Aardbeienazijn maken
Azijn

Aardbeienazijn maken

Aardbeienazijn maken begint met het kiezen van rijpe, geurige aardbeien. Dit recept is ideaal als je een nieuwe draai wilt geven aan je gerechten of een uniek ingrediënt zoekt voor saladedressings, marinades of desserts. Aardbeienazijn is eenvoudig te maken en geeft je keuken net dat beetje extra. In een paar stappen maak je twee flesjes van ongeveer 250 milliliter vol smaak.

Met dit recept leer je niet alleen hoe je de basisversie van aardbeienazijn maakt, maar ontdek je ook hoe je dit kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak.

klein

Hoe aardbeienazijn maken?

Hoe aardbeienazijn maken? Door verse aardbeien te combineren met azijn en dit mengsel te laten trekken, ontstaat een azijn met een subtiele fruitsmaak en een mooie roze kleur. Dit proces is eenvoudig en vergt slechts een paar basisingrediënten, waarbij de aardbeien hun aroma en zoetheid afgeven aan de azijn, ideaal voor salades, marinades of dressings.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Laten staan 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 30 minuten
Gang Azijn
Keuken Nederland
Porties 2 Flesjes
calorieën 168 kcal

Benodigdheden

  • Twee glazen flesjes van tweehonderdvijftig milliliter, met luchtdichte sluiting
  • Een grote glazen pot met deksel
  • Scherp mesje en snijplank
  • Zeef of kaasdoek
  • Trechter

Ingrediënten
  

  • Vierhonderd gram verse rijpe aardbeien
  • Vijfhonderd milliliter witte wijnazijn je kunt ook appelazijn gebruiken voor een mildere smaak
  • Twee eetlepels fijne kristalsuiker optioneel, voor een zoetere smaak

Instructies
 

1. Aardbeien voorbereiden

  • Was de aardbeien grondig onder koud stromend water en verwijder de kroontjes. Snij de aardbeien in dunne plakjes. Dit vergroot het contactoppervlak met de azijn en helpt de smaak beter vrij te laten komen.

2. Mengsel maken

  • Neem de glazen pot en voeg de gesneden aardbeien toe. Schenk de witte wijnazijn over de aardbeien zodat ze volledig onder staan. Voeg eventueel twee eetlepels kristalsuiker toe als je de azijn wat zoeter wilt maken. Sluit de pot goed af en schud zachtjes om de ingrediënten te mengen.

3. Laten trekken

  • Zet de pot op een koele, donkere plek. Laat het mengsel twee weken trekken, zodat de aardbeiensmaak volledig in de azijn kan trekken. Schud de pot om de paar dagen even zachtjes door, zodat de smaken goed mengen.

4. Filteren

  • Na twee weken is de azijn klaar om gefilterd te worden. Plaats een zeef of een kaasdoek over een grote kom en giet de aardbeienazijn erdoor. Druk voorzichtig op de aardbeien met een lepel om zoveel mogelijk sap en smaak te behouden.

5. Bottelen

  • Gebruik een trechter om de gefilterde azijn in de glazen flesjes te gieten. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
Trefwoord Aardbeienazijn maken

Hoelang is aardbeienazijn houdbaar?

Zelfgemaakte aardbeienazijn is ongeveer zes maanden houdbaar als je het op de juiste manier bewaart. Zorg ervoor dat de flesjes goed schoon zijn voordat je de azijn erin giet. Bewaar de flesjes op een koele, donkere plek om de smaak optimaal te houden. Een koelkast is niet nodig, maar het kan de houdbaarheid nog wat verlengen.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruiden toevoegen

Voeg een takje verse tijm, basilicum of munt toe aan het mengsel voor een extra smaakdimensie.

Andere fruitsoorten

Probeer dit recept met frambozen, bosbessen of bramen in plaats van aardbeien voor een compleet andere smaakbeleving.

Milde azijn

Gebruik appelciderazijn of balsamicoazijn voor een zachtere of rijkere smaak.

Specerijen

Voeg een stukje gember, een kaneelstokje of een paar peperkorrels toe voor een pittige twist.

Zoeter maken

Gebruik honing in plaats van suiker voor een subtiele, natuurlijke zoetheid.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept