Shichimi togarashi maken is een echte aanrader voor wie houdt van uitgesproken smaken met een Japans tintje. Deze traditionele Japanse kruidenmix bestaat uit zeven ingrediënten en wordt al eeuwenlang gebruikt om gerechten net dat beetje extra pit, geur en diepte te geven. Je vindt het vaak op tafel in ramenrestaurants of naast een kommetje udon-noedels, maar het past ook verrassend goed bij gerechten buiten de Japanse keuken. Denk aan gegrilde groenten, gebakken aardappelen, kipspiesjes of zelfs popcorn.
Wat het zo bijzonder maakt, is de perfecte balans tussen pittig, citrusachtig, nootachtig en kruidig. En het mooiste is: je kunt het gewoon zelf maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft je ook de vrijheid om de mix aan te passen aan je eigen smaak. Of je nu houdt van wat meer pit of juist de citrus wat sterker naar voren wilt laten komen, met een zelfgemaakte shichimi togarashi heb je alles zelf in de hand.

Hoe shichimi togarashi maken?
Benodigdheden
- Een droge koekenpan (bij voorkeur van gietijzer of staal)
- Een vijzel of een kleine koffiemolen/kruidenmolen
- Een goed afsluitbaar glazen potje
- Eventueel een trechter om het poeder in het potje te doen
- Lepel en kommetje om te mengen
Ingrediënten
- Twee eetlepels gedroogde chilipepervlokken liefst grof gemalen zoals Aleppo of Koreaanse gochugaru
- Eén eetlepel geroosterde sesamzaadjes zowel wit als zwart, als je die hebt
- Eén theelepel Sichuanpeper heel, niet gemalen
- Eén theelepel gedroogde mandarijn- of sinaasappelschil liefst biologisch
- Eén theelepel fijngesneden nori zeewier of aonori (groen zeewierpoeder)
- Eén theelepel gemalen gember gedroogd of vers gedroogd
- Eén theelepel maanzaad blauw of wit
Bereiding
1. Roosteren van de specerijen
- Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Doe eerst de Sichuanpeperkorrels in de pan en rooster ze tot ze beginnen te geuren. Dit duurt meestal één tot twee minuten. Blijf erbij en schud regelmatig zodat ze niet verbranden. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Rooster daarna de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn en heerlijk nootachtig ruiken. Doe dit ook zonder olie en blijf erbij. Ook deze laat je even afkoelen op een bord.
2. Fijnmalen
- Maal de Sichuanpeper grof in een vijzel of molentje. Hij mag nog een beetje structuur hebben. Voeg daarna de geroosterde sesamzaadjes toe en vijzel deze ook een beetje, maar niet helemaal fijn. Ze mogen nog herkenbaar blijven voor een lekkere bite. Voeg dan de gedroogde sinaasappelschil toe en maal die wat fijner. Zorg dat je eindigt met een grove, maar goed gemengde basis.
3. De rest van de kruiden toevoegen
- In een kom meng je nu alles: de chilipepervlokken, het sesam-pepermengsel, de gember, het maanzaad en de nori. Roer goed door zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Als je zeewier gebruikt dat nog vrij grof is, knip of verkruimel dit dan eerst fijn met een schaar of je vingers.
4. Bewaren in een potje
- Doe de kruidenmix in een goed afsluitbaar glazen potje. Een theelepel is voldoende om een gerecht flink op te peppen, dus je doet hier echt een hele tijd mee. Gebruik eventueel een trechter als je netjes wilt werken.
Hoelang is shichimi togarashi houdbaar?
Zelfgemaakte shichimi togarashi is het best tot ongeveer drie tot vier maanden na bereiding, mits je het goed bewaart. Zorg ervoor dat je het in een droog en luchtdicht afgesloten potje houdt, uit de buurt van zonlicht en warmte. Bewaar het bijvoorbeeld in een keukenkastje of een kruidenlade. De smaken blijven het krachtigst in de eerste weken, maar ook daarna blijft het een heerlijke aanvulling op je gerechten. Als de geur of kleur vervaagt, is het tijd om een nieuwe portie te maken.
Vijf variaties en aanpassingen
Extra pittig
Voeg een halve theelepel cayennepeper toe voor meer vuur. Ideaal voor wie van écht pittig houdt.
Met wasabi
Vervang een deel van de gember door wasabipoeder voor een pittig-frisse Japanse kick.
Citrusvariant
Gebruik yuzu-schil in plaats van gewone sinaasappel of mandarijn voor een uitgesproken Japans citrusaroma.
Met hennepzaad
Vervang het maanzaad door gepeld hennepzaad voor een iets nootachtigere smaak met extra bite.
Zonder zout
Shichimi bevat van zichzelf geen zout. Maar als je gewend bent aan gekruide mixen mét zout, kun je een klein beetje grof zeezout toevoegen. Of juist weglaten als je zoutarm eet.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.