Appelchutney maken is niet alleen leuk om te doen, het is ook een heerlijke toevoeging aan je tafel. Deze zoetzure, kruidige saus is ontzettend veelzijdig. Je kunt het serveren bij vleesgerechten zoals varkenshaas of kip, maar het is ook fantastisch bij kaasplankjes, geroosterde groenten of zelfs op een boterham met oude kaas. Het mooie van appelchutney is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Bovendien kun je het bewaren, zodat je er langer van kunt genieten. Een ideaal project voor een regenachtige middag of een gezellige kookdag in het weekend. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf een heerlijke appelchutney kunt maken. En wie weet: het is ook leuk om een potje cadeau te doen!
Hoe appelchutney maken?
Benodigdheden
- Mes
- Gietijzeren pan
- Snijplank
- 2 tot 3 Jampotten
Ingrediënten
- 4 grote appels bijvoorbeeld Goudreinetten, Elstar of Jonagold
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 30 milliliter witte wijnazijn of appelazijn
- 250 gram suiker bruine basterdsuiker geeft een warmere smaak
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel gemalen gember
- 0,25 theelepel chilipoeder of meer, als je van pittig houdt
- Snuf zout
- 80 milliliter water
- Eventueel: een klein stukje verse gember of een scheutje citroensap
Instructies
1. Bereid de ingrediënten voor
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Probeer de stukjes niet te groot te maken, zodat ze makkelijk zacht worden tijdens het koken. Snipper de ui fijn en hak het teentje knoflook in kleine stukjes.
2. Verwarm je pan
- Pak een ruime pan met een dikke bodem. Een gietijzeren pan werkt ideaal omdat die de warmte goed verdeelt. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg een klein scheutje water toe, samen met de ui en knoflook. Laat dit zachtjes fruiten totdat de ui glazig is, maar niet bruin.
3. Voeg de appels en specerijen toe
- Doe nu de appelblokjes in de pan samen met de kaneel, gemalen gember, chilipoeder en een snufje zout. Roer goed door zodat alle stukjes appel bedekt zijn met de kruiden. Voeg daarna het mosterdzaad toe en bak dit kort mee tot de aroma’s vrijkomen.
4. Azijn, suiker en rozijnen
- Giet de witte wijnazijn erbij en roer door. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren tot deze helemaal is opgelost. De combinatie van azijn en suiker zorgt voor de typische zoetzure smaak van chutney. Doe daarna de rozijnen in de pan. Deze zuigen het vocht op en worden heerlijk zacht.
5. Laat sudderen
- Voeg nu het water toe en breng alles aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat het mengsel zachtjes sudderen. Dit kan ongeveer veertig tot vijftig minuten duren, afhankelijk van hoe zacht je de appels wilt hebben. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen. De chutney is klaar wanneer de appels uit elkaar vallen en de saus een dikke, jamachtige structuur heeft.
6. Potten steriliseren en vullen
- Als de chutney bijna klaar is, steriliseer je de potten. Dit kun je doen door ze grondig schoon te maken en vervolgens vijf minuten in kokend water te leggen. Laat ze goed uitlekken en droog ze af met een schone doek. Schep de hete chutney in de potten, draai de deksels erop en zet de potten op hun kop. Laat ze zo afkoelen. Dit helpt om een vacuüm te creëren, waardoor de chutney langer houdbaar blijft.
Hoe lang is appelchutney houdbaar?
Zelfgemaakte appelchutney is, mits goed afgesloten en bewaard op een koele, donkere plek, ongeveer zes maanden houdbaar. Eenmaal geopend, bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de chutney binnen twee tot drie weken. Het is dus slim om de chutney in kleinere potjes te verdelen als je niet alles in één keer wilt opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Probeer een andere zoetstof
In plaats van suiker kun je honing of ahornsiroop gebruiken. Dit geeft de chutney een subtiel andere smaak.
Voeg specerijen toe zoals kardemom of kruidnagel
Voor een extra warme, winterse smaak kun je een paar gekneusde kardemompeulen of een heel kruidnageltje mee laten koken.
Speel met fruit
Vervang een deel van de appels door peren of voeg een handje gedroogde abrikozen toe. Dit geeft een verrassende twist aan de smaak.
Maak het pittiger
Gebruik verse chilipepers of voeg een scheutje tabasco toe voor een scherpere smaak.
Gebruik cider in plaats van water
Door cider te gebruiken krijg je een complexere, diepere smaak die perfect bij de appel past.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.