Tuinbonen drogen is een eeuwenoude methode om ze lang te bewaren, zonder vriezer of koelkast. Vers geoogste bonen in hun peul kun je zo omzetten in een voorraad die maandenlang goed blijft, klaar voor een snelle toevoeging aan soep of stoofpot. In dit recept gebruiken we verse tuinbonen, die nog in de peul zitten. Die moeten eerst worden gedopt, dus daar begint het mee: rustig gaan zitten en peul voor peul openmaken. Het is een werkje dat wat tijd vraagt, maar het is rustgevend en je voelt je verbonden met het product waar je mee werkt.
Het drogen zelf doe je bij voorkeur op een natuurlijke manier, met lucht en tijd. Je hebt er geen ingewikkelde apparaten voor nodig. Wat je wel nodig hebt, is wat geduld, een warme plek met goede ventilatie, en een restje aandacht. In deze handleiding neem ik je stap voor stap mee, van tuinboon in de peul tot een stevige, goed gedroogde boon die je later weer kunt gebruiken in soepen en stoofschotels. Het resultaat is een voorraad die je altijd bij de hand hebt.

Hoe tuinbonen drogen?
Benodigdheden
- Een grote schaal of kom
- Een fijne handdoek of een droogrek
- Eventueel een oud laken of katoenen doek om ze op te drogen
- Een droge, warme plek binnenshuis met goede ventilatie (bijvoorbeeld een zolder of een warme kamer)
- Eventueel een stuk kaasdoek of neteldoek tegen stof en insecten
Ingrediënten
- Ongeveer 3.000 gram verse tuinbonen in de peul dit levert ongeveer 1050 tot 1200 gram gedopte bonen op
Bereiding
1. Voorbereiding
- Ga aan tafel zitten met een grote schaal en dop alle tuinbonen rustig uit. De peulen gooi je op de composthoop of bij het groenafval. De bonen leg je losjes in een kom.
- Was de bonen kort in koud water. Niet te lang, gewoon even om het stof en eventueel vuil te verwijderen. Laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet, en droog ze af met een schone theedoek.
2. Drogen
- Verspreid de bonen in een enkele laag op een katoenen doek, of op een fijnmazig droogrek. Zorg dat er voldoende lucht langs kan. Zet ze op een warme en droge plek, bijvoorbeeld een zolder, een kamer met een raam op het zuiden, of buiten onder een overkapping (maar alleen als het niet vochtig is). Het is belangrijk dat er geen direct zonlicht op schijnt, want dan kunnen ze verkleuren.
- Laat ze drogen voor minimaal 7 tot 10 dagen. Keer ze elke dag even om met de hand, zodat alle kanten goed kunnen drogen. Ze zijn goed gedroogd als ze keihard aanvoelen en je er met je nagel niet meer makkelijk in kunt duwen.
- Als je zeker weet dat ze goed droog zijn, kun je ze bewaren in een glazen pot met een deksel, of in een katoenen zak. Zorg dat er geen vocht meer bij komt. Doe eventueel een droogzakje (zoals een ongeparfumeerd silicazegel uit een oud potje) erbij als je dat hebt.
Hoelang zijn gedroogde tuinbonen houdbaar?
Gedroogde tuinbonen zijn in een goed afgesloten pot, op een droge en koele plek, zeker zes maanden tot een jaar houdbaar. Let erop dat je ze na het drogen echt helemaal laat afkoelen voordat je ze opbergt, want restwarmte of condens kan alsnog schimmel veroorzaken. Gebruik liefst glazen potten met een rubberen ring of een stevige weckpot. Zo blijven ze knapperig en fris.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen vóór het drogen
Bestrooi de tuinbonen na het uitlekken met een snufje komijn, paprikapoeder of knoflookpoeder voor extra smaak.
Gedroogde bonen mengen met andere groenten
Heb je nog stukjes wortel, pastinaak of prei uit je soep over? Die kun je op dezelfde manier drogen en mengen met de tuinbonen.
Gebruik een droogoven
Heb je een droogapparaat in huis, dan kun je die gebruiken in plaats van de oven. Zet hem op 55 graden Celsius en volg dezelfde tijdsduur.
Maak een snack van de gedroogde bonen
Zodra de bonen droog en hard zijn, kun je ze licht insmeren met olie en even kort roosteren op 180 graden in de oven. Heerlijk als hartige snack.
Maak een instant-soepmix
Voeg gedroogde tuinbonen, gedroogde ui en kruiden toe aan een glazen potje. Zo heb je een kant-en-klare soepbasis. Alleen nog water erbij en koken maar.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.