Viskruiden maken
Kruidenmix

Viskruiden maken

Viskruiden maken is iets wat ik iedereen aan kan raden, die graag met verse of gebakken vis werkt in de keuken. Het lijkt misschien makkelijk om gewoon een kant-en-klaar potje uit de supermarkt te gebruiken, maar wie echt smaak wil, maakt het beter zelf. Je hebt dan niet alleen controle over wat er precies in zit, maar je kunt de kruidenmix ook helemaal naar jouw smaak afstemmen. En dat is precies waar het om draait in de keuken: liefde, aandacht en persoonlijke toets. Of je nu een moot zalm in de oven schuift, een makreel op de barbecue legt of gewoon kabeljauwfilet in de pan bakt, met een zelfgemaakte viskruidenmix breng je het gerecht naar een ander niveau.

Het mooie van viskruiden is dat je er alle kanten mee op kunt. Ze kunnen fris en citrusachtig zijn, of juist wat aardser en warm. En het leuke? Je hoeft er helemaal geen chef voor te zijn. Als je een vijzel of een koffiemolentje hebt en een paar kruiden in huis, kom je al een heel eind. In deze tekst neem ik je stap voor stap mee in het maken van een heerlijke viskruidenmix die je voor allerlei soorten vis kunt gebruiken, of dat nu witvis, vette vis of schaaldieren en schelpdieren zijn.

klein

Hoe viskruiden maken?

Viskruiden maken doe je door verschillende specerijen en gedroogde kruiden te mengen tot een gebalanceerde smaakcombinatie. Het is belangrijk dat de smaken elkaar aanvullen en niet overheersen. Denk aan de frisse toets van citroen, het warme van paprikapoeder, het pittige van peper en het zachte van dille. Een goede mix zorgt voor een harmonieuze kruiding zonder dat je de smaak van de vis verliest.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Mediterraan
Porties 1 Portie
calorieën 168 kcal

Benodigdheden

  • Een mengkom of diep bord
  • Een theelepel en eetlepel om af te meten
  • Een vijzel of kruidenmolentje (optioneel)
  • Een schoon, droog kruidenpotje of glazen pot met deksel
  • Eventueel een trechter voor het netjes vullen van het potje

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels gedroogde dille
  • 2 eetlepels paprikapoeder liefst gerookt
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 2 theelepels witte peper
  • 1 theelepel cayennepeper optioneel voor wat extra pit
  • 2 theelepels citroenrasp gedroogd of zelfgemaakt
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel zeezout

Bereiding
 

1. Kruiden mengen

  • Neem alle kruiden die je nodig hebt en doe ze in een mengkom. Begin met de grotere hoeveelheden zoals de dille, paprikapoeder en tijm. Voeg vervolgens de fijnere specerijen toe zoals knoflookpoeder, mosterdpoeder en citroenrasp. Als je een vijzel of een elektrisch molentje hebt, kun je alle ingrediënten nog kort fijnwrijven of malen. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich nog beter mengen en je mix iets fijner en egaler wordt.
  • Meng vervolgens alles goed door elkaar. Je kunt hiervoor een lepel gebruiken, maar met je vingers mengen werkt vaak nog beter – zo voel je meteen of er klontjes in zitten. Let op dat alles goed verdeeld is en dat er geen kruiden zijn die aan elkaar klitten. Als alles mooi egaal is, schep je het mengsel in een goed afsluitbaar potje. Druk het niet aan, maar laat het luchtig in het potje zitten, zodat je het later makkelijk kunt doseren.

2. Bewaren

  • Zet het potje op een droge, donkere plek, zoals een keukenkastje of kruidenrekje. Goed afgesloten blijft deze kruidenmix lang lekker én geurvol.
Trefwoord Viskruiden maken

Hoe lang zijn viskruiden houdbaar?

Als je schone, droge kruiden hebt gebruikt en je bewaart de viskruiden in een goed afgesloten potje op een koele, donkere plaats, dan is deze mix tot zes maanden houdbaar. Let wel op: kruiden verliezen na verloop van tijd hun kracht. Ruik dus na een paar maanden even aan het mengsel – is het aroma nog fris en krachtig, dan kun je het gerust blijven gebruiken. Valt de geur weg of zie je klontvorming, dan is het tijd voor een nieuwe batch.

Vijf variaties en aanpassingen

Voor mediterrane visgerechten

Voeg gedroogde oregano en basilicum toe voor een zuiderse twist, en vervang de dille door rozemarijn.

Voor Aziatische vis

Laat het zout achterwege en voeg een theelepel gemberpoeder en een snufje chilipoeder toe. Een beetje limoenrasp in plaats van citroenrasp werkt hier ook uitstekend.

Voor barbecuegerechten

Voeg een extra eetlepel gerookt paprikapoeder en een halve theelepel bruine suiker toe. De suiker helpt bij het karamelliseren op hoge temperatuur.

Voor een frisse variant

Voeg wat extra citroenrasp toe, samen met een halve theelepel venkelzaad. Dat past perfect bij vissoorten zoals zeebaars of forel.

Zoutloos voor diëten

Laat het zout volledig weg en voeg wat extra peterselie en citroenrasp toe. Zo blijft de smaak vol zonder dat je natrium toevoegt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept