Oregano olie maken doe je met een handvol geduld, liefde voor pure smaken en een beetje aandacht voor detail. Het is een proces waarbij je eigenlijk de kracht van de natuur in een flesje stopt. Je gebruikt slechts een paar ingrediënten, maar wat je terugkrijgt is een olie die bomvol smaak zit en die ook nog eens een klein gezondheidsduwtje geeft. Ideaal om op voorraad te hebben in de keuken, want deze olie past bij ontzettend veel gerechten.
Met dit recept maak je zelf twee flesjes oregano olie. Het is helemaal niet ingewikkeld, maar je moet het wel rustig en met aandacht doen. Alles draait om de juiste verhoudingen, goede kwaliteit ingrediënten en tijd om de smaken goed in te laten trekken. Als je die drie dingen hebt, dan heb je straks een zelfgemaakte olie waar je trots op mag zijn.

Hoe oregano olie maken?
Benodigdheden
- Een glazen pot van ongeveer 750 milliliter met goed afsluitbaar deksel
- Twee glazen flesjes van 250 milliliter om de olie in te bewaren
- Een fijne zeef of kaasdoek
- Een trechter
- Etiketjes en een pen om datum en inhoud te noteren
Ingrediënten
- 40 gram verse oregano gebruik alleen de blaadjes, goed gewassen en droog gedept
- 500 milliliter extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
Bereiding
1. Voorbereiding
- Begin met het goed wassen van de verse oregano. Verwijder de dikke stelen en gebruik alleen de blaadjes. Laat ze volledig drogen. Dit is een belangrijke stap, want achtergebleven vocht kan de olie bederven. Dep de blaadjes eventueel nog eens extra droog met keukenpapier en laat ze daarna nog een paar uur aan de lucht drogen.
2. Olie maken
- Neem een schone glazen pot en doe hier de droge oregano blaadjes in. Giet vervolgens de olijfolie erbij. Zorg ervoor dat alle blaadjes goed onder staan. Gebruik eventueel een schone lepel om de blaadjes wat aan te drukken, zodat ze onder het olieoppervlak blijven. Sluit de pot goed af.
- Zet de pot nu op een warme, maar donkere plek. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of voorraadkast. Laat de oregano in de olie trekken voor minstens drie weken. Schud de pot om de paar dagen voorzichtig heen en weer. Dit helpt om de smaken goed door de olie te verspreiden.
- Na drie tot vier weken is de olie klaar om gezeefd te worden. Gebruik een fijne zeef of een kaasdoek en giet de olie langzaam door de zeef in een schone kom. Laat de olie rustig uitlekken zodat alle smaak meekomt, maar druk de blaadjes niet uit.
3. Bewaren
- Neem nu de schone glazen flesjes en gebruik een trechter om de olie over te gieten. Sluit de flesjes goed af. Plak er een etiket op met de naam van de olie en de datum van bottelen.
Hoelang is oregano olie houdbaar?
Zelfgemaakte oregano olie blijft bij goede hygiëne en een schone werkwijze ongeveer zes maanden houdbaar. Bewaar de olie op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje of kelderkast. Als je merkt dat de olie troebel wordt, een rare geur krijgt of schuim vormt, dan is het tijd om hem weg te gooien.
Vijf variaties en aanpassingen
Andere kruiden
Combineer met andere kruiden zoals tijm, rozemarijn of basilicum om een complexere kruidenolie te maken.
Gedroogde oregano
Gebruik gedroogde oregano in plaats van verse. Dan hoef je je minder zorgen te maken over vocht, maar de smaak wordt iets zachter.
Knoflook
Voeg een teentje knoflook toe aan de olie voor een extra hartige toets. Let er dan wel op dat je de olie iets korter bewaart, maximaal drie maanden.
Andere basisolie
Probeer een andere basisolie, zoals zonnebloemolie of druivenpitolie, voor een lichtere smaak.
Chilipeper
Voeg een chilipepertje toe voor een pittige versie. Ideaal over pizza of pasta.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.