Patatkruiden maken is iets wat eigenlijk iedereen wel een keer zou moeten doen. Waarom? Omdat er niets gaat boven die geur van versgebakken frietjes met een zelfgemaakt kruidenmengsel dat precies smaakt zoals jij het wilt. Veel mensen grijpen automatisch naar een kant-en-klare mix uit de supermarkt, maar wist je dat je in nog geen vijf minuten je eigen, smaakvolle patatkruiden kunt samenstellen? Helemaal afgestemd op jouw eigen voorkeuren.
Of je nu houdt van pittig, hartig, of juist een tikje zoet – je kunt echt alle kanten op. Bovendien is het niet alleen lekkerder, het is vaak ook gezonder. In veel kant-en-klare mixen zitten onnodige toevoegingen zoals suiker, smaakversterkers en kunstmatige aroma’s. Zelf patatkruiden maken is dus niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook voor je lijf. En het mooiste is: je hebt de meeste ingrediënten waarschijnlijk gewoon al in huis.

Hoe patatkruiden maken maken?
Benodigdheden
- Een schoon, goed afsluitbaar glazen potje of kruidenstrooier
- Een eetlepel of theelepel om af te meten
- Een klein schaaltje om in te mengen
- Eventueel een trechter om het mengsel netjes in het potje te krijgen
Ingrediënten
- 2 theelepels zoet paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel gemalen witte peper
- 0,5 theelepel kurkuma voor kleur en zachte smaak
- 0,25 theelepel cayennepeper optioneel, voor pit
- 1 theelepel gedroogde peterselie voor wat kleur en frisheid
Bereiding
1. Voorbereiden
- Zet eerst alles klaar op je aanrecht. Het werkt het prettigst als je de kruiden al in kleine schaaltjes hebt afgemeten. Zorg ook dat je potje goed schoon en droog is – vocht is funest voor kruidenmengsels, want dat verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
2. Kruiden mengen
- Doe vervolgens alle kruiden in een schaaltje. Begin met de paprikapoeder, zowel de zoete als de gerookte variant. Die geven de basis van je patatkruiden een volle, warme smaak en een mooie kleur. Voeg daarna de uienpoeder en knoflookpoeder toe. Die zorgen voor die typische hartige ondertoon die zo goed past bij frietjes. Het zout en de witte peper geven de juiste balans en maken het af.
- Wil je je kruidenmengsel iets meer pit geven? Dan kun je een beetje cayennepeper toevoegen. Begin met een kwart theelepel, proef, en voeg eventueel meer toe als je durft. De kurkuma is vooral voor de kleur, maar geeft ook een subtiel aardse smaak. En de gedroogde peterselie maakt het visueel nét wat aantrekkelijker frietjes met groene stipjes zien er gewoon net even lekkerder uit.
- Roer alles goed door met een lepeltje. Zorg dat er geen klontjes zijn en dat alles mooi gemengd is. Dan kun je het mengsel met een trechter in je glazen potje gieten. Even goed afsluiten, etiketje erop als je dat leuk vindt, en klaar.
Hoe gebruiken?
- Gebruik ongeveer één theelepel per portie friet (250 gram), of meer als je van een stevige kruiding houdt. Strooi het over de hete, net gebakken frietjes en schud ze even om in een kom of bakje, zo verdeelt het zich mooi en trekken de kruiden goed in.
Hoe lang zijn patatkruiden houdbaar?
Zelfgemaakte patatkruiden zijn lang houdbaar, mits je ze goed droog en luchtdicht bewaart. In een goed afsluitbaar glazen potje op een donkere, koele plek blijven ze zeker zes maanden goed. Vermijd vocht en hitte, want dat kan de smaak aantasten en schimmel veroorzaken. Een keukenkastje weg van het fornuis is ideaal.
Vijf variaties en aanpassingen
Mediterrane twist
Voeg een theelepel rozemarijn en een halve theelepel tijm toe aan je mengsel. Deze smaken passen geweldig bij aardappels en geven een kruidige, Zuid-Europese touch.
Lekker pittig
Voor wie van vuur houdt: voeg een halve theelepel chilipoeder en een snufje gemalen zwarte peper toe, bovenop de cayennepeper. Heerlijk op zoete aardappelfrietjes!
Kaassmaakje erbij
Meng een eetlepel edelgistvlokken door het kruidenmengsel voor een subtiele, hartige kaassmaak zonder echte kaas toe te voegen.
Oosterse variant
Vervang de peterselie door korianderzaad (gemalen) en voeg een snufje komijn toe. Past perfect bij frietjes naast een curry of falafel.
Zoet-hartig
Voeg een halve theelepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker toe voor een verrassend zoet accent dat het zoutige mooi in balans brengt, ideaal voor kinderen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.