Kiwijam maken
Jam, chutney, marmelade

Kiwijam maken

Kiwijam maken is iets wat je echt eens moet proberen als je van zoet en fris houdt. Kiwi’s hebben zo’n eigen smaak, een beetje zuur, een beetje zoet, en dat maakt ze heel geschikt voor jam. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het helemaal niet ingewikkeld om zelf jam te maken. Je hebt alleen wat tijd en aandacht nodig. En geloof me, als je straks die potten op de plank hebt staan en je proeft een lepel kiwijam op een versgebakken broodje, dan weet je meteen waarom het de moeite waard was.

Je hoeft geen ervaren inmaker te zijn om dit te kunnen. Met dit recept maak je ongeveer vier gewone jampotten vol. En ik leg je stap voor stap uit hoe je het doet, zonder gedoe. Bovendien geef ik je ook nog wat tips om de jam naar jouw smaak aan te passen. Denk aan een vleugje limoen, wat munt of zelfs een beetje gember. Maar eerst gaan we gewoon aan de slag met de basis.

klein

Hoe kiwijam maken?

Voor kiwijam maken heb je niet veel nodig: rijpe kiwi’s, geleisuiker en een beetje citroensap. Wat belangrijk is, is dat je schoon werkt. Zorg dat je potten goed schoon en heet zijn, zodat je jam straks lekker lang goed blijft. Sommigen zetten de potten na het vullen even op de kop. Dat helpt om ze vacuüm te trekken. Het is niet verplicht, maar het helpt wel. Alleen let op: bij sommige deksels kan het zuur van de kiwi de binnenkant aantasten. Gebruik daarom bij voorkeur deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende producten. In dat geval kun je ze gerust op de kop zetten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 247 kcal

Benodigdheden

  • 4 Schone jampotten met deksel
  • Grote pan
  • Pureestamper of staafmixer
  • Pollepel of houten lepel
  • Schone trechter (handig bij het vullen van de potten)
  • Schone doek
  • Optioneel: een paar ovenhandschoenen of een tang om hete potten vast te pakken

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 1 kilogram rijpe kiwi’s
  • 500 gram geleisuiker speciaal voor vruchten met weinig eigen pectine
  • Sap van 1 citroen ongeveer 50 milliliter
  • Eventueel 1 zakje vanillesuiker voor een zachte smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was de kiwi’s en schil ze. Snij ze in stukjes. Zet ondertussen je jampotten en deksels in kokend water of in de oven op 120 graden om ze goed te steriliseren. Laat ze daarna omgekeerd op een schone doek uitlekken.

2. Kiwi’s pureren

  • Doe de stukjes kiwi in een grote pan. Plet ze met een pureestamper of geef er een paar korte tikken met de staafmixer. Het mag best nog wat stukjes bevatten, dat geeft straks een fijne structuur aan je jam.

3. Suiker en citroen toevoegen

  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe aan de kiwi’s. Roer het goed door en laat het mengsel even staan, zodat de suiker wat kan oplossen.

4. Jam koken

  • Breng de kiwi’s aan de kook. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Vanaf het moment dat het goed kookt, laat je het mengsel 3 à 4 minuten doorkoken. Let op dat het niet overkookt. Een schuimlaagje dat ontstaat, kun je eventueel met een lepel afscheppen.

5. Vullen van de potten

  • Giet de hete jam met behulp van een trechter in de hete, schone potten. Vul ze tot bijna aan de rand. Draai de deksels direct stevig dicht. Zet ze eventueel op de kop om vacuüm te trekken, maar dat hoeft niet per se. Let er wel op dat je de juiste deksels hebt, zeker als je voor het omkeren kiest.

6. Afkoelen en bewaren

  • Laat de potten rustig afkoelen. Je zult merken dat de deksels indeuken, dat betekent dat ze vacuüm zijn. Zet ze daarna op een koele, donkere plek.
Trefwoord Kiwijam maken

Hoelang is kiwijam houdbaar?

Zelfgemaakte kiwijam is ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar als je netjes en schoon gewerkt hebt. Bewaar de potten op een donkere, koele plek zoals een kelder of voorraadkast. Een eenmaal geopende pot bewaar je in de koelkast en die gebruik je best binnen een paar weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Met limoen

Vervang het citroensap eens door limoensap voor een wat frissere, tropische smaak.

Met vanille

Voeg een zakje vanillesuiker of een beetje verse vanille toe voor een zachte, romige toets.

Met munt

Hak een paar blaadjes verse munt fijn en roer die op het laatste moment door de hete jam voor een verrassende, frisse smaak.

Kiwi-aardbei

Meng eens 500 gram kiwi’s met 500 gram aardbeien voor een heerlijke combinatie.

Met gember

Rasp een stukje verse gember en kook dat mee. De gember geeft een lichte pit aan je kiwijam.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept