Eieren inmaken
Inmaken en wecken

Eieren inmaken

Eieren inmaken is een van die ouderwetse technieken die je bijna nooit meer tegenkomt, maar die verrassend goed werkt. Het lijkt misschien wat vreemd om gekookte eieren in potten te bewaren, maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je niet meer zonder. Het is handig, zuinig en je kunt er eindeloos mee variëren. Bovendien heb je altijd iets lekkers bij de hand voor op brood, in salades of als hartige snack.

In dit recept leer je hoe je zelf vier inmaakpotten vult met ingemaakte eieren in zuur. Je hebt geen ingewikkelde spullen nodig, alleen een paar basisbenodigdheden en een beetje tijd en geduld. Het op de kop zetten van de potten is optioneel, maar het helpt wel bij een betere vacuümwerking. Let wel op: bij sommige deksels kan het zuur in de pot het metaal aantasten. Kies daarom voor deksels die tegen zuur kunnen, vooral als je besluit ze ondersteboven af te laten koelen.

klein

Hoe eieren inmaken?

Eieren inmaken begint met hardgekookte eieren. Je kookt ze, pel je ze voorzichtig en legt ze in goed gesteriliseerde glazen potten. Daarna giet je er een warme, zure oplossing overheen van azijn, kruiden en eventueel wat suiker of specerijen. Door de zuurconservering blijven ze langer houdbaar en krijgen ze een pittige, volle smaak die in de loop van de weken steeds intenser wordt. Belangrijk is dat alles schoon werkt, dat je de eieren goed onder het vocht houdt en dat je de potten netjes afsluit.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 68 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Bijpassende deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende vloeistoffen
  • Een grote pan om eieren in te koken
  • Een steelpan om het inmaakzuur te maken
  • Trekhaak of tang om potten mee uit te koken
  • Schone theedoeken
  • Keukenweegschaal of maatbeker
  • Eventueel een trechter of soeplepel om makkelijker te schenken

Ingrediënten
  

  • 16 tot 20 middelgrote eieren afhankelijk van de grootte van je potten
  • 1 liter natuurazijn kruidenazijn of appelazijn kan ook
  • 500 milliliter water
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker optioneel, voor iets zachtere smaak
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • Eventueel 1 gesneden ui of een teen knoflook per pot

Bereiding
 

1. Eieren koken

  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna schrikken onder koud stromend water en pel ze voorzichtig. Zorg dat je geen scheurtjes maakt, want dat kan invloed hebben op de houdbaarheid. Laat de eieren goed afkoelen.

2. Potten steriliseren

  • Was de glazen potten en deksels grondig met heet water en soda of afwasmiddel. Kook ze daarna 10 minuten uit in een pan met water of in de oven op 130 graden Celsius gedurende 20 minuten. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek zonder ze aan te raken aan de binnenkant.

3. Inmaakzuur maken

  • Doe de azijn samen met het water, zout, suiker, peperkorrels, mosterdzaad, kruidnagel en laurier in een steelpan. Breng dit langzaam aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken, zodat de smaken goed kunnen mengen. Wil je extra smaak, voeg dan een ui of knoflookteen toe. Haal de pan daarna van het vuur en laat het kort afkoelen tot net niet meer kokend.

4. Eieren in de potten doen

  • Leg de gepelde eieren voorzichtig in de schone, droge potten. Niet proppen, ze mogen best iets ruimte hebben. Stop per pot een laurierblad en eventueel een stukje ui of knoflook toe.
  • Giet het warme inmaakzuur voorzichtig in de potten tot alles onder staat. Gebruik een trechter of lepel als dat makkelijker werkt. Zorg dat de eieren volledig onder staan. Veeg de randen van de potten schoon en draai de deksels stevig dicht.

5. Potten optioneel omdraaien

  • Je kunt de potten direct rechtop laten afkoelen of ze een paar minuten op de kop zetten voor een betere vacuümwerking. Let er dan wel op dat je deksels zuur-bestendig zijn. Sommige metalen deksels kunnen worden aangetast door het azijnzuur. Koop daarom inmaakdeksels die daartegen bestand zijn.

6. Laten afkoelen en bewaren

  • Laat de potten rustig afkoelen op een tochtvrije plek. Zet ze daarna weg op een donkere, koele plek zoals een voorraadkast of kelder. Geef de potten minstens een week de tijd om op smaak te komen, liever nog twee weken.
Trefwoord Eieren inmaken

Hoelang zijn ingemaakte eieren houdbaar?

Als je schoon hebt gewerkt en de potten goed afgesloten zijn, blijven ingemaakte eieren tot drie maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Na opening moet je ze in de koelkast bewaren en binnen een week opmaken. Proef altijd even en kijk of het nog fris ruikt. Zie je troebel vocht, rare geur of een glibberige laag, dan niet meer eten.

Vijf variaties en aanpassingen

Pittige eieren

Voeg een halve rode chilipeper of wat chilivlokken toe aan elke pot voor een pittige variant.

Zoetzuur

Gebruik meer suiker in het zuur (tot vier eetlepels) en voeg ook een paar plakjes wortel of rode ui toe.

Kerrie-eieren

Voeg een theelepel kerriepoeder en een stukje gember toe aan het azijnmengsel voor een kruidige smaak.

Mediterrane stijl

Voeg rozemarijn, tijm en een stukje citroenschil toe aan het zuur, met een beetje knoflook.

Rode eieren

Doe een paar plakjes rode biet in de potten, dan kleuren de eieren roze van binnen en buiten na een paar dagen. Ziet er vrolijk uit en smaakt fris-aards.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept