Mango drogen is een geweldige manier om deze tropische vrucht langer houdbaar te maken. Gedroogde mango is een heerlijke snack, zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen. Bovendien blijft de pure, zoete smaak van de mango behouden, terwijl de textuur een lekkere kauwbeleving geeft. Zelf mango drogen is helemaal niet moeilijk en je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Met een voedseldroger, oven of zelfs de zon kun je mango eenvoudig laten drogen.
Het grote voordeel van zelf mango drogen is dat je volledige controle hebt over het proces. Je kiest zelf rijpe, sappige mango’s uit en bepaalt of je de stukjes dik of dun wilt snijden. Zo kun je experimenteren met de droogtijd en textuur. Gedroogde mango uit de winkel bevat vaak zwaveldioxide om de kleur te behouden, maar als je het zelf maakt, heb je dat niet nodig. Hierdoor blijft de mango puur en natuurlijk.

Hoe mango drogen?
Benodigdheden
- Snijplank
- Scherp mes
- Voedseldroger, oven of een plek met veel zon
- Bakpapier (voor de ovenmethode)
- Luchtdichte pot of zakje voor het bewaren
Ingredients
- 1 rijpe mango
Instructions
1. Mango schillen en snijden
- Begin met het schillen van de mango. Dit gaat het makkelijkst door de mango rechtop te zetten en de schil met een scherp mes in dunne banen naar beneden af te snijden. Vervolgens snijd je het vruchtvlees in plakken of reepjes van ongeveer 3 tot 5 millimeter dik. Hoe dunner je de plakken snijdt, hoe sneller ze drogen.
- Als je een voedseldroger gebruikt, leg je de mangostukjes op de trays, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. In de oven leg je de stukjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je de mango in de zon wilt drogen, gebruik dan een rooster met gaas en zet dit op een warme, goed geventileerde plek.
2. Welke droogmethode?
in de voedseldroger
- Plaats de laden in de voedseldroger en stel de temperatuur in op 50 tot 60 graden Celsius. Laat de mango ongeveer 8 tot 12 uur drogen, afhankelijk van de dikte van de plakjes en de vochtigheidsgraad van de mango. Controleer tussendoor of de stukjes droog maar nog buigzaam zijn.
in de oven
- Verwarm de oven voor op de laagste stand, meestal rond de 50 graden Celsius. Zet de deur op een kier om het vocht te laten ontsnappen. Laat de mango 6 tot 10 uur drogen en controleer regelmatig. De mango is klaar als de stukjes stevig en leerachtig aanvoelen, maar nog een beetje flexibel zijn.
in de zon
- Leg de mango op een rooster en zet dit op een zonnige plek, het liefst met een lichte luchtstroom. Dek de mango af met een fijnmazig net om insecten weg te houden. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Keer de stukjes dagelijks om voor een gelijkmatige droging.
Hoelang is gedroogde mango houdbaar?
Gedroogde mango blijft bij kamertemperatuur ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar, mits goed bewaard. Bewaar de stukjes in een luchtdichte pot of zak op een koele, donkere plek. Voor extra lange houdbaarheid kun je de mango in de koelkast of vriezer bewaren. In de vriezer kan gedroogde mango tot 18 maanden goed blijven. Let op dat je de mango altijd volledig laat afkoelen voordat je hem opbergt, om condensvorming te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruidige mango
Strooi voor het drogen een beetje chilipoeder of cayennepeper over de mangostukjes voor een pittige twist.
Zoete mango
Besprenkel de plakjes licht met honing of sinaasappelsap voordat je ze droogt voor een extra zoete smaak.
Knapperige mango
Snij de plakjes extra dun en droog ze iets langer om een knapperigere textuur te krijgen.
Geroosterde mango
Rooster de gedroogde mango kort in een droge koekenpan voor een diepere, gekarameliseerde smaak.
Gemengde fruitsnack
Droog mango samen met andere vruchten zoals ananas, appel of banaan voor een lekkere fruitsnackmix.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.