Eekhoorntjesbrood drogen
Drogen

Eekhoorntjesbrood drogen

Eekhoorntjesbrood drogen is een van die dingen die je echt zelf moet meemaken. De geur die tijdens het drogen vrijkomt, vult je keuken met iets warms en aards, en als je dan na weken of maanden in de winter zo’n potje opentrekt, ruik je de herfst gewoon weer. Het is een kleine moeite, maar het levert een voorraadje paddestoelen op waar je het hele jaar mee kunt koken. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig, enkel geduld en liefde voor goed eten.

Of je nu eekhoorntjesbrood hebt geplukt tijdens een boswandeling of het bij de groenteboer hebt gekocht, het drogen zorgt ervoor dat je deze bijzondere paddestoelen lang kunt bewaren. Vers zijn ze maar heel kort houdbaar, maar eenmaal gedroogd gaan ze maanden, soms zelfs een jaar mee. En geloof me, gedroogd zijn ze misschien nog wel krachtiger van smaak dan vers. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je het doet.

klein

Hoe eekhoorntjesbrood drogen?

Eekhoorntjesbrood drogen kan op verschillende manieren, maar het doel is altijd hetzelfde: vocht eruit, smaak behouden. Je kunt het aan de lucht laten drogen, in de oven of in een voedseldroger. Belangrijk is dat je ze niet te heet droogt, anders verliezen ze hun fijne aroma. Neem er de tijd voor, het loont echt de moeite. En als je eenmaal je eerste portie gedroogd hebt, wil je nooit meer zonder.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 305 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mesje
  • Schone theedoek
  • Oven, voedseldroger of droge plek in huis
  • Bakplaat of droogrooster
  • Eventueel bakpapier
  • Weckpotten of glazen potten met goed sluitend deksel

Ingrediënten
  

  • 500 gram vers eekhoorntjesbrood schoon, zonder aarde of naaldjes

Bereiding
 

1. Schoonmaken

  • Poets het eekhoorntjesbrood voorzichtig schoon met een borsteltje of een stuk keukenpapier. Gebruik liever geen water, want paddestoelen nemen snel vocht op en dat wil je juist vermijden. Snij lelijke plekken weg en controleer goed op kleine beestjes. Snij de paddestoelen daarna in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Dunne plakjes drogen sneller en gelijkmatiger.

2. Drogen

    In de oven

    • Leg de plakjes eekhoorntjesbrood op een bakplaat met bakpapier of op een rooster. Zet de oven op 40 tot 50 graden, niet hoger, anders gaat de smaak verloren. Zet de ovendeur op een kier met bijvoorbeeld een houten lepel, zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de paddestoelen drogen voor ongeveer 4 tot 6 uur. Draai ze halverwege even om.

    In de voedseldroger

    • Verspreid de plakjes op de roosters van de droger. Stel de temperatuur in op 40 graden. Na 6 tot 8 uur zijn ze knisperdroog.

    Aan de lucht

    • Heb je geduld en een droge, luchtige plek in huis? Rijg dan de plakjes aan een draadje of leg ze op een rooster. Laat ze rustig drogen. Dit kan een week duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid.

    3. Controleer goed

    • De paddestoelen moeten helemaal droog aanvoelen en bij het breken mogen ze niet buigen, maar moeten ze knakken. Als ze nog een beetje buigzaam zijn, droog ze dan nog wat langer. Dit is belangrijk om schimmelvorming tijdens het bewaren te voorkomen.

    4. Bewaren

    • Doe de volledig droge eekhoorntjesbrood in een goed afsluitbare pot. Zet de pot op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje of kelder.
    Trefwoord Eekhoorntjesbrood drogen

    Hoelang is gedroogde eekhoorntjesbrood houdbaar?

    Goed gedroogd en luchtdicht bewaard is eekhoorntjesbrood minstens 12 maanden houdbaar. Sommigen zeggen zelfs 18 maanden, zolang het maar droog blijft. Controleer voor gebruik altijd even op geur en kleur. Ruikt het muf of zie je schimmel? Dan weggooien.

    Vijf variaties en aanpassingen

    Dunner snijden

    Snij de paddestoelen in flinterdunne plakjes, zo drogen ze nog sneller en worden ze extra knapperig.

    Mix met andere paddestoelen

    Combineer eekhoorntjesbrood met cantharellen, oesterzwammen of boleten voor een huisgemaakte paddestoelenmix.

    Drogen met kruiden

    Leg wat verse tijm of rozemarijn op het rooster mee te drogen. Zo krijgen de paddestoelen een subtiele kruidige geur.

    Rauwdrogen in de zon

    In een warme, droge zomer kan je de plakjes ook buiten in de schaduw drogen, maar let op voor insecten.

    Paddestoelenpoeder maken

    Maal een deel van de gedroogde paddestoelen fijn tot poeder in een koffiemolen. Heerlijk om soepen, sauzen of risotto op smaak te brengen.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept