Abrikozen jam maken
Jam, chutney, marmelade

Abrikozen jam maken

Abrikozen jam maken is iets waar je rustig de tijd voor neemt. Het begint al bij het uitzoeken van rijpe, geurige vruchten die zacht aanvoelen maar nog net stevig zijn. Als je in de zomer een overschot aan abrikozen hebt, is dit een van de lekkerste manieren om ze te bewaren voor later in het jaar. Er gaat niets boven een potje zelfgemaakte jam op een snee brood of door de yoghurt op een koude ochtend.

De geur die tijdens het koken van de jam door de keuken zweeft, is bijna net zo fijn als het resultaat zelf. Je weet dan: dit wordt iets bijzonders. Het vraagt geen ingewikkelde technieken, maar wel aandacht en liefde voor het proces. Hieronder leg ik uit hoe je het zelf kunt maken, stap voor stap, met duidelijke uitleg en praktische tips.

klein

Hoe abrikozen jam maken?

Zelf abrikozen jam maken is verrassend eenvoudig. Het begint met goede abrikozen, schoon werkmateriaal en een beetje geduld. Je wast en ontpit de vruchten, snijdt ze in stukken en kookt ze samen met geleisuiker. Daarna giet je het warme mengsel in goed gereinigde potten, en klaar ben je. Sommige mensen zetten de gevulde potten nog even op hun kop, anderen laten ze gewoon staan. Beide manieren zijn prima, maar als je voor het omkeren kiest, weet dan dat het zuur soms de binnenkant van bepaalde deksels kan aantasten. In dat geval kun je beter deksels gebruiken die daartegen bestand zijn. Toch is op z’n kop zetten een goede manier om de potten extra goed te sluiten.
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 490 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Houten lepel
  • Keukenweegschaal
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Lepel of schuimspaan
  • Trechter (voor het vullen van de potten)
  • Schone glazen potten met goed sluitende deksels
  • Schone theedoek
  • Pollepel of soeplepel
  • Schone doek of keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 1250 gram rijpe abrikozen
  • 500 gram geleisuiker 2:1
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het zorgvuldig wassen van de abrikozen onder koud stromend water. Verwijder eventuele plekjes of steeltjes. Snijd de abrikozen doormidden en haal de pitten eruit. Snij de halve vruchten vervolgens in grove stukken.

2. De jam maken

  • Doe de stukken abrikoos in een grote pan. Voeg de geleisuiker en het citroensap toe. Laat dit mengsel een half uurtje staan, zodat de suiker zich goed kan mengen met het fruit. Roer af en toe door met een houten lepel.
  • Zet dan de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het mengsel ongeveer vier tot vijf minuten flink doorkoken. Blijf goed roeren en let erop dat het niet overkookt. Tijdens het koken kun je schuim van het oppervlak scheppen met een lepel of schuimspaan. Het is niet verplicht, maar het zorgt voor een helderder eindresultaat.
  • Als de jam voldoende is ingedikt, haal je de pan van het vuur. Je kunt eventueel de jam kort pureren met een staafmixer als je een glad resultaat wil, maar dat is optioneel. Sommigen houden juist van stukjes fruit in de jam.

3. Potten vullen

  • Vul nu de schone, droge potten tot net onder de rand. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Veeg de randen van de potten goed schoon met een doek of keukenpapier.
  • Draai de deksels stevig op de potten. Je kunt ervoor kiezen de potten vijf minuten op hun kop te zetten, zodat de deksels goed vacuüm trekken. Let hierbij wel op het soort deksel dat je gebruikt, want het zuur kan in sommige gevallen de binnenkant aantasten. Er zijn speciale deksels verkrijgbaar die hiertegen bestand zijn.
  • Laat de potten volledig afkoelen op een schone theedoek. Als ze zijn afgekoeld, controleer dan of de deksels goed zijn ingetrokken. Bewaar de jam op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast.
Trefwoord Abrikozen jam maken

Hoelang is abrikozen jam houdbaar?

Zelfgemaakte abrikozen jam is goed houdbaar. Als je schoon hebt gewerkt en de potten goed zijn afgesloten, blijft de jam zeker zes tot acht maanden goed op een donkere, koele plek. Na opening bewaar je de jam in de koelkast en gebruik je die het liefst binnen drie weken. Gebruik altijd een schone lepel om schimmelvorming te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met vanille

Voeg een halve opengesneden vanillepeul toe tijdens het koken voor een zachte, volle smaak. Verwijder de peul na het koken.

Met gember

Rasp een klein stukje verse gemberwortel (ongeveer een halve theelepel) en kook dit mee voor een pittige twist.

Met lavendel

Een paar gedroogde lavendelbloemetjes geven de jam een kruidige geur. Wees wel spaarzaam, want lavendel overheerst snel.

Met citroenrasp

Rasp de schil van een biologische citroen en voeg die samen met het sap toe voor extra frisheid.

Met een scheutje amaretto

Een eetlepel amaretto toevoegen aan het einde van het koken geeft een subtiel aroma dat perfect past bij abrikozen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept