Knoflookpasta maken
Jam, chutney, marmelade

Knoflookpasta maken

Knoflookpasta maken is eigenlijk iets wat iedereen thuis zou moeten doen. Niet alleen omdat je dan altijd een potje geurige, krachtige smaakmaker bij de hand hebt, maar vooral omdat je weet wat erin zit. Geen conserveermiddelen, geen gekke toevoegingen, alleen pure knoflook en een beetje olie en zout. Het is zo eenvoudig en tegelijk zó handig in de keuken. Een lepel van deze pasta doet wonderen in soepen, stoofschotels, sauzen of gewoon door de gebakken groente.

Met een paar flinke bollen knoflook, wat tijd en geduld, maak je in één keer genoeg om vier jampotten te vullen. En het resultaat is de moeite meer dan waard. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf knoflookpasta maakt, waar je op moet letten bij het inmaken, en hoe je het naar eigen smaak kunt aanpassen.

klein

Hoe knoflookpasta maken?

Knoflookpasta maken begint bij het pellen van knoflook. Dat klinkt simpel, maar als je een paar honderd tenen voor je hebt liggen, weet je dat het toch even doorwerken is. Neem er de tijd voor, zet een fijn muziekje op of vraag hulp van iemand in huis. Zodra je tenen schoon en droog zijn, gaat het echte werk beginnen. Door de knoflook te pureren met olie en zout krijg je een smeuïge pasta die makkelijk te bewaren is. Het inmaken in warme, schone potten zorgt ervoor dat je er maandenlang plezier van hebt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 230 kcal

Benodigdheden

  • Vier jampotten met schroefdeksel van ongeveer tweehonderd milliliter
  • Keukenmachine of stevige blender
  • Schone theedoek
  • Grote pan voor het steriliseren van de potten
  • Eventueel een trechter
  • Lepel of spatel
  • Schone doek om randen af te vegen

Ingrediënten
  

  • Driehonderd gram schoongemaakte knoflooktenen
  • Tweehonderd milliliter zonnebloemolie of milde olijfolie
  • Twee theelepels fijn zout

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Zorg eerst dat je potten en deksels goed schoon zijn. Was ze met heet water en soda, spoel ze goed af, en kook ze daarna tien minuten in een grote pan water. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone doek.

2. Pasta maken

  • Pel ondertussen de knoflooktenen. Dat is het meeste werk. Zorg dat er geen velletjes meer aan zitten en dat alle plekjes en beschadigingen zijn weggesneden.
  • Doe de schoongemaakte knoflook in de keukenmachine. Voeg het zout en de olie toe. Mix dit tot een smeuïge, bijna gladde pasta. Schraap tussendoor de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed gemengd wordt.

3, Potten vullen

  • Zet de potten rechtop klaar. Je kunt eventueel een trechter gebruiken om netjes te werken, maar met een lepel gaat het ook prima. Vul elke pot tot net onder de rand met de knoflookpasta. Veeg de randen schoon met een doek. Sluit direct af met de schone deksels.
  • Nu heb je twee keuzes. Je kunt de potten gewoon rechtop laten afkoelen. Maar je kunt ze ook een paar minuten op de kop zetten. Dat helpt om de deksels vacuüm te trekken. Let er wel op: bij sommige soorten potten kan het zuur van de knoflook de deksels aantasten. Gebruik dus bij voorkeur deksels die geschikt zijn voor zuur voedsel. Vraag ernaar bij een goede huishoudwinkel of gebruik weckpotten met rubber ringen als je twijfelt.
  • Laat de potten afkoelen op een tochtvrije plek. Als ze zijn afgekoeld, controleer je of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Je hoort dan een klein ‘plopje’ bij het openen.
Trefwoord Knoflookpasta maken

Hoelang is knoflookpasta houdbaar?

Als je schoon werkt, de potten goed steriliseert en de pasta goed afsluit, is deze knoflookpasta minstens zes maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je het potje in de koelkast en gebruik je het binnen vier weken. Zorg er altijd voor dat je werkt met een schone lepel, zodat er geen bacteriën in de pot komen.

Vijf variaties en aanpassingen

Zwarte knoflook

Maak een variant met zwarte knoflook voor een diepe, zoete smaak en bijzondere umami.

Citroensap toevoegen

Voeg een klein beetje citroensap toe voor een frisse toets. Dit helpt ook bij het conserveren.

Meerdere oliesoorten

Gebruik een mengsel van olijfolie en zonnebloemolie voor een rijkere smaak.

Chilipeper

Meng er chilipeper doorheen als je van pittig houdt. Verse of gedroogde rode peper werkt beide goed.

Gerookt paprikapoeder

Voeg wat gerookt paprikapoeder toe voor een aardse, rokerige smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept