er voldoende luchtcirculatie is.

  • Temperatuur: 5 tot 10 graden Celsius.
  • Duur: Tot ongeveer drie weken houdbaar.
  • Tip: Leg de appels in een enkele laag op een houten rek of in een luchtdoorlatende bak. Vermijd plastic zakken, want hierdoor kan condens ontstaan, wat schimmel kan bevorderen.

Kun je appels invriezen?

Ja, het invriezen van appels is zeker een optie, vooral als je appels hebt die je niet binnen een paar weken kunt opeten. Door appels in te vriezen, kun je ze tot wel zes maanden bewaren. Ingevroren appels zijn ideaal voor gebruik in taarten, compotes, sauzen of smoothies.

Stappen voor het invriezen van appels

  1. Was de appels grondig en schil ze, indien gewenst. Voor sommige toepassingen kun je de schil laten zitten, maar voor gebak en sauzen is schillen vaak prettiger.
  2. Snij de appels in schijfjes of blokjes. Verwijder het klokhuis.
  3. Blancheer de stukjes appel ongeveer twee minuten in kokend water. Dit voorkomt verkleuring en behoudt de smaak.
  4. Laat de appels afkoelen in een kom met ijswater. Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de appels stevig blijven.
  5. Dep de appels droog met een schone doek.
  6. Plaats de appels in diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit.
  • Duur: In de vriezer blijven appels tot zes maanden goed.
  • Tip: Label de zakken of bakjes met de datum van invriezen, zodat je weet wanneer ze het beste gebruikt kunnen worden.

Kun je appels vacuüm bewaren?

Vacuüm bewaren is een geweldige manier om appels langer vers te houden, vooral als je grote hoeveelheden appels wilt opslaan zonder invriezen. Door appels vacuüm te bewaren, wordt de zuurstoftoevoer afgesloten, waardoor het bederf aanzienlijk vertraagt.

Stappen voor het vacuüm bewaren van appels

  1. Was en droog de appels goed. Bij voorkeur ongesneden en ongeschilde appels vacuüm bewaren, aangezien de schil een natuurlijke beschermlaag vormt.
  2. Plaats de appels in vacuümzakken. Zorg ervoor dat je geen beschadigde appels gebruikt, want die bederven sneller.
  3. Vacumeer de zakken met een vacuümmachine. Verwijder zoveel mogelijk lucht en zorg ervoor dat de zak goed dicht zit.
  • Duur: In de koelkast kunnen vacuüm verpakte appels tot wel twee maanden vers blijven.
  • Tip: Controleer regelmatig of de vacuümverpakking nog intact is. Een lek in de zak kan ervoor zorgen dat de appels alsnog snel bederven.

Hoe herken je bedorven appels?

Soms lijkt een appel van buiten nog goed, maar blijkt hij van binnen al niet meer eetbaar. Om te voorkomen dat je bedorven appels eet, zijn er een paar eenvoudige tekenen waar je op kunt letten:

  1. Zachte plekken of bruine vlekken
    Als je appel zacht aanvoelt en er donkere plekken op de schil zitten, is dit een teken dat de appel zijn frisheid verloren heeft. In sommige gevallen kun je de bruine plek uitsnijden en de rest van de appel nog eten, maar controleer altijd eerst de geur en smaak.
  2. Schimmel
    Schimmel op een appel is een duidelijk teken dat hij niet meer goed is. Vooral in kleine beschadigingen of deukjes kan schimmel snel opkomen. Zie je een pluizige schimmel? Gooi de appel dan weg.
  3. Sterke, zurige geur
    Appels horen fris en meestal zoetzuur te ruiken. Als een appel een sterke, zurige geur heeft, wijst dit op fermentatie en is hij niet meer eetbaar.
  4. Rimpelige schil
    Een rimpelige schil betekent meestal dat de appel uitgedroogd is. Hoewel de smaak vaak nog acceptabel is, is de textuur minder prettig en minder sappig. Deze appels zijn wel nog bruikbaar in bijvoorbeeld appelmoes of smoothies.

Tot slot: Geniet langer van je appels!

Appels zijn een heerlijke, voedzame en veelzijdige fruitsoort, en met de juiste bewaarmethoden kun je hun versheid aanzienlijk verlengen. Of je nu kiest voor bewaren in de koelkast, in de kelder, invriezen of vacuüm verpakken, er is altijd een manier om optimaal te genieten van je appels. Door te weten hoe je appels moet bewaren, kun je verspilling tegengaan en je smaakpapillen blijven verwennen met deze heerlijke vruchten. Dus haal die appels in huis en bewaar ze zoals het hoort.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *