Peren drogen is een oude manier om fruit lang te kunnen bewaren zonder koelkast of vriezer. Het is iets wat je thuis heel eenvoudig kunt doen, met of zonder droogoven. De smaak wordt geconcentreerd, het fruit wordt heerlijk zoet, en je weet precies wat erin zit. Geen suiker, geen toevoegingen – alleen pure peer.
Wie zelf peren droogt, ontdekt al snel hoe veelzijdig gedroogde peer is. Je kunt ze gebruiken als gezond tussendoortje, in de yoghurt, bij het ontbijt, of zelfs in stoofpotjes en baksels. En het geeft ook gewoon voldoening: zelf iets bewaren wat anders misschien weggegooid werd.

Hoe peren drogen?
Benodigdheden
- Scherp mes of mandoline
- Snijplank
- Grote kom (voor het citroenbadje)
- Droogoven, oven of rek met gaas (bij lucht drogen)
- Keukendoek of keukenpapier
- Luchtdichte potten of zakken om te bewaren
Ingrediënten
- Rijpe maar stevige peren bijvoorbeeld Conference of Doyenné du Comice
- Citroensap eventueel, tegen verkleuring
- Water voor het citroenbadje, indien gewenst
Bereiding
1. Uitzoeken
- Gebruik rijpe maar stevige peren. Als ze te zacht zijn, vallen ze uit elkaar bij het snijden en zijn ze moeilijk te drogen. Was de peren goed en verwijder eventueel het klokhuis. Je kunt ze schillen, maar dat hoeft niet.
2. Voorbereiden
- Snij de peren in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Probeer ze zo gelijk mogelijk te snijden, want dan drogen ze gelijkmatig. Plakjes zijn ideaal voor snacken, maar je kunt ook stukjes of partjes maken.
- Om verkleuring tegen te gaan, kun je de plakjes even in een badje van water met wat citroensap leggen. Ongeveer vijf minuten is voldoende. Daarna goed droogdeppen met een keukendoek.
3. Drogen in de oven of droogoven
- Leg de plakjes peren op een rooster of bakpapier, zonder dat ze elkaar overlappen. Zet de oven of droogoven op 55 tot 60 graden Celsius. Laat de deur van de oven op een kier staan, bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen, zodat het vocht kan ontsnappen.
- Drogen duurt tussen de zes en twaalf uur, afhankelijk van de dikte en de soort peer. Controleer regelmatig. De peren zijn klaar als ze leerachtig aanvoelen en geen natte plekken meer hebben. Ze mogen niet krokant worden, maar ook niet plakkerig.
4. Afkoelen en bewaren
- Laat de gedroogde peren helemaal afkoelen. Doe ze dan in luchtdichte glazen potten of in goed sluitende zakken. Bewaar ze op een donkere, koele plek.
Hoelang zijn gedroogde peren houdbaar?
Gedroogde peren zijn bij goede droging en bewaring ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar. Let op dat je ze echt volledig laat afkoelen voordat je ze opbergt, anders ontstaat er condens, en dan kunnen ze gaan schimmelen. Als je vacumeert, blijven ze nog langer goed.
Vijf variaties en aanpassingen
Met kaneel of speculaaskruiden
Bestrooi de plakjes peer licht met kaneel of een mengsel van speculaaskruiden voordat je ze droogt. Heerlijk winters!
In dunne reepjes als ‘fruitreep’
Snijd de peer in lange repen en droog ze tot ze echt taai zijn. Ideaal als gezonde snack voor onderweg.
Gedroogd met gember of citroenrasp
Voeg wat geraspte verse gember of citroenschil toe voor een frisse of pittige twist.
Drogen met de schil voor extra vezels
Laat de schil eraan voor meer structuur en voedingsstoffen. Zorg wel dat de peren goed schoon zijn.
Combineren met appel of pruim
Droog tegelijk met andere fruitsoorten en maak je eigen gemengde fruitsnack. Zorg wel dat elk soort even dik gesneden is.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.