Aardbeien sap maken
Sap & smoothie

Aardbeien sap maken

Aardbeien sap maken, een echte zomerse traktatie. Het heeft een volle, zoete smaak en is heerlijk verfrissend, vooral op warme dagen. Zelfgemaakt sap is altijd beter dan uit de winkel, omdat je precies weet wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, alleen pure aardbeien en een beetje suiker of honing om de smaak te versterken. Het maken van aardbeien sap is eenvoudig en je hebt er niet veel voor nodig.

Met dit recept maak je genoeg voor twee flessen. Je kunt het puur drinken, verdunnen met water of gebruiken als basis voor limonade of een cocktail. De smaak van verse aardbeien komt prachtig naar voren en als je het op de juiste manier bewaart, kun je er zelfs later in het jaar nog van genieten. Hier leer je stap voor stap hoe je zelf aardbeien sap maakt en hoe je het het beste kunt bewaren.

klein

Hoe aardbeien sap maken?

Aardbeien sap maken begint met het verwerken van rijpe aardbeien tot een frisse en natuurlijke drank. Door de aardbeien te pureren en eventueel te zeven, ontstaat een helder sap dat puur gedronken kan worden of als basis dient voor smoothies en desserts. Afhankelijk van de voorkeur kan er een beetje suiker of citroensap worden toegevoegd om de smaak in balans te brengen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 24 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Zeef of kaasdoek
  • Staafmixer of blender
  • Trechter
  • Twee schone glazen flessen (bij voorkeur gesteriliseerd)

Ingrediënten
  

  • 1000 gram verse aardbeien
  • 250 milliliter water
  • 100 gram suiker of naar smaak
  • 2 eetlepels citroensap

Instructies
 

1. Aardbeien voorbereiden

  • Was de aardbeien goed onder koud stromend water en verwijder de kroontjes. Als de aardbeien erg groot zijn, kun je ze in tweeën snijden. Dit maakt het mixen later makkelijker.

2. Aardbeien pureren

  • Doe de aardbeien in een grote pan samen met het water. Breng het geheel rustig aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. De aardbeien worden hierdoor zacht en laten hun sap los. Gebruik een staafmixer of blender om het mengsel fijn te pureren tot een gladde massa.

3. Sap zeven

  • Giet het gepureerde mengsel door een fijne zeef of kaasdoek om de pitjes en vezels eruit te halen. Dit geeft een heldere en zachte textuur. Druk met een lepel op de pulp om zoveel mogelijk sap eruit te halen. Als je van een dikkere sap houdt, kun je dit stapje overslaan.

4. Suiker en citroen toevoegen

  • Giet het gezeefde sap terug in de pan en voeg de suiker en het citroensap toe. Roer goed door en breng het langzaam aan de kook. Laat het een paar minuten zachtjes koken zodat de suiker volledig oplost. Proef even en voeg indien nodig extra suiker toe.

5. Sap in flessen doen

  • Haal het sap van het vuur en giet het, terwijl het nog heet is, met een trechter in schone, gesteriliseerde flessen. Draai de doppen goed dicht en laat de flessen afkoelen op kamertemperatuur.
Trefwoord Aardbeien sap maken

Hoe lang is aardbeien sap houdbaar?

Vers gemaakt aardbeien sap blijft in de koelkast ongeveer 4 tot 5 dagen goed. Bewaar de flessen op een koele en donkere plek. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het sap invriezen in porties of de flessen wecken. Ingeweckt blijft het tot wel 6 maanden goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Zonder suiker

Laat de suiker weg en gebruik alleen rijpe, zoete aardbeien. Als het sap te zuur is, kun je een beetje honing of ahornsiroop toevoegen.

Met kruiden

Voeg tijdens het koken een takje munt of basilicum toe voor een extra frisse smaak.

Aardbeien sap met sinaasappel

Meng het aardbeien sap met versgeperst sinaasappelsap voor een fruitige twist.

Frisdrankvariant

Meng het sap met bruisend water en een schijfje citroen voor een zomerse sprankelende drank.

Ingevroren als ijsblokjes

Giet het sap in een ijsblokjesvorm en gebruik de blokjes later in water of cocktails voor een subtiele aardbeiensmaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept