Courgettejam maken
Jam, chutney, marmelade

Courgettejam maken

Courgettejam maken is een verrassende manier om courgettes te verwerken. Deze zachte en lichtzoete jam past perfect bij brood, yoghurt of een kaasplankje. Courgettes hebben van zichzelf een neutrale smaak, waardoor ze zich goed laten combineren met fruit en kruiden. Dat maakt deze jam zo interessant: je kunt hem helemaal naar eigen smaak aanpassen.

Zelf courgettejam maken is helemaal niet moeilijk. Met een paar simpele ingrediënten en wat geduld maak je een voorraad heerlijke jam die maandenlang houdbaar is. In dit recept laat ik stap voor stap zien hoe je het doet. Je hebt geen ingewikkelde spullen nodig, alleen een pan, een lepel en een paar goed schoongemaakte jampotten.

klein

Hoe courgettejam maken

Courgettejam maken is een verrassende manier om courgettes te verwerken tot een zoete en smeuïge spread. Door de neutrale smaak van courgette te combineren met suiker, citroen en eventueel specerijen of fruit, ontstaat een jam die zowel mild als aromatisch is. Deze jam past goed bij brood, gebak of als bijzondere toevoeging aan kaasplanken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 297 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Houten lepel
  • Scherp mes en snijplank
  • Rasp
  • Citruspers
  • Weegschaal
  • Schone jampotten met deksels
  • Trechter (optioneel, maar handig)

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram courgettes gewassen en geraspt
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 grote citroen sap en rasp
  • 250 gram appels geschild en in kleine blokjes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel optioneel
  • 1 zakje geleipoeder of 3 eetlepels geleisuiker extra

Instructies
 

1. Courgettes voorbereiden

  • Was de courgettes en rasp ze grof. Laat de rasp eventueel uitlekken in een vergiet als de courgettes erg vochtig zijn. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Pers de citroen uit en rasp de schil.

2. Ingrediënten verwarmen

  • Doe de geraspte courgette, appelstukjes, citroensap en -rasp in een grote pan. Voeg de suiker toe en zet de pan op middelhoog vuur. Roer goed door en laat het mengsel langzaam warm worden. De suiker begint te smelten en trekt het vocht uit de courgette.

3. Jam laten inkoken

  • Laat het mengsel ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. De appelstukjes worden zacht en de courgette zal bijna verdwijnen in de massa.

4. Binden en op smaak brengen

  • Voeg het vanille-extract en eventueel kaneel toe. Strooi het geleipoeder of de extra geleisuiker erbij en roer goed door. Laat de jam nog 5 minuten doorkoken, zodat hij dikker wordt.

5. Jampotten vullen

  • Haal de pan van het vuur en giet de hete jam direct in schone jampotten. Gebruik een trechter als dat makkelijker werkt. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten een paar minuten ondersteboven. Dit zorgt voor een goede afsluiting. Laat ze daarna volledig afkoelen.
Trefwoord Courgettejam maken

Hoelang is courgettejam houdbaar?

Als je de jam in steriele potten hebt gedaan en goed afgesloten hebt, blijft hij zeker 6 tot 12 maanden goed op een koele, donkere plek. Na opening bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je hem binnen 2 tot 3 weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Met gember

Voeg een klein stukje geraspte verse gember toe voor een pittige twist.

Met sinaasappel

Vervang de citroen door sinaasappelsap en -rasp voor een zachtere smaak.

Met honing

Gebruik de helft van de suiker en vervang de rest door honing voor een mildere zoetheid.

Met kokos

Roer op het einde een handje geraspte kokos door de jam voor een tropisch tintje.

Met munt

Voeg een paar blaadjes verse munt toe tijdens het koken voor een frisse smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept