Zoete aardappel bewaren is iets wat veel mensen onderschatten. Je koopt een netje vol omdat ze in de aanbieding zijn, of omdat je dacht dat je er wel vaker mee zou koken. Maar dan blijven er ineens drie of vier stuks liggen op het aanrecht, en je vraagt je af: hoelang blijven ze eigenlijk goed? En kun je ze beter in de koelkast leggen, invriezen of misschien vacumeren? In deze gids neem ik je stap voor stap mee in alles wat je moet weten over het bewaren van zoete aardappels. Zonder gedoe, zonder moeilijke woorden. Gewoon heldere uitleg en praktische tips, precies zoals je die van een ervaren thuisbewaar-expert zou verwachten.
Wat veel mensen niet weten, is dat de manier waarop je zoete aardappelen bewaart, een groot verschil kan maken in smaak én houdbaarheid. Want niemand zit te wachten op uitgedroogde, beschimmelde knollen. Gelukkig zijn er simpele manieren om ze langer vers te houden. En het mooie is: als je het eenmaal weet, is het zó gedaan.
Verse zoete aardappelen blijven het langst goed als je ze op een donkere, koele plek bewaart. Denk aan een kelder, voorraadkast of keukenkastje waar het niet te warm of vochtig is. Leg ze nooit in direct zonlicht en bewaar ze absoluut niet in een plastic zak. Zoete aardappels ademen namelijk, en in plastic gaan ze snel zweten. Dat zorgt weer voor schimmel of rotting.
Als je ze goed bewaart, zijn verse, ongeschilde zoete aardappelen ongeveer één tot twee weken houdbaar. Hoe kouder de ruimte, hoe beter, maar dan moet je niet onder de tien graden Celsius gaan zitten, want dan gaan ze een rare smaak ontwikkelen. En daar zit niemand op te wachten.
Zoete aardappel bewaren
In de koelkast
Je zou denken: wat voor gewone aardappels slecht is, is ook slecht voor zoete aardappel. Maar zo simpel is het niet. Zoete aardappelen kunnen in sommige gevallen wel even in de koelkast, maar dat moet je met beleid doen.
In de koelkast verandert de structuur van de zoete aardappel. Ze worden wat harder van binnen en kunnen zelfs een beetje zoeter smaken, doordat het zetmeel in suikers verandert. Voor sommige bereidingen – zoals geroosterde zoete aardappel – is dat geen ramp, maar voor frietjes of stamppot is dat minder ideaal.
Toch, als je een aangesneden zoete aardappel hebt – bijvoorbeeld omdat je er maar een halve nodig had – dan moet die in de koelkast. Wikkel de aangesneden kant in vershoudfolie of doe het stuk in een goed afsluitbaar bakje. Zo blijft hij nog twee tot drie dagen goed. Wacht niet te lang met opmaken, want het vruchtvlees droogt snel uit.
Invriezen
Wil je echt lang plezier hebben van je voorraad zoete aardappel? Dan is invriezen dé oplossing. Maar let op: je kunt ze niet rauw invriezen. Rauw worden ze sponsachtig en smakeloos na het ontdooien. Je moet ze eerst even voorkoken of blancheren.
Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes of schijfjes, en kook ze ongeveer vier tot vijf minuten in water tot ze nét zacht beginnen te worden. Laat ze goed uitlekken, afkoelen en dep ze droog met een schone theedoek. Daarna kun je ze los op een bakplaat invriezen, zodat ze niet aan elkaar plakken. Na een paar uur doe je ze in diepvrieszakjes of -bakjes.
In de vriezer blijven ze zo tot wel twaalf maanden goed. Handig als je een grote zak hebt gekocht of een moestuin hebt waar je ineens met een overschot zit. Ontdooien doe je het beste in de koelkast of direct in de pan als je ze gaat wokken of koken.
Vacumeren
Voor de echte liefhebber van voedsel bewaren is vacumeren een prachtige techniek. Zeker als je zoete aardappel wat langer wilt bewaren zonder meteen te moeten invriezen. Vacumeren houdt zuurstof weg van het product, waardoor schimmel en bederf geen kans krijgen. Het is ideaal voor zowel rauwe als gare zoete aardappel.
Rauwe zoete aardappel vacumeer je het beste in kleine porties. Let op dat ze droog zijn en schoon. Na het vacumeren kun je ze op een koele plek een paar weken langer bewaren dan normaal. Wil je ze langer bewaren? Dan combineer je vacumeren met invriezen – dan kun je ze tot een jaar goed houden zonder smaakverlies.
Gekookte of gepureerde zoete aardappel kun je ook prima vacumeren. Verdeel het in porties van bijvoorbeeld tweehonderd gram, vacumeer ze goed, en vries ze daarna in. Ideaal voor snelle maaltijden of babyhapjes.
Hoe herken je bedorven zoete aardappel?
Hoe weet je of een zoete aardappel niet meer goed is? Gelukkig geeft hij zelf duidelijke signalen af. Als eerste: de geur. Ruikt hij muf, zurig of ronduit vies? Weg ermee. Ook zachte plekken, rimpelige schil of vochtige plekken wijzen op bederf. En als je schimmel ziet – wit, groen of zwart – dan is het einde verhaal.
Bij gesneden of gekookte zoete aardappel zie je soms verkleuring of uitdroging. Dat is niet altijd een teken van bederf, maar gebruik je neus en gevoel. Bij twijfel: niet opeten. Zeker met producten die je rauw niet eet, wil je geen risico nemen.
Een klein plekje of deuk kun je nog wel wegsnijden als de rest er goed uitziet. Maar als hij slap, nat of beschimmeld is, is het echt tijd om afscheid te nemen. En geloof me: een rotte zoete aardappel herken je al van een paar meter afstand – die geur vergeet je nooit meer.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.