Aardappel wecken is een goede manier om aardappel voor langere tijd te bewaren. Vooral als je zelf een moestuin hebt en ineens veel aardappel moet oogsten, is het ideaal. Door aardappel te wecken voorkom je verspilling. Bovendien bespaart het veel ruimte in je diepvries. Het fijne aan aardappel wecken is dat je altijd een voorraad klaar hebt staan om snel een lekkere maaltijd op tafel te zetten.
Daarnaast is wecken ook gewoon erg leuk om te doen. Het geeft voldoening als je die zelf geweckte potten op de plank ziet staan. Je kunt eenvoudig hele aardappel, blokjes of plakjes bewaren, zodat ze klaarstaan voor allerlei gerechten, zoals stamppot, salade, of gewoon gebakken aardappeltjes. Hieronder geef ik een heldere uitleg, zodat je meteen aan de slag kunt met aardappel wecken.

Hoe aardappel wecken?
Benodigdheden
- 4 weckpotten van 1 liter
- Nieuwe rubberen ringen
- Metalen klemmen
- Weckketel of grote pan
- Scherp mesje of dunschiller
- Snijplank
- Vergiet
- Schone theedoek
Ingrediënten
- 2 kilogram vastkokende aardappel
- 2 liter water
- 20 gram zout optioneel, maar verhoogt de smaak
Bereiding
1. Voorbereiding van de aardappel
- Schil de aardappel en snij alle donkere plekjes eruit. Spoel ze goed af onder koud stromend water om overtollig zetmeel te verwijderen. Kies of je de aardappel heel wilt houden of snij ze eventueel in blokjes , repen, of plakjes. Laat de aardappel daarna even uitlekken in een vergiet.
2. Aardappel voorkoken
- Zet een grote pan met ruim water op het vuur. Voeg eventueel zout toe aan het water; dit zorgt voor extra smaak. Breng het water aan de kook en voeg dan de aardappel toe. Laat ze ongeveer 5 minuten koken. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden, want dat gebeurt later nog in de weckpot.
3. Weckpotten steriliseren
- Terwijl de aardappel kort koken, maak je de weckpotten schoon. Steriliseer de potten door ze uit te koken of spoel ze schoon met kokend heet water. Vergeet ook de rubberen ringen en deksels niet te steriliseren. Dit voorkomt dat er bacteriën in de potten komen.
4. Aardappel in de weckpotten doen
- Giet de aardappel na 5 minuten koken af en vul hiermee de weckpotten tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Vul de potten daarna met vers gekookt heet water. Zorg dat de aardappel volledig onder water staan. Controleer of de randen schoon en droog zijn voordat je de ringen en deksels erop plaatst.
5. De potten sluiten
- Leg de nieuwe rubberen ringen op de deksels en plaats de deksels op de potten. Zet de klemmetjes stevig vast, zodat de potten goed afgesloten zijn.
6. Wecken
- Plaats nu de potten voorzichtig in een weckketel of grote pan en vul deze met water tot net onder de rand van de potten. Breng het water tot net tegen de kook aan (ongeveer 90 graden Celsius) en laat de potten gedurende 90 minuten wecken. Door de warmte ontstaat er een vacuüm en worden bacteriën gedood.
7. Afkoelen en bewaren
- Haal na het wecken de potten voorzichtig uit de pan en zet ze op een theedoek. Laat ze rustig afkoelen en controleer daarna of de potten goed vacuüm getrokken zijn. Dit kun je testen door de metalen klemmen eraf te halen en aan het deksel te trekken. Zit het deksel goed vast, dan zijn de aardappel perfect geweckt. Bewaar de potten daarna op een koele, donkere plek.
Hoelang is geweckte aardappel houdbaar?
Geweckte aardappel zijn gemakkelijk een jaar houdbaar, mits goed bewaard op een koele en donkere plek zoals in de kelder of voorraadkast. Controleer regelmatig of de potten goed vacuüm blijven en kijk voor gebruik altijd even of de aardappel er nog fris en helder uitzien.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen
Voeg kruiden toe aan het kookwater, zoals laurierblaadjes, tijm of rozemarijn voor extra smaak.
Meng aardappel met wortels
Je kunt worteltjes mee wecken met de aardappel. Dit geeft je direct een heerlijke groentemix voor stamppot.
Citroensap toevoegen
Voeg een beetje citroensap toe aan het kookwater om verkleuring te voorkomen. Hierdoor blijven de aardappel extra mooi van kleur.
Andere aardappelsoorten gebruiken
Experimenteer eens met kruimige aardappel of speciale rassen zoals Roseval voor een andere smaak of structuur.
Maak kleine porties
Gebruik kleinere potten als je alleen woont of kleine huishoudens hebt, zodat je precies genoeg aardappel hebt voor één maaltijd en geen voedsel verspilt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.