Ananasjam maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Met een paar rijpe ananassen, wat suiker en een beetje geduld zet je zó vier potten jam op tafel. Zelf jam maken geeft een voldaan gevoel en het is ook nog eens fijn om te weten wat er precies in je potje zit. Geen kunstmatige toevoegingen, gewoon fruit, suiker en liefde.
In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf ananasjam maakt. Ik geef je ook wat handige tips voor het bewaren en het wel of niet op de kop zetten van de potten. Dat laatste is optioneel, maar ik leg je straks uit waarom sommige mensen het toch doen.

Hoe ananasjam maken?
Benodigdheden
- 4 schone jampotten van ongeveer 250 milliliter
- 4 passende deksels (tip: kies bij voorkeur zuur- en hittebestendige deksels)
- Schone trechter (optioneel maar handig)
- Grote kookpan
- Pollepel
- Staafmixer (optioneel, als je liever gladde jam hebt)
- Schuimspaan
- Keukenweegschaal
- Schoon theedoekje
Ingrediënten
- 1 verse rijpe ananas (ongeveer 1.000 gram vruchtvlees)
- 500 gram geleisuiker 2:1
- 1 eetlepel citroensap vers of uit flesje
- Eventueel 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
Bereiding
1. Voorbereiden
- Maak eerst de ananas schoon. Snij de boven- en onderkant eraf, verwijder de schil en de harde kern. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Weeg het vruchtvlees, je hebt ongeveer 1.000 gram nodig.
2. Jam maken
- Doe de ananasblokjes samen met het citroensap en eventueel het merg van een vanillestokje (of het vanille-extract) in een grote kookpan. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de ananas zachtjes koken tot het fruit goed zacht is, ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
Pureren (optioneel)
- Wil je een fijne jam zonder stukjes? Gebruik dan nu de staafmixer om de ananas fijn te pureren. Heb je liever wat stukjes in je jam, sla deze stap dan gerust over.
- Voeg de geleisuiker toe aan de warme ananasmassa. Breng het geheel weer aan de kook en laat het al roerend zo’n 3 tot 4 minuten flink doorkoken. Let goed op, want het kan snel overkoken. Schep eventueel schuim weg met de schuimspaan.
3. Potten vullen
- Zorg dat je potten en deksels goed schoon en heet zijn. Zet ze bijvoorbeeld kort in kokend water of in de oven. Vul de potten tot net onder de rand met de hete jam. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Draai direct de deksels stevig op de potten.
Potten op de kop zetten (optioneel)
- Je kunt de potten nu op de kop zetten. Dit zorgt ervoor dat de jam luchtdicht afsluit en helpt bij de houdbaarheid. Let wel op: bij sommige deksels kan het zuur van de ananas de coating van het deksel aantasten. Gebruik daarom zuur- en hittebestendige deksels als je de potten op de kop wilt zetten. Is dat niet het geval? Laat ze dan gewoon rechtop afkoelen.
4. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten volledig afkoelen op een schone theedoek. Controleer of de deksels vacuüm zijn getrokken. Je herkent dit aan het bolletje dat naar binnen is getrokken.
Hoelang is ananasjam houdbaar?
Zelfgemaakte ananasjam is, mits goed afgesloten en koel en donker bewaard, zeker 6 tot 12 maanden houdbaar. Eenmaal geopend, bewaar je de jam het beste in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel om de jam eruit te halen, dan blijft hij langer goed.
Vijf variaties en aanpassingen
Ananas-kokosjam
Voeg tijdens het koken 50 gram geraspte kokos toe voor een tropische smaak.
Ananas-gemberjam
Voeg een stukje verse geraspte gember (ongeveer 2 eetlepels) toe voor een pittige toets.
Ananas-citroenjam
Doe wat extra citroensap en de rasp van een biologische citroen erbij voor een frisse variant.
Ananas-mangojam
Vervang een deel van de ananas (ongeveer 300 gram) door verse mango voor een exotische twist.
Ananasjam met rum
Roer op het laatst, vlak voor het vullen van de potten, 2 eetlepels bruine rum door de hete jam. Niet geschikt voor kinderen, maar wel lekker.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.