Appelsap maken
Sap & smoothie

Appelsap maken

Appelsap is een van de meest pure en verfrissende dranken die je zelf kunt maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn appels en wat tijd. Zelfgemaakte appelsap smaakt niet alleen heerlijk, maar je weet ook precies wat erin zit: geen toegevoegde suikers, geen conserveringsmiddelen, alleen puur fruit. Bovendien is het een geweldige manier om appels die net iets te rijp zijn toch nog goed te benutten.

Het proces om appelsap te maken is eenvoudig en leuk om te doen, of je het nu een keer probeert of er een vaste gewoonte van maakt. Of je nu een volle mand appels uit eigen tuin hebt of een mooie selectie van de markt haalt, met dit recept maak je twee flessen verse appelsap die je gekoeld een tijdje kunt bewaren. In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je dit aanpakt.

klein

Hoe appelsap maken?

Appelsap maken begint met het selecteren van rijpe appels die worden geperst om hun natuurlijke sap vrij te laten komen. Door de appels te pureren en vervolgens te zeven of een sapcentrifuge te gebruiken, ontstaat een verfrissend drankje zonder toevoegingen. Het sap kan direct worden gedronken of kort worden verhit om de houdbaarheid te verlengen, afhankelijk van de gewenste toepassing.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 115 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Zeef of kaasdoek
  • Schone flessen met dop
  • Trechter
  • Lepel

Ingredients
  

  • 2 kilogram appels bijvoorbeeld Elstar, Goudreinet of Jonagold
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • Optioneel: 1 eetlepel honing of suiker naar smaak

Instructions
 

1. Appels voorbereiden

  • Was de appels grondig onder stromend water om vuil en eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Snijd de appels in kleine stukken, inclusief schil en klokhuis. De pitten kun je erin laten zitten, want deze geven geen bittere smaak af.

2. Appels koken

  • Doe de appelstukjes in een grote pan en voeg een liter water toe. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door, zodat de appels goed zacht worden en hun sappen vrijkomen.

3. Sap zeven

  • Zet een zeef of kaasdoek boven een grote kom en giet het appelmengsel erdoor. Laat het rustig uitlekken, zonder te persen. Wil je een extra heldere appelsap? Giet het sap dan nog een keer door een fijne zeef of kaasdoek.

4. Sap op smaak brengen

  • Pers een citroen uit en voeg het sap toe aan het appelsap. Dit zorgt voor een frissere smaak en helpt de houdbaarheid te verlengen. Proef de sap en voeg eventueel een eetlepel honing of suiker toe als je het wat zoeter wilt.

5. Bottelen en bewaren

  • Gebruik een trechter om het appelsap in schone, gesteriliseerde flessen te gieten. Sluit de flessen goed af en laat ze afkoelen. Bewaar het appelsap in de koelkast of verwerk deze verder door hem in te vriezen of in te wecken voor een langere houdbaarheid.
Trefwoord Granaatappelsap maken

Hoe lang is zelfgemaakte appelsap houdbaar?

Zelfgemaakte appelsap blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kun je de sap invriezen, waardoor hij tot 6 maanden houdbaar blijft. Een andere optie is om de sap te pasteuriseren door hem kort te verhitten en in steriele flessen te bewaren. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruidige appelsap

Voeg tijdens het koken een kaneelstokje, een paar kruidnagels of een stukje gember toe voor een warme smaak.

Mix met ander fruit

Meng appels met peren, sinaasappels of bessen om een fruitige twist te geven.

Gekoelde ijssap

Serveer het appelsap ijskoud met een paar ijsblokjes en een takje munt voor extra frisheid.

Appelsap smoothie

Gebruik het appelsap als basis voor een smoothie met yoghurt, banaan en havermout.

Bruisende appelsap

Meng het appelsap met bruisend water voor een verfrissende bubbelend appelsap.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept