Croutons maken
Drogen

Croutons maken

Croutons maken is een van die dingen waar je zó blij van kunt worden. Je hebt oud brood liggen, het is eigenlijk te droog om nog lekker te eten, maar zonde om weg te gooien. En dan denk je: wacht eens even… ik maak er croutons van. Heerlijk knapperig, vol smaak en perfect voor in een salade, bij een kom soep of gewoon als knabbeltje tussendoor.

Het fijne is: je bepaalt zelf wat je erin stopt. Kruiden, olie, een beetje knoflook… of juist naturel. Je maakt ze in de oven of in de pan. Wat je ook kiest: je weet wat erin zit en je hebt iets eigengemaakts op tafel staan dat net dat beetje extra geeft. In dit recept laat ik stap voor stap zien hoe je zelf croutons maakt van oud brood.

klein

Hoe croutons maken

Croutons maken is een slimme manier om oud brood nieuw leven in te blazen. Met een beetje olie, kruiden en een hete pan of oven tover je droge sneetjes om tot knapperige smaakbommetjes. Of je ze nu over een salade strooit, in de soep doet of gewoon zo opeet: zelfgemaakte croutons zijn simpel, lekker en véél beter dan uit een zakje.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 1 Portie
calorieën 492 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Mengkom
  • Houten lepel of spatel
  • Bakplaat met bakpapier of koekenpan

Ingrediënten
  

  • Twee of drie sneetjes oud brood wit, bruin of volkoren, maakt niet uit
  • Vier eetlepels olijfolie zonnebloemolie mag ook
  • Eén teentje knoflook fijngehakt of uitgeperst
  • Een halve theelepel zout
  • Een snufje versgemalen zwarte peper
  • Eén theelepel gedroogde kruiden naar keuze bijvoorbeeld tijm, oregano of rozemarijn

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij het brood in kleine blokjes van ongeveer één bij één centimeter. Het hoeft niet heel precies, maar probeer wel dat alles ongeveer even groot is, zodat het gelijkmatig gaart. Heb je korsten? Meenemen! Die worden juist heerlijk krokant.
  • Doe de broodblokjes in een grote mengkom. Giet de olijfolie erover. Voeg de fijngesneden knoflook toe, samen met het zout, peper en de gedroogde kruiden. Meng alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat elk stukje brood bedekt is met een dun laagje olie en kruiden. Gebruik eventueel je handen, dat werkt het beste.

2. Drogen

    Ovenmethode

    • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verspreid de croutons gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze in het midden van de oven en bak ze in ongeveer vijftien tot twintig minuten goudbruin en krokant. Schep ze halverwege even om, zodat ze rondom knapperig worden.

    Panmethode

    • Verhit een grote droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gekruide broodblokjes toe en bak ze onder regelmatig omscheppen in ongeveer acht tot tien minuten krokant. Pas op dat ze niet verbranden, blijf erbij en roer regelmatig.
    • Laat de croutons afkoelen op een bord of een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze nog knapperiger.
    Trefwoord Croutons maken

    Hoelang zijn croutons houdbaar?

    Laat de croutons volledig afkoelen en bewaar ze daarna in een goed afsluitbare glazen pot of blikken trommel. Op een droge, koele plek blijven ze tot twee weken knapperig. Luchtdicht bewaren is belangrijk, anders worden ze snel taai.

    Vijf variaties en aanpassingen

    Met Parmezaanse kaas

    Strooi een eetlepel fijngeraspte Parmezaanse kaas over de broodblokjes vlak voor het bakken. Geeft een hartige smaak en een lekker knapperig randje.

    Pittige croutons

    Voeg een snufje cayennepeper of paprikapoeder toe aan de olie. Perfect voor een pittige tomatensoep of salade met pit.

    Verse kruiden gebruiken

    Hak verse peterselie, tijm of rozemarijn fijn en meng deze door de broodblokjes na het bakken. Zo blijven de smaken fris en intens.

    Met roomboter in plaats van olie

    Smelt drie eetlepels roomboter en gebruik dit in plaats van olie. Geeft een rijke, romige smaak, vooral lekker bij romige soepen.

    Zoete croutons

    Laat de kruiden weg en meng het brood met gesmolten boter, een eetlepel suiker en een snufje kaneel. Bak ze net zo krokant. Heerlijk over yoghurt of in desserts.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept