https://www.hoelangkoken.com/gehakt-rul-bakken/
Invriezen

Zeebaars invriezen

Zeebaars invriezen is een slimme manier om deze vis langer te bewaren zonder dat je inlevert op smaak of kwaliteit. Zeker als je een mooie verse zeebaars hebt gekocht of zelf hebt gevangen, is het zonde om hem niet goed te bewaren. Door het op de juiste manier in te vriezen, kun je er weken of zelfs maanden later nog van genieten alsof hij net uit de zee komt.

In deze handleiding leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een zeebaars kunt invriezen. Je krijgt een praktisch recept én tips om het in je eigen keuken makkelijk toe te passen. Daarnaast geef ik vijf variaties die je helpen om je ingevroren zeebaars op verschillende manieren te bereiden. Maar eerst gaan we terug naar de basis: hoe vries je zeebaars eigenlijk goed in?

klein

Hoe zeebaars invriezen?

Zeebaars invriezen begint altijd met verse vis. Je herkent een verse zeebaars aan heldere ogen, een stevige structuur en een frisse geur. Als je vis al wat ruikt of slap aanvoelt, dan is hij niet geschikt om in te vriezen. Verse vis invriezen betekent namelijk dat je de versheid ‘vastzet’ in de diepvries. Als hij niet vers is bij het invriezen, dan wordt hij er daarna ook niet beter op. Het is belangrijk dat je de vis meteen na aankoop schoonmaakt. Spoel hem goed af onder koud water en verwijder schubben, ingewanden en kieuwen. Als je de vis in zijn geheel wilt invriezen, dep je hem goed droog en wikkel je hem in vetvrij papier of diepvriesfolie. Wil je liever filets invriezen, dan snijd je de vis eerst zorgvuldig in porties en verpak je ze stuk voor stuk. Daarna gaan ze in een goed sluitende diepvriesdoos of vacuümzak.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 124 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp fileermes
  • Keukenpapier
  • Diepvrieszakken of vacuümzakken
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • Vershoudfolie of vetvrij papier
  • Vriezer die minimaal min achttien graden Celsius haalt

Ingrediënten
  

  • 1 verse zeebaars heel of in filets
  • Zout optioneel, om licht te zouten voor het invriezen

Bereiding
 

1. Controleer de versheid

  • Koop je zeebaars bij de visboer of supermarkt, let dan goed op versheid. De huid moet glanzen, de ogen helder zijn, en de geur neutraal. Hoe verser, hoe beter de uiteindelijke smaak na het ontdooien.

2. Schoonmaken (als dat nog niet gedaan is)

  • Spoel de vis grondig af onder koud stromend water. Verwijder de schubben met de botte kant van een mes, snijd de buik open en haal de ingewanden eruit. Vergeet ook de kieuwen niet te verwijderen. Spoel nog een keer goed af en dep daarna droog met keukenpapier.
  • Beslis of je de vis in zijn geheel wilt invriezen of liever filets maakt. Fileer de vis eventueel in porties die je per keer nodig hebt. Zo voorkom je dat je meer ontdooit dan je gebruikt.

3. Verpakken

  • Wikkel de vis of de filets in vershoudfolie of vetvrij papier. Doe dit strak, zodat er zo min mogelijk lucht bij komt. Vervolgens stop je ze in een diepvrieszak of vacuümzak. Als je geen vacuümapparaat hebt, kun je met een rietje lucht uit de zak zuigen voordat je hem dichtmaakt.

4. Etiketteren en invriezen

  • Schrijf op elke verpakking de datum van invriezen en de inhoud. Leg de vis dan in het koudste gedeelte van je vriezer, idealiter zo snel mogelijk na aankoop of vangst. Laat voldoende ruimte tussen de verpakkingen zodat ze sneller bevriezen.
Trefwoord Zeebaars invriezen

Hoelang is ingevroren zeebaars houdbaar?

Zeebaars is in de vriezer bij min achttien graden Celsius maximaal drie maanden houdbaar als hij niet vacuüm verpakt is. Heb je hem vacuüm verpakt, dan kun je hem tot zes maanden bewaren zonder dat de kwaliteit merkbaar achteruitgaat. Let wel op: hoe sneller je de vis na aankoop invriest, hoe beter hij later smaakt. Bewaar je hem te lang, dan kan hij uitdrogen of smaak verliezen.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruiden toevoegen

Voeg citroenschijfjes, dille of een beetje knoflook toe voordat je de filets vacuüm verpakt. Zo krijgt de vis bij het ontdooien al extra smaak.

Voorbakken

Je kunt de filets kort aanbakken in wat olie, laten afkoelen en dan invriezen. Handig voor snelle maaltijden later.

In porties invriezen

Snijd de filets in kleine porties van ongeveer tweehonderdvijftig gram. Zo hoef je niet steeds een hele vis te ontdooien.

Zeebaars marineren

Marineer de vis eerst in olijfolie met citroen en kruiden en vries hem dan in. Bij het ontdooien trekt de smaak mooi in het visvlees.

Met vel of zonder vel

Sommige mensen houden van een knapperig gebakken vel, anderen niet. Je kunt de filets al ontvellen voor het invriezen als je dat prettiger vindt bij het bereiden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept