Ananas drogen
Drogen

Ananas drogen

Ananas drogen is een eenvoudige en heerlijke manier om deze tropische vrucht langer te bewaren. Door ananas te drogen in schijven behoud je de zoete smaak en wordt het een heerlijke snack voor onderweg, een toevoeging aan muesli of zelfs een ingrediënt in bakrecepten. In deze handleiding leer je hoe je zelf ananas kunt drogen in de vorm van schijven, met duidelijke stappen en tips om het proces goed te laten verlopen.

klein

Hoe ananas drogen?

Ananas drogen is een proces waarbij het vocht uit de vrucht wordt verwijderd, zodat een geconcentreerde, zoete smaak en een langere houdbaarheid ontstaan. Door ananas in dunne plakjes te snijden en deze te drogen in een oven of droogmachine, krijg je een gezonde en natuurlijke snack die ook perfect is als toevoeging aan granola of desserts.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Drogen 10 uur
Totale tijd 10 uur 15 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 341 kcal

Benodigdheden

  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een dunschiller (optioneel)
  • Een droogoven of reguliere oven
  • Bakpapier (voor gebruik in een reguliere oven)
  • Een luchtdicht bakje

Ingrediënten
  

  • Een rijpe ananas zorg ervoor dat deze mooi geel is en niet meer groen

Instructies
 

1. Voorbereiding van de ananas

  • Begin met het schoonmaken van de ananas. Snij de bovenkant en onderkant eraf zodat je een stabiele basis hebt. Zet de ananas rechtop op een snijplank en verwijder de schil door met een scherp mes van boven naar beneden te snijden. Zorg ervoor dat je alle bruine ‘ogen’ wegsnijdt. Gebruik eventueel een dunschiller om resterende oneffenheden weg te halen.

2. Snijden van de schijven

  • Leg de ananas op zijn zij en snij deze in dunne schijven van ongeveer drie tot vijf millimeter dik. Hoe dunner de schijfjes, hoe sneller ze drogen. Als je wilt, kun je de kern verwijderen, maar dit is niet noodzakelijk. De kern kan iets taaier zijn, maar blijft eetbaar.

3. Drogen

    Drogen in een droogoven

    • Leg de schijven ananas op de roosters van de droogoven. Zorg ervoor dat de schijven elkaar niet overlappen, zodat de lucht goed kan circuleren. Stel de droogoven in op een temperatuur van ongeveer vijftig tot zestig graden Celsius. Droog de schijven gedurende tien tot twaalf uur, afhankelijk van de dikte. Controleer tussendoor en draai de schijven indien nodig om.

    Drogen in een reguliere oven

    • Als je geen droogoven hebt, kun je een gewone oven gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de schijven hierop. Zet de oven op de laagst mogelijke temperatuur, meestal rond de vijftig graden Celsius. Laat de ovendeur op een kier staan, bijvoorbeeld door een pollepel tussen de deur te klemmen, zodat het vocht kan ontsnappen. Droog de schijven acht tot tien uur, afhankelijk van de dikte. Draai de schijven halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.

    Afkoelen en bewaren

    • Laat de gedroogde ananas volledig afkoelen voordat je deze bewaart. Bewaar de schijven in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats. Dit helpt om de houdbaarheid te verlengen.
    Trefwoord Ananas drogen

    Hoelang is gedroogde ananas houdbaar?

    Als de ananas goed gedroogd is en bewaard wordt in een luchtdichte container, blijft deze drie tot zes maanden houdbaar. Bewaar de schijven op een koele, droge plaats, zoals een voorraadkast. Controleer regelmatig of er geen vocht of schimmel ontstaat. Als je zeker wilt zijn van een langere houdbaarheid, kun je de schijven vacuüm verpakken.

    Vijf variaties en aanpassingen

    Met kruiden

    Strooi een klein beetje kaneel of chilipeper over de schijven voordat je ze droogt voor een extra smaakdimensie.

    Natuurlijke zoetstof

    Als je van een intensere zoetheid houdt, dompel de schijven dan in een mengsel van honing en water voordat je ze droogt.

    Mix met andere vruchten

    Combineer gedroogde ananas met schijven mango of appel voor een kleurrijke en smaakvolle mix.

    Dikker of dunner

    Experimenteer met de dikte van de schijven om verschillende texturen te ontdekken. Dikkere schijven zijn taaier, terwijl dunnere schijven knapperiger worden.

    Dip in chocolade

    Voor een luxe traktatie kun je de gedroogde schijven gedeeltelijk in gesmolten pure chocolade dippen.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept