Amandelolie maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Amandelolie maken

Amandelolie maken is helemaal niet ingewikkeld en geeft veel voldoening. Je weet precies wat je in huis haalt en je maakt het met liefde en aandacht, zonder toevoegingen of bewaarmiddelen. Zeker als je het vaak gebruikt voor huidverzorging, massage of zelfs in de keuken, is het een fijn gevoel om te weten dat je de olie zelf hebt geperst of getrokken. In dit recept leer ik je stap voor stap hoe je zelf pure amandelolie kunt maken, goed voor twee flesjes.

Je hoeft er geen dure apparatuur voor te hebben, alleen wat geduld en een paar basisbenodigdheden. Ik laat je straks zien hoe je de olie uit amandelen kunt trekken via een eenvoudige methode die thuis prima lukt. Eerst vertel ik je kort waarom amandelolie zo geliefd is, en daarna gaan we meteen aan de slag.

klein

Hoe amandelolie maken?

Amandelolie maken kun je op twee manieren: persen of trekken. Persen vraagt om een speciale oliepers, die niet iedereen in huis heeft. Daarom gaan we het in dit recept hebben over het trekken van olie uit amandelen, een methode die je gewoon thuis kunt doen met eenvoudige spullen. Je gebruikt amandelen, een plantaardige neutrale olie (zoals zonnebloemolie) om de werkzame stoffen uit de amandelen los te krijgen, en na wat geduld heb je heerlijke, voedzame amandelolie. Deze olie is zacht, verzorgend en perfect voor huid, haar of massage. En als je wilt, kun je ‘m zelfs in de keuken gebruiken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Laten staan 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 30 minuten
Gang Olie
Keuken Mediterraan
Porties 2 Flesjes
calorieën 882 kcal

Benodigdheden

  • Blender of keukenmachine
  • Schone glazen pot van minstens 750 milliliter
  • Schone kaasdoek of neteldoek
  • Trechter
  • Twee donkere glazen flesjes van 100 milliliter (om de olie in te bewaren)
  • Grote kom
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • 300 gram blanke ongezouten amandelen (bij voorkeur biologisch)
  • 400 milliliter neutrale zonnebloemolie liefst koudgeperst
  • Een snuf geduld

Bereiding
 

1. Amandelen fijnmalen

  • Doe de amandelen in de blender of keukenmachine. Maal ze tot een fijne, bijna kruimelige massa. Het hoeft geen pasta te worden, maar hoe fijner, hoe beter de olie straks kan trekken.

2. Olie toevoegen

  • Schep de gemalen amandelen in de schone glazen pot. Schenk de zonnebloemolie erbij en roer goed door met een lepel. Zorg dat alle amandelstukjes goed bedekt zijn met olie. Sluit de pot daarna goed af met het deksel.

3. Geduld hebben

  • Zet de pot op een warme, lichte plek (bijvoorbeeld op een vensterbank) en laat het mengsel daar minimaal 2 weken staan. Roer elke dag even met een schone lepel. Zo kunnen de amandelen hun werkzame stoffen goed afgeven aan de olie.

4. Olie zeven

  • Na 2 weken is je olie klaar om gezeefd te worden. Leg een kaasdoek over een grote kom en giet het mengsel er rustig doorheen. Laat de olie goed uitlekken en druk het amandelmengsel zachtjes uit om zoveel mogelijk olie te winnen.

5. Bottelen

  • Plaats de trechter in de donkere glazen flesjes en schenk de olie erin. Sluit de flesjes goed af. Bewaar ze koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Trefwoord Amandelolie maken

Hoelang is amandelolie houdbaar?

Zelfgemaakte amandelolie is ongeveer 6 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat je steeds met schone lepels en flesjes werkt, zodat de olie niet bederft. Bewaar de flesjes bij voorkeur op een donkere en koele plek, dan blijft de olie het langst goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Lavenelolie toevoegen

Voeg een paar druppels etherische lavendelolie toe voor een ontspannende werking.

Druivenpitolie gebruiken

Gebruik in plaats van zonnebloemolie een lichte druivenpitolie voor een nog fijnere huidolie.

Vitmine toevoegen

Voeg een snufje vitamine E-olie toe om de houdbaarheid iets te verlengen.

Gebranden amandelen

Trek de olie met gebrande amandelen voor een warmere geur en kleur.

Massageolie

Maak een massageolie door wat etherische sinaasappel- of rozemarijnolie toe te voegen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept