Sambal invriezen
Invriezen

Sambal invriezen

Sambal invriezen is een slimme manier om altijd een pittige smaakmaker bij de hand te hebben, zonder dat je telkens opnieuw hoeft te beginnen met het malen van pepers en specerijen. Vooral als je een flinke portie maakt, is het zonde om dat niet goed te bewaren. Invriezen is dan echt de moeite waard. Het helpt je om minder voedsel te verspillen én het scheelt veel werk op drukke dagen.

Veel mensen denken dat sambal alleen vers goed blijft, maar dat is echt niet waar. Als je het op de juiste manier maakt en invriest, kun je weken later nog genieten van diezelfde vurige smaak. In deze handleiding laat ik zien hoe je zelf sambal maakt én hoe je het makkelijk invriest voor later gebruik.

klein

Hoe sambal invriezen?

Sambal invriezen is gelukkig niet ingewikkeld. Zorg dat je zelfgemaakte sambal volledig is afgekoeld voordat je het in porties verdeelt. Je kunt het in ijsblokjesvormpjes scheppen voor kleine porties of in diepvriesbakjes voor grotere hoeveelheden. Dek alles goed af en zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Dan blijft de smaak langer behouden en voorkom je vriesbrand. Een diepvrieszakje vacuüm trekken is ook een goede optie. Gebruik altijd schone lepels en werk netjes. Schrijf de datum op de verpakking, dan weet je precies hoe lang het nog goed blijft. Ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast, maar voor een snelle maaltijd kan het ook direct in de pan.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Saus
Keuken Aziatisch
Porties 1 Portie
calorieën 21 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Keukenhandschoenen (voor het snijden van pepers)
  • Koekenpan of wok
  • Staafmixer of kleine blender
  • Schone pot of kom om in te koelen
  • Diepvriesbakjes, ijsblokjesvorm of diepvrieszakjes
  • Etiketten en stift om te labelen

Ingrediënten
  

  • 250 gram rode pepers liefst rawit of Spaanse pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui middelgroot
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels azijn witte natuurazijn of rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker optioneel, voor balans
  • 50 milliliter water

Bereiding
 

1. Voorbereiden van de pepers

  • Was de pepers goed en verwijder de steeltjes. Snijd ze in grove stukken. Als je de sambal minder pittig wilt, haal dan de zaadlijsten eruit. Trek handschoenen aan om huid- en oogirritatie te voorkomen. Snipper ook de ui en pel de knoflook.

2. Sambal maken

  • Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig, zonder dat ze bruin worden. Voeg daarna de pepers toe en bak alles nog een paar minuten zodat de smaken goed loskomen.
  • Giet het water erbij en voeg het zout, de suiker en de azijn toe. Laat het geheel zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen tot alles goed gaar is en het vocht grotendeels verdampt is.
  • Laat het mengsel iets afkoelen en pureer het daarna met een staafmixer of blender tot een gladde of grove sambal, afhankelijk van wat je lekker vindt. Proef even en pas eventueel de smaak aan.
  • Schep de sambal over in een schone kom of pot en laat helemaal afkoelen op kamertemperatuur. Dit is belangrijk voordat je gaat invriezen.

3. Verdelen en invriezen

  • Schep de afgekoelde sambal in porties in ijsblokjesvormpjes of diepvriesbakjes. Sluit goed af. Label alles met de datum van invriezen. Zet ze in de diepvries en laat volledig bevriezen.

Gebruik en ontdooien

  • Haal een portie uit de vriezer wanneer je het nodig hebt. Je kunt het bevroren blokje direct in de pan doen of eerst een half uurtje laten ontdooien in de koelkast. Niet opnieuw invriezen na ontdooien.
Trefwoord Sambal invriezen

Hoelang is ingevroren sambal houdbaar?

Zelfgemaakte sambal is in de vriezer ongeveer drie tot vier maanden houdbaar. Daarna kan de smaak iets afnemen, maar bederven zal het niet snel door de azijn en het zout. Let er wel op dat de sambal goed verpakt is en luchtdicht afgesloten. Zo blijft hij het lekkerst.

Vijf variaties en aanpassingen

Extra pittig

Gebruik meer rawitpepers of voeg een snufje cayennepeper toe aan het eind voor een vuriger resultaat.

Met tomaat

Voeg 2 tomaten toe voor een zachtere, iets zoetere sambal. Laat het extra vocht dan wel goed inkoken.

Met trassi

Een halve theelepel gefermenteerde garnalenpasta geeft een dieper aroma. Niet voor iedereen, maar echt Indisch.

Met gember

Rasp een klein stukje verse gember mee voor een frisse en pittige kick.

Met limoenblad

Voeg 1 of 2 limoenblaadjes toe tijdens het koken voor een subtiele citrusgeur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept