Niet gecategoriseerd

Perensap maken?

Perensap maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Het is een ideale manier om rijpe peren te verwerken tot een heerlijk, natuurlijk sap zonder toevoegingen. Bovendien weet je precies wat erin zit, en dat maakt het een stuk gezonder dan veel sappen uit de supermarkt.

In dit recept laten we je stap voor stap zien hoe je perensap maakt voor twee flessen. Je hebt alleen peren, water en een beetje citroensap nodig. Daarnaast leggen we uit hoe je het sap kunt bewaren en geven we tips om het recept naar jouw smaak aan te passen.

klein

Hoe perensap maken?

Perensap maken begint met rijpe peren die worden geperst of gemixt tot een gladde, natuurlijke drank. Door de peren eerst te schillen en te ontpitten, krijgt het sap een zachte en zoete smaak zonder ongewenste bitterheid. Afhankelijk van de voorkeur kan het sap gezeefd worden voor een heldere variant of met vruchtvlees worden gelaten voor een vollere textuur.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 37 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Staafmixer of blender
  • Zeef of kaasdoek
  • Trechter
  • 2 schone glazen flessen met goed afsluitbare dop
  • Pollepel

Ingrediënten
  

  • 2 kilo rijpe peren bij voorkeur zoet
  • 500 milliliter water
  • Sap van 1 citroen
  • Eventueel 1 eetlepel honing of suiker naar smaak

Instructies
 

1. Peren voorbereiden

  • Was de peren grondig onder stromend water. Snij ze in stukken en verwijder de klokhuizen. Schillen is niet nodig, want de schil bevat veel smaak en voedingsstoffen.

2. Koken van de peren

  • Doe de peren in een grote pan en voeg 500 milliliter water toe. Breng het geheel langzaam aan de kook op een middelhoog vuur. Laat de peren ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen totdat ze helemaal zacht zijn. Roer af en toe met een pollepel om te voorkomen dat ze aanbranden.

3. Pureren en zeven

  • Zet het vuur uit en pureer de gekookte peren met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Wil je een dunner sap? Giet het mengsel dan door een fijne zeef of een kaasdoek en druk het vocht eruit met een lepel. Als je liever een dikkere, troebele sap hebt, kun je deze stap overslaan.

4. Citroensap en zoetstof toevoegen

  • Voeg het sap van één citroen toe en roer goed door. De citroen helpt de smaak te versterken en voorkomt dat het sap snel verkleurt. Als je een zoetere smaak wilt, kun je een eetlepel honing of suiker toevoegen en goed mengen.

5. Sap verhitten en bottelen

  • Giet het gezeefde of ongezeefde sap terug in de pan en verwarm het nog even door tot het bijna kookt. Dit helpt om de houdbaarheid te verlengen. Gebruik een trechter om het hete sap in schone glazen flessen te gieten. Sluit ze direct goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.
Trefwoord Perensap maken

Hoelang is perensap houdbaar?

Zelfgemaakt perensap zonder conserveringsmiddelen blijft ongeveer 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het sap invriezen of wecken. In de vriezer blijft het tot 6 maanden houdbaar. Als je de flessen weckt, kun je het sap zelfs tot een jaar bewaren.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruiden toevoegen

Voor een extra smaakdimensie kun je kaneel, gember of een paar kruidnagels meekoken met de peren.

Appel en peer combineren

Voeg een paar appels toe voor een fris-zoete combinatie van smaken.

Gember-perensap

Rasp een stukje verse gember en kook het mee voor een pittige twist.

Bubbels toevoegen

Meng het sap met bruiswater voor een lichte, verfrissende perensoda.

Perensap als basis voor smoothies

Gebruik het sap als basis voor een smoothie met yoghurt, banaan en wat havermout.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept