Aardbeien drogen
Drogen

Aardbeien drogen

Aardbeien drogen is een prachtige methode om de smaak van de zomer te bewaren en deze het hele jaar door te kunnen gebruiken. Door aardbeien te drogen, maak je ze langer houdbaar en kun je genieten van hun intens zoete en geconcentreerde smaak. Gedroogde aardbeien zijn heerlijk in muesli, baksels, of gewoon als snack tussendoor. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf thuis aardbeien kunt drogen. Het is een eenvoudige, maar zeer bevredigende manier om van deze zomerse vruchten te genieten.

klein

Hoe aardbeien drogen?

Aardbeien drogen is een eenvoudige en heerlijke manier om deze zomerse vruchten langer te bewaren en hun zoete smaak te intensiveren. Gedroogde aardbeien zijn perfect als snack, in muesli of om te gebruiken in allerlei baksels. Het proces is gemakkelijk en vereist weinig meer dan wat tijd en geduld. In dit recept leer je stap voor stap hoe je aardbeien kunt drogen, zowel in de oven als met een dehydrator, zodat je het hele jaar door van hun heerlijke smaak kunt genieten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Drogen 8 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 34 kcal

Benodigdheden

  • Een mesje of aardbeien huller
  • Keukenpapier of een schone theedoek
  • Bakpapier
  • Een bakplaat of dehydrator
  • Een oven (als je geen dehydrator hebt)

Ingrediënten
  

  • Verse aardbeien bij voorkeur rijp maar stevig (hoeveelheid naar wens)

Instructies
 

1: Kies de juiste aardbeien

  • De basis van goed gedroogde aardbeien begint bij de juiste vruchten. Kies aardbeien die mooi rijp zijn, maar niet overrijp. Ze moeten stevig aanvoelen en een helderrode kleur hebben. Overrijpe aardbeien bevatten te veel vocht en kunnen tijdens het drogen papperig worden.

2: Was en droog de aardbeien

  • Was de aardbeien voorzichtig onder koud stromend water. Gebruik een vergiet om ze af te spoelen en dep ze daarna droog met keukenpapier of een schone theedoek. Zorg dat ze goed droog zijn voordat je verder gaat, want extra vocht verlengt het droogproces.

3: Verwijder de kroontjes

  • Verwijder de kroontjes met een klein mesje of een aardbeien huller. Snij de aardbeien vervolgens in dunne plakjes van ongeveer drie tot vijf millimeter dik. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze drogen.

4: Verspreid de plakjes op een bakplaat

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes aardbei erop. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar blijven plakken en zorgt voor een gelijkmatige droging.

5. Droog de aardbeien in de oven of dehydrator

    In de oven:

    • Verwarm de oven voor op ongeveer vijftig tot zestig graden Celsius. Gebruik de laagste stand van je oven om te voorkomen dat de aardbeien verbranden.
    • Zet de bakplaat in het midden van de oven. Laat de ovendeur op een kier staan om vocht te laten ontsnappen. Dit kun je doen door een houten pollepel tussen de deur te klemmen.
    • Droog de aardbeien gedurende zes tot acht uur. Controleer ze regelmatig en draai ze halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.
    • In de dehydrator:

    In de dehydrator:

    • Stel de dehydrator in op ongeveer vijftig graden Celsius.
    • Leg de aardbeienplakjes op de trays en zorg dat er voldoende ruimte tussen zit voor luchtcirculatie.
    • Droog de aardbeien gedurende zes tot acht uur, of totdat ze flexibel, maar niet plakkerig aanvoelen.

    6: Laat de aardbeien afkoelen

    • Haal de gedroogde aardbeien uit de oven of dehydrator en laat ze volledig afkoelen op de bakplaat. Tijdens het afkoelen worden ze iets steviger.

    7: Bewaar de aardbeien

    • Bewaar de gedroogde aardbeien in een luchtdichte pot of zak. Zet ze op een koele, donkere plek. Zo blijven ze tot zes maanden houdbaar.
    Trefwoord Aardbeien drogen

    Vijf variaties en aanpassingen

    Wil je variëren of het drogen van aardbeien nog persoonlijker maken? Hier zijn vijf leuke ideeën om mee te experimenteren:

    1. Gebruik kruiden of suiker

    Bestrooi de aardbeien voor het drogen met een beetje kaneel, vanillesuiker of zelfs fijngehakte munt voor een verrassende smaak.

    2. Probeer verschillende snijvormen

    Snijd de aardbeien in kwarten of droog ze in hun geheel (dit duurt langer, maar geeft een intensere smaak). Kleine aardbeien lenen zich perfect om zonder snijden te drogen.

    3. Voeg citroensap toe

    Besprenkel de aardbeien met een beetje citroensap voordat je ze droogt. Dit geeft een frisse, lichtzure smaak en helpt de kleur te behouden.

    4. Maak een mix van fruit

    Combineer de aardbeien met plakjes banaan, appel of kiwi en droog ze samen. Zo heb je een kleurrijke, gedroogde fruitmix.

    5. Zoet ze vooraf

    Heb je liever een zoetere snack? Marineer de aardbeien een uurtje in honing of agavesiroop voordat je ze gaat drogen. Dep ze daarna goed droog om te voorkomen dat ze te plakkerig worden.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept