Aardbeien inmaken is één van de eenvoudigste manieren om aardbeien lang te bewaren, zonder dat je een vriezer nodig hebt. Zelf ingemaakte aardbeien kun je maanden later nog op tafel zetten bij een dessert, door de yoghurt roeren of gewoon zo uit het potje eten. Je proeft nog altijd dat volle, rijpe aardbeiensmaak van de zomer, zelfs hartje winter. Het is een ouderwetse manier van bewaren die nooit zijn waarde heeft verloren.
In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf aardbeien kunt inmaken, goed voor ongeveer vier middelgrote inmaakpotten. Je hebt geen ingewikkelde spullen nodig, enkel wat basisbenodigdheden uit je keukenkastje en goede, stevige potten. Ook leg ik je uit waarom sommige mensen de potten omdraaien na het vullen, maar dat dit optioneel is. Lees rustig verder, dan maak je straks zelf de lekkerste ingemaakte aardbeien.

Hoe aardbeien inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
- Bijpassende deksels (let op: kies deksels die bestand zijn tegen zuur)
- Grote pan
- Kleine pan
- Schuimspaan of lepel
- Schone theedoek
- Trechter (optioneel, maar handig)
- Tang of pollepel om potten uit kokend water te halen
Ingrediënten
- 1,5 kilo verse rijpe aardbeien
- 1 liter water
- 500 gram kristalsuiker
- 2 citroenen voor het sap
- Eventueel enkele takjes verse munt of citroenmelisse optioneel
Bereiding
1. Potten en deksels steriliseren
- Zorg er eerst voor dat je potten en deksels goed schoon en gesteriliseerd zijn. Zet de potten rechtop in een grote pan en vul die met water tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat de potten 10 minuten meekoken. De deksels mogen ook mee, maar check vooraf of ze geschikt zijn voor zuur (zoals citroen en suiker). Haal de potten eruit en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.
2. Aardbeien voorbereiden
- Was de aardbeien voorzichtig onder koud water. Verwijder de kroontjes en rotte of beschadigde exemplaren. Snijd grote aardbeien eventueel doormidden zodat alle aardbeien ongeveer even groot zijn. Zo garen ze gelijkmatig in de siroop.
3. Siroop maken
- Breng in een kleine pan het water met de suiker en het sap van de 2 citroenen aan de kook. Roer totdat alle suiker is opgelost en je een heldere siroop hebt. Je kunt, als je dat lekker vindt, een paar takjes munt of citroenmelisse in de siroop mee laten trekken, maar haal deze eruit voor je de siroop in de potten giet.
4. Potten vullen
- Vul de warme, uitgelekte potten met de aardbeien. Schud zachtjes aan de potten of tik ze voorzichtig op het aanrecht zodat de aardbeien goed zakken en er weinig lege ruimte overblijft.
5. Siroop toevoegen
- Giet de hete siroop over de aardbeien tot ze volledig onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tot aan de rand. Veeg de rand van de potten schoon met een natte doek.
6. Potten sluiten
- Draai de deksels stevig op de potten. Sommige mensen zetten de potten nu een minuut of 5 op de kop. Dat is optioneel. Het helpt om extra goed vacuüm te trekken, maar is niet verplicht. Hou er wel rekening mee dat sommige deksels niet tegen zuur kunnen en daardoor kunnen gaan corroderen als je ze op de kop zet. Gebruik daarom altijd deksels die hiervoor geschikt zijn als je voor deze methode kiest.
7. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten volledig afkoelen op het aanrecht. Controleer daarna of ze vacuüm zijn: het deksel hoort niet meer te veren als je erop duwt. Bewaar de ingemaakte aardbeien daarna op een koele, donkere plek.
Hoelang zijn ingemaakte aardbeien houdbaar?
Als je netjes en hygiënisch werkt, kun je deze aardbeien zeker 9 tot 12 maanden bewaren. Let wel op: eenmaal geopend, bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je hem binnen 5 tot 7 dagen. De kleur kan na enkele maanden iets lichter worden, maar dat doet niets af aan de smaak.
Vijf variaties en aanpassingen
Vanille
Voeg een half vanillestokje toe aan de siroop voor een zachte vanillesmaak.
Kaneel
Een klein stukje kaneelstokje mee laten trekken in de siroop geeft een warme toets.
Frambozen erbij
Maak een combinatie van aardbeien en frambozen voor extra kleur en smaak.
Munt
Laat muntblaadjes even meekoken in de siroop voor een frisse, kruidige afdronk.
Minder suiker
Je kunt de suiker verminderen tot 300 gram voor een minder zoete siroop, maar houd er rekening mee dat dit de houdbaarheid iets verkort.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.