Aalbessenjam is een heerlijke, frisse jam die je eenvoudig zelf kunt maken. De lichtzure smaak van aalbessen combineert perfect met de zoetheid van suiker, waardoor je een fijne balans krijgt. Het maken van jam is niet alleen leuk om te doen, maar ook een geweldige manier om seizoensfruit te bewaren. Je kunt de jam gebruiken op brood, door de yoghurt, als vulling voor taarten of gewoon als een lepeltje extra smaak bij een kaasplankje. Zelf jam maken klinkt misschien ingewikkeld, maar met een paar basisstappen zet je binnen no-time een aantal potjes op tafel.
De kunst van een goede jam zit in de juiste verhouding tussen fruit en suiker, en het op de juiste manier inkoken. Aalbessen bevatten van nature veel pectine, waardoor ze uitstekend binden zonder extra geleermiddel. Dit betekent dat je met slechts een paar ingrediënten al een heerlijke pot aalbessenjam kunt maken. In dit recept leer je hoe je stap voor stap je eigen jam bereidt, hoe je de houdbaarheid verlengt en hoe je het recept naar je eigen smaak kunt aanpassen.
Hoe aalbessenjam maken?
Benodigdheden
- Grote pan met dikke bodem
- Houten lepel of spatel
- Zeef of passeerzeef (optioneel)
- Schone jampotten met deksels
- Trechter (voor het vullen van de potten)
- Schone theedoek
Ingrediënten
- 1 kilo aalbessen gewassen en van de steeltjes gehaald
- 500 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel citroensap
- Optioneel: 1 zakje vanillesuiker of een kaneelstokje
Instructies
- Begin met het voorbereiden van de jampotten. Schone potten zijn essentieel om de jam goed houdbaar te maken. Was de potten grondig met heet water en afwasmiddel, spoel ze goed uit en zet ze nog even in een oven van 100 graden Celsius om ze volledig te steriliseren. Laat ze in de oven staan tot je de jam in de potten giet. Kook de deksels in een pan met water en laat ze daarna uitlekken op een schone theedoek.
- Doe de aalbessen in een grote pan en voeg het citroensap toe. Zet het vuur middelhoog en verwarm de bessen langzaam tot ze zacht worden en hun sap loslaten. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Roer af en toe en druk de bessen een beetje kapot met de achterkant van een lepel. Als je een gladde jam wilt zonder pitjes, kun je de bessen door een zeef wrijven om alleen het sap over te houden. Laat je liever de pitjes erin? Dan kun je direct verder met de volgende stap.
- Voeg de suiker toe aan de pan en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes inkoken. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer regelmatig en schep eventueel schuim af dat aan de oppervlakte verschijnt. De jam is klaar wanneer hij dikker wordt en een druppel jam op een koud bordje in enkele seconden opstijft en rimpelt als je er met een vinger doorheen gaat.
- Giet de hete jam voorzichtig in de warme, gesteriliseerde potten. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten kort op hun kop om een vacuüm te creëren. Laat ze daarna volledig afkoelen op een theedoek. Zodra ze afgekoeld zijn, bewaar je ze op een koele, donkere plek.
Hoelang is aalbessenjam houdbaar?
Zelfgemaakte aalbessenjam is, mits goed afgesloten en bewaard op een koele, donkere plek, ongeveer een jaar houdbaar. Zodra een pot geopend is, bewaar je deze in de koelkast en gebruik je de jam binnen vier weken. Controleer altijd of er geen schimmelvorming is en of de jam nog goed ruikt en smaakt voordat je hem gebruikt.
Vijf variaties en aanpassingen
Minder suiker
Gebruik in plaats van kristalsuiker geleisuiker speciaal, zodat de jam dik genoeg wordt zonder de volle hoeveelheid suiker.
Extra fruit
Voeg frambozen of aardbeien toe voor een zachtere en zoetere smaak. De verhouding kan 50/50 zijn.
Specerijen
Voeg een kaneelstokje, steranijs of een stukje verse gember toe tijdens het koken voor een warmere smaak.
Alcohol
Roer op het einde een scheutje likeur, zoals Grand Marnier of rum, door de jam voor een extra twist.
Honing in plaats van suiker
Wil je een iets mildere zoetheid? Gebruik deels honing in plaats van suiker, maar houd er rekening mee dat dit de structuur van de jam iets dunner kan maken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.