Abrikozen inmaken is een ouderwetse manier van bewaren die nog steeds hartstikke nuttig is. Zeker als je in het seizoen een hele lading rijpe abrikozen hebt weten te bemachtigen, of je hebt een abrikozenboom in de tuin staan die je rijkelijk beloont, dan is inmaken dé manier om later in het jaar nog te kunnen genieten van die zomerse zoetheid. Zelf inmaken kost je misschien even wat tijd, maar wat je ervoor terugkrijgt is pure smaak, minder verspilling en een voorraadkast waar je trots op mag zijn.
In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je abrikozen kunt inmaken voor vier inmaakpotten. Ik vertel je wat je nodig hebt, waar je op moet letten en geef je daarna ook nog wat ideeën om het naar jouw eigen smaak aan te passen. En geloof me, zodra je een keer zelf abrikozen hebt ingemaakt, wil je eigenlijk nooit meer iets anders.

Hoe abrikozen inmaken?
Benodigdheden
- 4 schone inmaakpotten van 500 milliliter met schroefdeksel
- Grote pan om de siroop in te maken
- Schone theedoek
- Kookpan om de potten te steriliseren
- Trechter (optioneel, maar handig)
- Pollepel of soeplepel
- Scherp mesje en snijplank
Ingrediënten
- Ongeveer 1 kilogram verse abrikozen liefst stevig maar rijp
- 800 gram kristalsuiker
- 1 liter water
- 2 eetlepels citroensap vers geperst
- Eventueel: 1 vanillestokje of 1 kaneelstokje voor extra smaak
Bereiding
1. Potten en deksels schoonmaken
- Begin met het grondig schoonmaken van de potten en deksels. Was ze met heet water en afwasmiddel en spoel goed na. Zet ze daarna in een pan met kokend water of in de oven (15 minuten op 120 graden Celsius) om ze te steriliseren. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
2. Abrikozen voorbereiden
- Was de abrikozen goed. Snij ze doormidden en verwijder de pitten. Gebruik bij voorkeur stevige abrikozen, zodat ze hun vorm behouden tijdens het inmaken. Wil je de schil liever niet? Dan kun je ze kort blancheren en ontvellen, maar dit is niet noodzakelijk.
3. Siroop maken
- Doe het water, de suiker en het citroensap in een grote pan. Verwarm dit op middelhoog vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop daarna kort doorkoken, zodat hij wat indikt. Wil je extra smaak, voeg dan nu een vanillestokje (in de lengte doorgesneden) of een kaneelstokje toe en laat even meekoken.
4. Potten vullen
- Zet de potten klaar (gebruik eventueel een trechter). Vul ze met de abrikozenhelften, met de snijkant naar beneden, zo strak mogelijk. Giet de hete siroop erover tot de vruchten net onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tot de rand over.
- Veeg de randen van de potten schoon met een schone, vochtige doek. Sluit de potten meteen goed af met de deksels. Zet ze eventueel direct op de kop, zodat de hitte ook het deksel ontsmet en er makkelijker vacuüm ontstaat. Heb je potten waarvan het deksel mogelijk aangetast wordt door zuur? Gebruik dan speciale zuur-bestendige deksels, of laat het op z’n kop zetten achterwege.
5. Laten afkoelen
- Laat de potten afkoelen op een handdoek, eventueel onder een theedoek. Na een paar uur hoor je vaak een ‘plop’, dat betekent dat de pot vacuüm is getrokken. Controleer dit door licht op het deksel te drukken: het mag niet meer indeuken.
Hoelang zijn ingemaakte abrikozen houdbaar?
Als je schoon en zorgvuldig hebt gewerkt, zijn de ingemaakte abrikozen minstens 6 tot 8 maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Bewaar de potten het liefst in een voorraadkast of kelder. Na opening bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen een week.
Vijf variaties en aanpassingen
Met brandewijn of rum
Voeg per pot een eetlepel brandewijn of bruine rum toe voor een volwassen twist. Laat dan wel iets minder siroop in de pot.
Met specerijen
Kruid de siroop met steranijs, kruidnagel of kardemom voor een winterse smaak.
Met sinaasappel
Voeg wat sinaasappelschil toe aan de siroop, of gebruik sinaasappelsap in plaats van een deel van het water.
Minder suiker
Gebruik iets minder suiker als je het minder zoet wilt, maar houd dan wel rekening met kortere houdbaarheid.
Abrikozenmix
Combineer abrikozen met stukjes perzik of nectarine in de potten, voor een speelse fruitmix.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.