Abrikozensap maken is een heerlijke en eenvoudige manier om de zoete smaak van zomerabrikozen te bewaren. Of je nu een grote voorraad abrikozen hebt of gewoon een gezonde dorstlesser wilt maken, met dit recept maak je zelf twee flessen puur sap zonder onnodige toevoegingen. Het proces kost wat tijd, maar het resultaat is het zeker waard: een natuurlijke drank boordevol smaak en vitamines.
Zelf abrikozen verwerken tot sap is niet alleen lekker, maar ook ontzettend handig. Je hebt volledige controle over wat je toevoegt, waardoor het gezonder en vaak lekkerder is dan sappen uit de winkel. In dit recept neem ik je stap voor stap mee, van het schoonmaken van de abrikozen tot het vullen van de flessen.
Hoe abrikozensap maken?
Benodigdheden
- Grote pan
- Zeef of kaasdoek
- Pollepel
- Flessen van één liter, goed schoon en gesteriliseerd
- Trechter
Ingrediënten
- Twee kilogram verse rijpe abrikozen
- Driehonderd gram kristalsuiker optioneel, afhankelijk van de zoetheid van de abrikozen
- Anderhalve liter water
Instructies
1. Abrikozen voorbereiden
- Was de abrikozen grondig onder koud stromend water om vuil en stof te verwijderen. Verwijder daarna de pitten door de abrikozen doormidden te snijden. Controleer goed op eventuele slechte plekken en snij deze weg.
2. Abrikozen koken
- Doe de schoongemaakte abrikozen in een grote pan en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager en laat je het mengsel ongeveer twintig minuten zachtjes koken. De abrikozen worden nu zacht en vallen gedeeltelijk uit elkaar.
3. Pureren en zeven
- Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de abrikozen tot een glad mengsel te pureren. Wil je een extra fijn sap? Giet het gepureerde mengsel door een zeef of kaasdoek. Druk met een pollepel zoveel mogelijk sap uit het vruchtvlees.
4. Suiker toevoegen (optioneel)
- Breng het sap opnieuw aan de kook en voeg de suiker toe. Roer tot alle suiker volledig is opgelost. Als je liever helemaal geen suiker wilt, kun je deze stap overslaan.
5. Verhitten en bottelen
- Laat het sap vijf minuten zachtjes koken. Vul ondertussen de gesteriliseerde flessen met behulp van een trechter. Zorg dat de flessen tot aan de rand gevuld zijn om contact met lucht te minimaliseren. Sluit de flessen goed af en zet ze ondersteboven om af te koelen. Dit creëert een vacuüm, wat de houdbaarheid verlengt.
Hoelang is abrikozensap houdbaar?
Zelfgemaakt abrikozen sap, mits goed gesteriliseerd en bewaard in een donkere, koele ruimte, is ongeveer zes maanden houdbaar. Na openen moet het sap in de koelkast bewaard worden en binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Vijf variaties en aanpassingen
Citroensap toevoegen
Voeg tijdens het koken van het sap twee eetlepels citroensap toe voor een frissere smaak.
Kruidenexperiment
Kook een kaneelstokje of een paar takjes verse munt mee voor een subtiele smaaktoevoeging.
Minder suiker
Gebruik honing als zoetstof in plaats van suiker voor een natuurlijke twist.
Meer fruit
Combineer abrikozen met perziken of nectarines voor een unieke fruitsmaak.
Geleiachtig sap
Laat wat vruchtvlees in het sap zitten om een dikkere, vollere textuur te creëren.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.