Wortelen inmaken is een ouderwetse manier van bewaren die nog altijd even doeltreffend is. Het resultaat is een pot vol knapperige, lichtzure wortelen die je maanden later nog kunt gebruiken voor salades, bij de warme maaltijd of gewoon als frisse snack. Je proeft de eenvoud van het pure product, gecombineerd met een zurige smaak en een vleugje kruiden. Ideaal als je een grote oogst hebt of gewoon wortels goedkoop inkoopt en ze niet wilt laten bederven.
In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je wortelen kunt inmaken voor vier inmaakpotten van elk ongeveer vijfhonderd milliliter. Het is geen ingewikkeld proces, maar vraagt wat aandacht en tijd. Het mooie is: als je het eenmaal een keer gedaan hebt, doe je het de volgende keer met gemak. En het geeft zoveel voldoening om zelfgemaakte potjes in je voorraadkast te hebben staan.

Hoe wortelen inmaken?
Benodigdheden
- 4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
- Bijpassende inmaakdeksels, zuurresistent
- Grote kookpan
- Scherp mes
- Snijplank
- Soeplepel of trechter
- Schoon theedoek of schone doek
- Grote kom met koud water
Ingrediënten
- 750 gram wortelen jonge, stevige exemplaren zonder groene kopjes
- 750 milliliter water
- 500 milliliter natuurazijn 5% zuurtegraad
- 80 gram suiker
- 20 gram zout
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 4 laurierblaadjes
- Eventueel: een paar takjes dille of een stukje verse gember voor extra smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de wortelen grondig en schil ze. Snijd ze daarna in dunne plakjes of staafjes, net wat je zelf het prettigst vindt. Zorg dat alle stukken ongeveer even dik zijn zodat ze gelijkmatig garen.
- Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer de wortelen hierin ongeveer drie minuten. Ze moeten nog stevig blijven, dus kook ze niet te lang. Schep ze daarna uit het hete water en laat ze meteen afkoelen in een kom met koud water. Laat ze goed uitlekken.
- Steriliseer intussen de inmaakpotten en deksels. Dit doe je door ze vijf tot tien minuten in kokend water te leggen of in een voorverwarmde oven van honderdveertig graden Celsius te zetten. Laat ze daarna omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
2. Inmaakvocht maken
- Doe voor het inmaakvocht de natuurazijn, het water, de suiker, het zout, mosterdzaad, peperkorrels en laurierblaadjes in een pan. Breng dit aan de kook en laat het twee tot drie minuten zachtjes doorkoken.
3. Wortelen in potten doen
- Verdeel de afgekoelde wortelen over de hete potten. Werk snel en netjes. Druk de wortelen een beetje aan, maar niet te stevig. Voeg eventueel een takje dille of een stukje gember toe aan elke pot voor extra smaak.
- Giet het kokende inmaakvocht met de kruiden over de wortelen tot ze volledig onderstaan. Laat een halve centimeter ruimte tot aan de rand. Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek.
- Sluit de potten direct goed af met de passende deksels. Zet ze eventueel tien minuten ondersteboven op een theedoek zodat ze goed vacuüm trekken. Dit is niet verplicht, maar wel handig als je de juiste deksels hebt die bestand zijn tegen zuur.
- Laat de potten daarna helemaal afkoelen. Controleer of de deksels vacuüm zijn getrokken. Dat merk je aan een licht naar binnen getrokken deksel. Bewaar de potten daarna op een donkere, koele plek.
Hoelang zijn ingemaakte wortelen houdbaar?
Ingeweckte wortelen blijven zeker zes tot negen maanden goed als je ze op een koele, droge plek bewaart. Een kelder of voorraadkast is ideaal. Na openen moet je de pot in de koelkast bewaren en binnen een week opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Kleurspel
Gebruik regenboogwortelen of meng oranje, gele en paarse wortels door elkaar voor een kleurrijk resultaat in je potten.
Pittige wortelen
Voeg een paar gedroogde chilivlokken of een stukje verse peper toe aan elke pot voor een licht pikante toets.
Wortelen met knoflook
Doe een halve teen knoflook mee in elke pot voor een hartiger smaakprofiel.
Zoetzuur met honing
Vervang de suiker door vijftig gram honing voor een warmere, ronde smaak.
Oosterse twist
Voeg steranijs en een klein stukje kaneelstok toe aan het inmaakvocht.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.