Mais drogen is een oude en eenvoudige manier om mais langer te bewaren, zonder dat je er een vriezer of koelkast voor nodig hebt. Door de mais goed te drogen, blijft de smaak behouden en kun je hem maandenlang gebruiken voor allerlei gerechten, van soep tot stoofpot. Het drogen van mais is eigenlijk minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Met een beetje aandacht en geduld heb je straks een mooie voorraad gedroogde maiskorrels in de kast.
In dit recept leer ik je stap voor stap hoe je zelf mais kunt drogen. Je hoeft er geen dure apparaten voor te kopen, want met wat je waarschijnlijk al in huis hebt, kom je een heel eind. En het leuke is: je bepaalt helemaal zelf hoe grof of fijn je de mais na het drogen wilt gebruiken, afhankelijk van wat je ermee wilt maken.

Hoe mais drogen?
Benodigdheden
- Grote pan
- Scherp mes
- Snijplank
- Schone theedoek
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven of goed geventileerde ruimte met droge lucht
- Luchtdichte potten of goed afsluitbare weckpotten voor de bewaring
Ingrediënten
- 1 kilogram verse maiskolven ongeveer 4 grote kolven
- 1 liter water alleen nodig voor het schoonmaken
- eventueel wat zout om later de gedroogde mais op smaak te brengen niet voor het drogen zelf
Bereiding
1. Maiskolven schoonmaken
- Verwijder de schutbladeren en de draden (die zijdeachtige sliertjes) van de maiskolven. Spoel de kolven goed af onder koud stromend water zodat er geen vuil meer aan zit.
2. Maiskorrels losmaken
- Zet de kolf rechtop op een snijplank. Snij met een scherp mes de maiskorrels van de kolf. Werk van boven naar beneden. Doe dit rustig om de korrels zo heel mogelijk te houden. Dit kost even tijd, maar het is een ontspannend werkje.
3. Drogen
Mais drogen aan de lucht
- Verspreid de maiskorrels op een schone theedoek of houten plaat. Zet dit op een droge, goed geventileerde plek. Roer de mais dagelijks om, zodat alle kanten goed kunnen drogen. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid. De korrels zijn klaar als ze keihard aanvoelen.
Mais drogen in de oven
- Heb je minder geduld? Dan kun je de mais ook in de oven drogen. Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius. Spreid de korrels uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel tussen de deur) zodat het vocht goed kan ontsnappen. Laat de mais 6 tot 8 uur drogen en schep af en toe om.
4. Controleer of de mais goed droog is
- De mais is klaar als de korrels keihard zijn en bij het bijten knappen. Bewaar de mais pas als je zeker weet dat hij helemaal droog is, anders gaat hij later schimmelen.
5. Mais bewaren
- Laat de gedroogde mais eerst volledig afkoelen. Bewaar de mais daarna in luchtdichte potten of weckpotten. Zet de potten op een koele, droge en donkere plek.
Hoelang is gedroogde mais houdbaar?
Goed gedroogde en luchtdicht bewaarde mais is zeker 8 tot 12 maanden houdbaar. Let er wel op dat de mais droog blijft. Controleer af en toe op tekenen van schimmel of vocht. Bewaar hem niet in de buurt van een vochtige muur of op een plek waar temperatuurwisselingen voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Rookgedroogde mais
Droog de mais boven een rokerige houtskoolgrill voor een zachte rooksmaak.
Gekruide mais
Meng de gedroogde mais na het drogen met een beetje zout, paprikapoeder of chili voor een kruidige twist.
Mais roosteren na het drogen
Rooster de gedroogde mais kort in een droge pan of oven om hem extra knapperig te maken. Heerlijk als snack.
Fijnmalen tot maïsmeel
Maal de gedroogde mais tot meel met een molentje of sterke blender. Zo kun je zelf maïsbrood, tortilla’s of polenta maken.
Popcorn maken van droge mais
Gebruik speciale pofmaisrassen en droog deze op dezelfde manier. Zo maak je later je eigen popcorn. Let op: gewone mais is hiervoor niet geschikt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.