Kersen drogen is een heerlijke manier om de zomer op een later moment nog eens terug te proeven. Je haalt niet alleen het beste uit rijpe kersen, maar je maakt er ook een lang houdbare lekkernij van. Gedroogde kersen zijn ideaal om toe te voegen aan muesli, gebak of gewoon als gezond tussendoortje. En het fijne is: je hebt er geen ingewikkelde apparaten voor nodig, alleen wat geduld en liefde voor het proces.
Zelf kersen drogen doe je thuis in je eigen keuken, met eenvoudige middelen. Je kiest de mooiste, rijpste kersen uit, verwijdert de pitten, en laat de tijd de rest doen. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je dat aanpakt, inclusief een aantal handige tips over bewaarpotten, houdbaarheid en wat je moet weten als je de gedroogde kersen lang wilt bewaren.

Hoe kersen drogen?
Benodigdheden
- Kersenontpitter of een scherp mesje
- Schone theedoek
- Bakpapier
- Bakplaat of droogrekken
- Oven of voedseldroger (droogoven)
- Keukenpapier
- Luchtdichte potten of weckpotten (goed schoon en droog)
- Eventueel een trechter of lepel om netjes te vullen
Ingrediënten
- Ongeveer 1 kilogram rijpe stevige kersen
Bereiding
1. Kersen voorbereiden
- Was de kersen grondig in koud water. Laat ze uitlekken op een theedoek en dep ze vervolgens droog met keukenpapier. Verwijder de steeltjes en pit de kersen één voor één. Dit kan met een speciale ontpitter of gewoon met een scherp mesje. Snijd de kersen doormidden als je wil dat ze sneller drogen, maar het kan ook met hele kersen.
2. Kersen op de bakplaat leggen
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kersen met de snijkant naar boven op de plaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zo drogen ze gelijkmatiger. Als je een droogoven gebruikt, leg je ze op de rekken, eveneens met voldoende ruimte ertussen.
3. Drogen in de oven of droogoven
- Stel de oven in op een temperatuur van ongeveer 60 tot 70 graden Celsius. Zet de ovendeur op een kiertje zodat het vocht weg kan, dit is bij een droogoven niet nodig. Gebruik eventueel een houten lepel om de deur open te houden. Laat de kersen drogen gedurende 8 tot 12 uur. Dit hangt af van de grootte van de kersen en of ze gehalveerd zijn. Controleer regelmatig: ze zijn klaar als ze taai en leerachtig aanvoelen, maar niet knapperig of keihard.
4. Afkoelen en controleren
- Haal de kersen uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Controleer of er geen vocht meer in zit door er voorzichtig in te knijpen. Als ze nog kleverig zijn of sap verliezen, moeten ze nog iets langer drogen.
5. Bewaren
- Doe de afgekoelde gedroogde kersen in luchtdichte, schone potten of goed sluitende glazen bokalen. Zet ze op een donkere, koele plek. Let op: de potten worden dus niet ondersteboven gezet. Vul ze tot net onder de rand en sluit ze stevig af.
Hoelang zijn gedroogde kersen houdbaar?
Gedroogde kersen zijn in een goed afgesloten pot, op een droge en donkere plek, ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar. Controleer altijd even op schimmel of rare geurtjes voor je ze gebruikt. Hoe droger ze zijn, hoe langer ze bewaren. Als je zeker wilt zijn dat ze lang goed blijven, kun je ze ook vacuüm verpakken na het drogen.
Vijf variaties en aanpassingen
Kersen met kruiden
Strooi voor het drogen een beetje kaneel of vanillepoeder over de kersen voor een bijzondere smaak.
Zoetere kersen
Marineer de kersen kort in een beetje honingwater voor een zoetere, gekaramelliseerde variant.
Mix met ander fruit
Droog tegelijk schijfjes appel, plakjes banaan of pruimen voor een zelfgemaakte vruchtenmix.
Kersen in de zon drogen
Bij heet, droog weer kun je de kersen ook buiten drogen op een rek onder een net of kaasdoek tegen insecten. Duurt wel langer.
Kersen in kleine porties bewaren
Verdeel de gedroogde kersen in kleinere porties in aparte potten. Zo open je niet steeds de hele voorraad en blijven de rest beter houdbaar.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.